ZETApress

hírportál

Sürgősen a kullancsok ellen

Ilyen gyönyörű tavaszunk régen volt már, szinte fáj, hogy búcsúznunk kell kedvenc évszakunktól. A gyerekeink kevésbé bánkódnak az idő múlásán, nekik örökkévalóságnak tűnik minden májusi nap. Alig várják, hogy végre a táblára írhassák csupa nagybetűvel: VAKÁCIÓ! ? írta Vészi Zsuzsa gyermekgyógyász, aki már márciusban is írt nekünk erről.

Ha nyár, akkor nyaralás, útra kel az ország. Van, aki távoli vidékeken piheni ki éves fáradalmait, van, aki a családjával itthon utazik gyönyörű tájakra. A gyerekek zöme nem csak a szüleivel nyaral, hisz hosszú a nyár, és aki teheti, elküldi csemetéit mindenféle táborokba, gyereknyaraltatásokra is.

Ha nyaralunk, ezt legtöbbször a természetben tesszük, mert a nyárban az a legjobb, hogy végre kiszabadulhatunk a négy fal közül. Ott lehetünk, ahol a fű, fa, virág terem: az erdőkben, mezőkön, vízparton, parkokban. Ám, ha kitesszük a lábunkat hazulról, számíthatunk arra, hogy a szabadban lesz olyasmi is, ami csíp, szúr, fájdalmat okoz ? amit jobb elkerülni. Az csak apró kellemetlenség, ha például a csalán hozzánk ér, és égeti a bőrünket. Ám a zöldben, a füveken, a bokrokon vannak kifejezetten veszélyes lények is: ezek az apró kullancsok, amelyek ha belénk fúródnak, megfertőzhetnek minket. Például Lyme-kórral, amely nagyon gyakori betegség, és csak akkor gyógyítható, ha időben észreveszik.

A kullancs okozta igazi veszély azonban, a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás. Ez a Lyme-kórnál ritkább, de jóval súlyosabb kórkép. Itt a halálos kimenetel sem ritka, és a betegeknek majdnem a fele a gyógyulás után maradandó bénulásra számíthat.

Mit tehetünk, hogy elkerüljük a bajt? Először is húzzunk zoknit, hosszúnadrágot, valamint kenjünk a bőrünkre speciális rovartaszító krémeket. Esténként tartsunk ?kullancs-vizitet?, és szedjük ki magunkból, egymásból az esetleg mégis befúródott élősködőket ? erre a célra mindig legyen nálunk szemöldök-csipesz, vagy a patikában kapható speciális kiszedő eszköz.

Bármennyire óvatosak vagyunk, nem biztos, hogy el tudjuk kerülni, hogy a kullancs meg ne fertőzzön minket. Az agyvelő- és agyhártyagyulladás ellen kérjünk védőoltást, amellyel megelőzhetjük a bajt. A teljes védettség kialakulásához három oltásra lesz szükségünk. Az első két oltás között négy hét kell, hogy elteljen, a harmadik 5-12 hónap múlva esedékes.

Szinte látom magam előtt az ijedt szülői arcokat: a gyereke két-három hét múlva indul az iskolai táborba ? most már késő, lekéste az oltást? Szerencsére nincs veszve semmi. Ha szorít az idő, de a gyerek (vagy felnőtt!) indulásáig azért még van legalább 14 napunk, kivédhetjük a kullancscsípés okozta agyvelőgyulladást. Kapható ugyanis olyan oltás, amelynél az első két vakcina beadása között nem muszáj várni négy hetet, és már két hét múlva be lehet adni a következő oltást. Ennél az úgynevezett ?gyorsított oltási sémánál? már a második szúrás utáni napokban kialakul a megfelelő védelem. A szülő megkönnyebbülhet, ám ne feledkezzen meg az 5-12 hónap múlva esedékes újraoltásról! Kezdődjék hát a várva várt gyönyörű nyár ? immáron védetten! Legalábbis a kullancsok ellen?

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Védekezz a kullancsok ellen!

Szóljon hozzá!