ZETApress

hírportál

Siemens CT Vásárhelyen

Korszerű CT-berendezést adtak át délelőtt a hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórház?Rendelőintézetben ? tudtuk meg Dávid Zsófitól. A Siemens SOMATOM Emotion 16 szeletes CT-vel rugalmasabb és hatékonyabb lesz az ellátás, miközben a betegek sugárterhelése csökken.

Az Erzsébet Kórház?Rendelőintézetnek idén szeptemberben járt le a szerződése a CT-berendezés korábbi üzemeltetőjével. A városvezetés és a kórház közösen megvizsgálta a lehetőségeket, és arra jutott, hogy a kórház maga is gazdaságosan tudná üzemeltetni a CT-diagnosztikát, amennyiben a város megfinanszírozná egy saját CT-berendezés beszerzését.

A városi közgyűlés első döntése arról szólt, hogy saját működtetésben marad a CT-diagnosztika. Majd gazdaságossági számításokat végeztek, és kiírták a közbeszerzési eljárást: a döntésben a beszerzési ár és szervizszolgáltatás havi átalánydíja volt a legfőbb szempont.

A közbeszerzési pályázat eredményeként a város egy Siemens SOMATOM Emotion 16 szeletes CT-berendezés beszerzése mellett döntött. A régi berendezést október elején leszerelték, és egy hónap alatt telepítették az újat. A CT-készülék november első munkanapjától működik éles üzemben.

Az ünnepélyes átadás alkalmával Dr. Kószó Péter alpolgármester elmondta: ? A kórház a túlélés helyett immár az építkezésre koncentrálhat; 3?4 évvel ezelőtt az is kérdéses volt, hogy az intézmény egyáltalán talpon tud-e maradni, most azonban itt állunk egy olyan berendezés előtt, amelyet az ország bármelyik kórháza vagy egyetemi klinikája megirigyelhetne.

Örömünkre szolgál, hogy készülékünk növeli a diagnosztikai munka hatékonyságát Hódmezővásárhelyen, és ezzel a berendezéssel hozzájárulhatunk az Egészséges Vásárhely Program sikeréhez ? hangsúlyozta Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója. Elmondta még, hogy az Erzsébet Kórház mintaszerű beruházást hajtott végre, olyan gépet vásároltak, amelyik tudásban teljes mértékben illeszkedik a napi klinikai munkához, biztosítva ezzel a kiváló minőségű betegellátást a költségek egyidejű csökkentése mellett.

Az új berendezés megbízható, kis szervizigényű, és lefedi a radiológiai vizsgálatok teljes körét az elérhető legkisebb sugárterhelés mellett ? tette hozzá Dr. Szokodi Csaba, a Siemens Zrt. Egészségügyi Szektorának igazgatója. A CT-hez tartozó világszínvonalú syngo.via képfeldolgozó szoftver nagyban segíti, hogy a radiológusok gyorsabban, pontosabban és egyszerűbben leletezzenek, mint korábban.

A SOMATOM Emotion 16 a világ legnépszerűbb CT-berendezése, amelyből több mint hétezer darabot adtak el világszerte, Magyarországon pedig az üzembe helyezett CT-k között minden tizedik ez a készülék. Az Erzsébet Kórház?Rendelőintézet ? elmúlt évek adatain alapuló ? számításai szerint a szolgáltatás pénzügyileg is gazdaságos és fenntartható lesz.

Dr. Kallai Árpád, az Erzsébet Kórház?Rendelőintézet főigazgatója elmondta: ? Egy kórház csak akkor lehet sikeres, ha kiváló diagnosztikai hátteret épít fel. A CT-diagnosztika saját kézbe vétele egy tervezett, 2004 óta tartó folyamat része, hiszen az elmúlt időszakban jelentős fejlesztéseket valósítottunk meg ezen a területen a labor- és a patológiai területet is beleértve. A kórház jövőbeli céljai között szerepel a teljes körű digitalizáció megvalósítása és a távleletezési lehetőségek megteremtése ? tette hozzá a főigazgató.

A kórház számára azért előnyös a CT-diagnosztika üzemeltetése, mert rugalmasabbá válhat az ellátás. Intézeten belül ugyanis gyorsan tudnak kapacitásokat átcsoportosítani az aktuális igényekhez igazítva, mindemellett saját maguk tudják kigazdálkodni a fekvőbetegek és a járóbetegek körében elvégzett vizsgálatok változó költségeit.

Siemens ? több mint 120 éve Magyarországon

A Siemens magyarországi jelenléte az első budapesti villamosvonal megépítésével, 1887-ben kezdődött. Az első hazai Siemens vállalat (Siemens & Halske Budapest) 1890-ben történt megalapítása óta ? a II. Világháborút követő kényszerszünettől eltekintve ? a Siemens vezető szerepet játszik az ország modernizációjában, az infrastruktúra fejlesztésében.

A Siemens AG általános magyarországi képviseletét a budapesti székhelyű Siemens Zrt. látja el a következő négy szektorban: ipar, infrastruktúra és városok, energia és egészségügy. Kereskedelmi és szolgáltató profilja magában foglalja a Siemens termékek, rendszerek és technológiai megoldások hazai értékesítését, valamint a kapcsolódó szolgáltatásokat, mint a tanácsadás, tervezés, engineering, telepítés, üzembe állítás, műszaki üzemeltetés, szerviz.

A Siemens Zrt., valamint a csoporthoz tartozó termelő, szolgáltató és kereskedelmi tevékenységet végző további Siemens leányvállalatok a 2010?2011-es üzleti évben együttesen több mint kétezer munkatársat foglalkoztattak, és 93,6 milliárd forintos összforgalommal járultak hozzá az ország gazdaságához.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Lakjunk energia-hatékonyan! | ZETApress

Szóljon hozzá!