ZETApress

hírportál

Versenyt futunk az idővel

Ne késlekedj, minden perc számít! Szélütés, gutaütés, a szél érte: évszázadok óta velünk élő szavak, az agyi vérkeringési zavar szinonimái. Ha valaki a stroke tüneteit észleli, azonnal tárcsázza a 104-et, hiszen itt minden perc számít ? hallottuk a Madách színházi Tolnay Szalonban egy minapi sajtótájékoztatón.

Immár ötödik alkalommal indítja útjára a Magyar Stroke Társaság a Stroke ? Ne késlekedj-kampányt, melynek fő célkitűzése, megismertetni a lakosságot az agyi érkatasztrófa tüneteivel, hangsúlyozva az időablak és a megelőzés jelentőségét. A kezdeményezéshez egyre több politikus, színész és közéleti személyiség csatlakozik.

A szélütés nemcsak világszerte, hanem Magyarországon is a leggyakoribb halálokok közé tartozik. Hazánkban évente 40-50 ezren szenvednek el stroke-ot, ugyanakkor 13 ezer ember veszíti életét agyi-érkatasztrófa következtében. Prof. Dr. Bereczki Dániel, a Magyar Stroke Társaság elnöke a kampányindító sajtótájékoztatón hangsúlyozta: hazánkban 10 percenként kerül stroke-os beteg ellátásra és félóránként hal meg valaki szélütés következtében. Ugyanakkor, akiknek sikerül a betegséget túlélni, azokra is komoly veszély leselkedik, hiszen közel 24 százalékuk még az első évben, további 5 százalékuk a második esztendőben életét veszíti.

Hazánkban jelenleg 200-250 ezren élnek a betegség árnyékában. A szélütés hatással van az emberek további életvitelére. A túlélők közel fele szenved féloldali bénulásban, közel egynegyedük járásképtelen, ráadásul valamilyen mértékű kognitív hanyatlás az esetek több mint 60%-ában jelentkezik. Emellett a depresszió (32%), valamint a beszédzavar (12-18%) is az esetek nagy százalékában jelent komoly problémát. A stroke nemcsak az idősek betegsége, hiszen egyre fiatalabb korosztályt érint.

Ahhoz, hogy ez a szám csökkenjen, mindenkinek tisztában kell lennie a stroke tüneteivel: féloldali látásvesztés, beszédzavar, végtagok féloldali elgyengülése, az arc félrehúzódása, a kinyújtott nyelv ferdesége, a test féloldali zsibbadása vagy érzéketlensége, a végtagok ügyetlenné válása, látótérkiesés ? tette hozzá Prof. Dr. Bereczki Dániel professzor, ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy bár nagyon fontos a megelőzés és a kockázati tényezők kezelése, a jelenlegi kezelési arányokat úgy lehetne javítani, ha a lakosság a tünetek észlelésekor nem késlekedne, hanem azonnal hívná a mentőket, hiszen minden perc számít. ? Az orvosok rendelkezésére három-négy és fél óra áll, hogy eredményes legyen a beavatkozás. Minél hamarabb kerül valaki kórházba, minél hamarabb kapja meg az életmentő vérrögoldó kezelést, annál nagyobb esélye van a teljes felépülésre ? tette hozzá a professzor.

A Társaságot továbbra is segíti az Országos Mentőszolgálat. Dr. Temesvári Péter, az OMSZ orvosigazgatója hangsúlyozta: a stroke kiemelten magas időfaktorú betegség és gyakran nem riasztóak a tünetek, ezért sokan elodázzák a mentőhívást, így a mentőszolgálat sokszor már csak az utolsó pillanatban érkezik meg a beteghez. ? Ugyanakkor, ha a betegek időben tárcsáznák a mentőket, akkor a Stroke Centrumok és az Országos Mentőszolgálat összehangolt munkájának köszönhetően sokkal több beteget lehetne megmenteni ? tette hozzá Temesvári Péter. Az orvosigazgató azt is elmondta, hogy nemrég olyan Európai uniós projektek indultak a Mentőszolgálatnál, amelyek nemcsak a szervezet működését fogják hatékonyabbá tenni, hanem a stroke ellátás szempontjából is fontos területeken javulhat a teljesítményük, mint a mentésirányítás, illetve a mentők gyors kiérkezése.

Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője is azt hangsúlyozta, hogy hiába a Mentőszolgálat munkája, ha a folyamat már az első láncszemnél megakad. Hiszen a beteg sokszor nem ismeri fel időben a tüneteket és nem hívja azonnal a mentőket. Így azonban nemcsak a betegre, hanem az egész családjára és az egész társadalomra nézve is kedvezőtlen hatással lesznek a következmények. Kissné Dr. Horváth Ildikó, az Egészségügyért Felelős Államtitkárság munkatársa a prevenció fontosságát hangsúlyozta. A megelőzés jegyében mindenkinek az egészséges táplálkozást és a rendszerest testmozgást javasolta.

Dr. Huszár András, Budapest Főváros Önkormányzatának képviseletében hangsúlyozta, hogy a város felelősséget érez és felelősséggel tartozik a budapestiek egészségéért. Éppen ezért a főváros tavaly elindította Budapest Egészségterv Programját, melynek egyik fő pontja a stroke elleni küzdelem. A Madách Színház már évek óta a kezdeményezés mellett áll és a Társulat tagjai is aktívan részt vesznek a figyelemfelhívásban. (Novemberben már mi is beszámoltunk erről.) Mindenki bízik abban, hogy a kampány eléri célját, és ha valaki a tüneteket észleli, azonnal tárcsázza a 104-et!

Szóljon hozzá!