ZETApress

hírportál

Versenyfutás az idővel

A Ne késlekedj ? minden perc számít című edukációs kampány Veszprém után Kaposvárra, majd ma a Madách Színházba látogatott, ahol a teátrum művészei kerültek górcső alá. A kezdeményezés célja, hogy felhívja a lakosság figyelmét a szélütés tüneteire és az időfaktor jelentőségére. A kampányhoz közismert személyek és politikusok is csatlakoznak.

A Tolnay szalonbeli szakmai fórumon előadást tartott Szentes Tamás egészségügyért felelős főpolgármester-helyettes, a Józsefvárosi Egészségügyi Szolgálat (JESZ) korábbi főigazgató-főorvosa is. Elmondta, hogy Dr. Vincze Eszter, a JESZ neurológus osztályvezető főorvosa néhány éve Stroke-ambulanciát hozott létre, mely azóta is hatékonyan működik.

Az agyérbetegségek gyakorisága fokozatosan emelkedett az elmúlt évtizedekben. Ennek oka az egyes országokban az életszínvonal, az életkörülmények romlása, a kockázati tényezők halmozódása. Hazánkban évente 40-50 ezren kapnak szélütést, 13 ezren veszítik életüket agyi érkatasztrófa következtében és legalább 200-250 ezer ember él a betegség árnyékában. A szélütést túlélők 24 százaléka egy éven belül, további 5 százalékuk a második évben életét veszti. A betegség következményeként a túlélők fele szenved féloldali bénulásban, negyedük járásképtelen, ráadásul az esetek hatvan százalékában lép fel kognitív hanyatlás.

A Ne késlekedj elnevezésű kampány road show-ja során az ország több neves színházában a művészek különböző szűrővizsgálatokon vesznek részt, ezzel is megtéve az első lépést egy egészségesebb élet felé. A vércukor-, koleszterin- és vérnyomás-mérésen, valamint nyaki ultrahang vizsgálaton való részvétellel követendő példát állítanak a lakosság elé.

A stroke tünetei jellegzetesek: féloldali látásvesztés, beszédzavar (értelmetlenné váló szavak, mondatok), végtagok féloldali elgyengülése, az arc félrehúzódása, a kinyújtott nyelv ferdesége, a test féloldali zsibbadása vagy érzéketlensége, a végtagok ügyetlenné válása (pl. nem tudja felvenni vagy begombolni a ruháját), látótérkiesés. Ha valaki ezeket a tüneteket észleli, azonnal hívja a mentőket, hiszen minél hamarabb megkezdik az életmentő vérrögoldást, annál nagyobb az esély a teljes felépülésre. Ha valakinek a családjában stroke-s beteg fordul elő, akkor jobban oda kell figyelnie önmagára, sokat kell mozognia, egészségesen kell táplálkoznia és nem utolsó sorban oda kell figyelni rizikófaktoraira.

A tünetek felismerése életet menthet, ezért mindenki figyelje meg, ha az illető arcának egyik fele ernyedt, aszimmetrikussá válik, az egyik karja lehanyatlik, nem találja a szavakat. Ilyen esetben adjunk a betegnek néhány feladatot: kérjük meg, hogy mosolyogjon vagy mutassa fogait, majd kérjük arra, hogy emelje fel vízszintesig mindkét karját, ismételjen meg egy mondatot. Ha valaki ezeket nem tudja megtenni, akkor azonnal hívjuk a mentőket, ezzel segíthetünk rajta.

A Stroke ? Ne késlekedj kampány támogatói arra kérnek mindenkit, hogy vegyék igénybe a rizikószűrések biztosította lehetőséget, valamint válasszák az egészségesebb életvitelt, mozogjanak többet, táplálkozzanak egészségesen, járjanak rendszeresen szűrővizsgálatra, hiszen csak ezúton előzhetőek meg a szív- és érrendszeri betegségek, így a szélütés okozta tragédiák. A kampánykörútnak évadzáró állomása a budapesti Madách Színház volt. A betegségről, valamint az ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról weboldalukon és Facebook-oldalukon olvashatunk.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Versenyt futunk az idővel | ZETApress

Szóljon hozzá!