ZETApress

hírportál

Világcsúcs bekötött szemmel

DSC_0132Homokból készült rekord a lelki egészség jegyében. Augusztus 11-én, kedden sikeres világrekord kísérlet született a Sziget fesztiválon. Az egyedülálló rekord, a 70 m2-es mandala, közel ötszáz ? a világ 14 országból érkező ? résztvevő közreműködésével készült el.

Az idei Sziget Fesztivál keretében létrejött óriás mandalát nemcsak a készítésében résztvevők nagy száma, hanem az elkészítés technikája is különlegessé teszi. Az előrajzolt képen párokban dolgoztak az érdeklődők, egyikük szeme be volt kötve, ő szórta a kőport a látó társa irányításával.

A közel ötszáz résztvevő bevonásával, hét óra alatt elkészült 70 m2-es képhez összesen 550 kilogramm színes kőport használtak fel. Az elkészült mandalát szertartásszerűen szétsöpörték a készítők, amivel az élet körforgását szimbolizálták.

VilágrekordA Világrekord-kísérletet ? mint beharangoztuk ? a Magyar Pszichiátriai Társaság, a Védőháló a Lelki Egészségért Alapítvány, a Tárt Kapu a Kreatív Életért Egyesület, a Sötét Nappalok Fényes Éjszakák Egyesület és a Feledékeny Emberek Hozzátartozóinak Társasága kezdeményezte.

A diszkrimináció, a segítségnyújtás hiánya miatt a pszichés betegek élete élhetetlenné vált. A rekordkísérletet kezdeményező öt szervezet a mandalafestésen keresztül érzékeltette, hogy ma, pszichés betegként szinte lehetetlen élni, hasonlóan ahhoz, mint mandalát készíteni bekötött szemmel, segítség nélkül.

Szóljon hozzá!