ZETApress

hírportál

Mielőtt nekivágunk a természetnek

Véget ért a hosszú tél, beköszöntött a tavasz. Ne ijedjenek meg, a továbbiakban nem a rügyfakadással, pezsdülő határral, s egyéb közhelyekkel traktálom Önöket. Viszont orvos révén felemelem képzeletbeli mutatóujjamat. Vigyázat a kullancsok idén sem tétlenkednek! ? írta Vészi Zsuzsa gyermekgyógyász, aki februárban is tájékoztatott erről bennünket.

Nem mintha eredendően gonoszak lennének ezek a kis lények, a természetükben rejlik, hogy vérszívással tartják fent magukat. A melegvérű állatok (így az ember) bőrében lévő apró ereket megcsapolva jutnak táplálékhoz. Ez önmagában még nem lenne baj, hisz jut is, marad is. A gond ott van, hogy nyálukat a vénánkba visszaöklendezhetik, s ez a nyál kórokozókat tartalmazhat.

A leggyakrabban előforduló, baktérium okozta kullancs-betegség, a Lyme-kór idejében felismerve antibiotikummal tökéletesen gyógyítható. A ritkább, de sokkal veszélyesebb agyvelőgyulladás viszont vírusos eredetű, és nincs ellene hatásos gyógyszerünk. A betegség a leggondosabb gyógyítás ellenére maradandó bénulással, vagy akár halállal is végződhet.

A betegségek megelőzése mindig akkor a legsikeresebb, ha van ellene olyan oltás, amellyel kivédhető a baj. Lyme-kór ellen sajnos még nincs oltás, az agyvelőgyulladás ellen viszont már több mint tíz éve rendelkezünk vakcinával, olyannal, amely gyakorlatilag száz százalékos védettséget ad.

Az oltóanyagot az orvos írja fel, a patikában mi váltjuk ki. A teljes védettség kialakulásához egy év alatt három oltásra lesz szükségünk. Az első után 1-3 hónappal jön a második oltás, a harmadikra a második után 5-12 hónappal kerülhet sor. Ahhoz azonban, hogy ez a védettség állandó maradjon, emlékeztető oltásokra van szükség. Az első emlékeztető oltás az alap-immunizálás után három év múlva esedékes, a továbbiak ötévenként következnek.

A kullancsok felnőttre, gyerekre egyaránt veszélyesek, ezért minden korosztályt védeni kell. A gyerekek számára kifejlesztett ún. ?junior? vakcinát az 1-16 év közötti gyerekek kaphatják, az ennél idősebbeknek a felnőtt változat szükséges. Gyakran előfordul, hogy későn jut eszünkbe, hogy kullancs-veszélyes területre utazunk, és már nincs idő megvárni a második oltás után kialakuló védettséget. Ilyenkor szokott sor kerülni az ún. ?gyorsított séma? alkalmazására, amikor a második adagot már két héttel az első után beadják.

Gondot szokott jelenteni az is, hogy elfelejtjük idejében kérni az emlékeztető oltásokat. Ez azért gond, mert a védettség az évek folyamán gyengül. Ilyenkor legtöbbször nincs szükség arra, hogy előröl, kezdjük a hármas sorozatot, elég egyetlen vakcinálással ?felfrissíteni? immunrendszerünk memóriáját. Ha azonban már több mint nyolc év telt el az alapimmunizálás óta, sajnos az egész procedúrát újból végig kell csinálnunk. Arra is van elvi lehetőség, hogy ellenanyag-vizsgálatot kérjünk és így derítsük ki, védettek vagyunk-e még.

Jó hír, hogy létezik egy olyan új módszer, hogy amellyel elkerülhetjük a feledékenység, okozta veszélyeket. A Kullancs-szövetség honlapján feliratkozhatunk egy olyan új lehetőségre, hogy valahányszor eljön a következő vakcinálás ideje, megküldenek számunkra egy oltási értesítőt, így nem nekünk kell számon tartanunk, hogy állunk a kullancs-oltásokkal.

Végül essen szó arról is, milyen vakcinát kérhetünk magunknak emlékeztető oltás gyanánt. Fontos tudnunk, hogy jelenleg kétféle oltóanyag van forgalomban, és bár mindkettő a vírusos agyvelőgyulladás kivédésére szolgál, a két szérum nem teljesen azonos. Más cég gyártotta őket, más technológiával, és némiképp más összetétellel.

Éppen ezért, ha eljött az emlékeztető oltás ideje, nem tanácsos váltanunk, még akkor sem, ha történetesen a másik oltás éppen olcsóbb, mint az eredeti. Tudnunk kell, hogy minden gyártó cég felelősséget vállal a terméke minőségéért, az oltási sorozat hatásosságáért és ez rajta számon is kérhető. Ha viszont ?keverjük a dolgokat?, ez a felelősség elvész. Egyébként sem tudhatjuk, mennyire hatásos, ha kétféle vakcinát kapunk, erre vonatkozó vizsgálatot ugyanis nem végeztek.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Sürgősen a kullancsok ellen

Szóljon hozzá!