ZETApress

hírportál

Kitüntetik a gyógyszerészeket

A Magángyógyszerészek Országos Szövetsége koordinálásával a Magyar Gyógyszertudományi Társaság, a Magyar Gyógyszerészi Kamara ? a Roche Magyarország Kft. támogatásával ? célkitűzéseiknek megfelelően pályázatot ír ki az Év Gyógyszerésze-cím elnyerésére.

A pályázat célja, hogy az Év Gyógyszerésze-díjat és kitüntető címet elnyert gyógyszerésznek országos nyilvánosságot és kiemelkedő szakmai rangot adjunk munkájához, elismerve annak követésre méltó minőségét ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón, az Erzsébet téri Kempinski Corvinus Hotelban.

A kiírók olyan gyógyszerészt kívánnak elismerésben részesíteni, aki példát mutat kiemelkedő szakmai teljesítményével, hatékony megoldások alkalmazásával és betegközpontú szemléletével a gyógyszerészi gondozásban, a gyógyszerellátásban, a gyógyszerfejlesztésben és a kognitív szolgáltatások terén nyújtott tevékenységre való felkészítésben.

Pályázhat minden olyan aktív gyógyszerész, aki a weboldalon hiánytalanul kitölti a pályázati anyagot és elektronikus formában beküldi június 15-ig. Pályázati anyagot magyar nyelven fogadunk el. A pályázati anyag terjedelme minimum négyezer, maximum nyolcezer karakterben van szabályozva, tartalmi szempontból lehetséges a felsorolt kérdések mindegyikére, vagy akár a tetszőlegesen kiválasztottakra választ adni a terjedelmi kritérium szem előtt tartásával.

A pályázati anyagnak az általános adatok ? név, cím, telefonszám, e-mail cím, munkahely neve, címe, elérhetősége és a gyógyszerészi diploma kiállításának éve, száma ? mellett választ kell adnia az alábbi kérdésekre: Mit jelent számomra a gyógyszerészi gondozás a mindennapokban? Merre fejlődjön a gyógyszerészi gondozás? A hatóanyag alapú rendelés és a generikus helyettesítés során szerzett tapasztalataim. Egy tanulságos és érdekes eset leírása. Együttműködés az orvosokkal a gyógyszerészi gondozásban. Lehetőségek és buktatók. Egészségmegőrzés lehetőségei a gyógyszerészi tevékenység során. Kereskedelmi és szolgáltatásmarketing hatások a népegészségügyi feladatok ellátása során.

A pályázat nyílt, részt vehet minden aktív gyógyszerész. A pályázatokat anonim módon bírálja el a szakmai zsűri, melynek tagjai: Dr. Mikola Bálint ? Magángyógyszerészek Országos Szövetsége elnöke, prof. Dr. Vincze Zoltán ? Magyar Gyógyszerész-tudományi Társaság elnöke, Dr. Szabó Sándor ? Magyar Gyógyszerészi Kamara örökös tiszteletbeli elnöke és Dr. Samu Antal ? Gyógyszerészi Gondozás Szakmai Bizottsága alapító elnöke. Az Év Gyógyszerésze 2012-cím díjátadójára a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége XXII. kongresszusán, október 13-án, szombaton kerül sor.

A zsűritagok elmondták, hogy a jelenleg felírt gyógyszerek a fele sem a betegek épülését szolgálja. Vagy ki sem váltják, vagy be sem szedik azokat. Gondot okozhat az is, hogy a különböző orvosok által felírt, vagy recept nélkül kiváltott és együtt szedett szerek káros kölcsönhatást válthatnak ki egymással. A probléma feloldását az elektronikus receptírás, a gyógyszermenedzsment jelentené. Így az adott beteg minden korábban kiváltott gyógyszerét láthatná a beteggel kapcsolatba kerülő gyógyszerész, s ha kóros kölcsönhatást észlelne, hatékonyan be tudna avatkozni! Külföldön ? például az USA-ban ? ez rég bevált gyakorlat, nálunk viszont egyelőre adatvédelmi aggályokat vet fel.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Kedvenc patikám 2012-ben | ZETApress

Szóljon hozzá!