ZETApress

hírportál

Lakjunk energia-hatékonyan!

Kilenc nap alatt készül el a tisztán napenergiát hasznosító lakóház. A Siemens és a BMGE együttműködést kötött az energia-hatékony építészet jegyében ? tudtuk meg a BMGE Rektori Tanácstermében, a délelőtti sajtótájékoztatón.

A BMGE Solar Decathlon csapatának ? piaci szereplőkkel együttműködve ? egy kizárólag napenergiát hasznosító, energia-hatékony lakóépületet kell megterveznie és felépítenie. A csapat a közép-európai régióból elsőként nyerte el a lehetőséget, hogy részt vehessen a 2012 őszén Madridban rendezendő innovációs versenyen. A BMGE-csapat és az ODOO-projekt támogatásáról szóló főszponzori szerződést Dale. A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója és Dr. Péceli Gábor, a BME rektora írta alá.

A Solar Decathlon verseny

A Solar Decathlon egy egyetemek közötti nemzetközi innovációs verseny, amit 2002 óta rendeznek meg az USA Energetikai Minisztériuma és a spanyol kormány szervezésében. A verseny fő célkitűzése a napenergia felhasználásával összefüggő építészeti megoldások népszerűsítése, a zöld-technológiák társadalmi és piaci támogatottságának megteremtése, a megújuló energiák és az energia-hatékony szerkezetek megismertetése a diákokkal, továbbá az új technológiák széles körű társadalmi elfogadtatása, használatuk ösztönzése, valamint a szoláris technológiák esztétikus és szerves integrálása az épületszerkezetekbe. A 2012-es madridi versenyen négy kontinensről 20 csapat vesz részt 14 ország 26 egyeteme képviseletében.

Az ODOO-projekt

A BME hallgatói által tervezett ház, az ODOO ikonikus megjelenésével az energiatudatos tervezés és a napenergia felhasználásának szimbóluma. A sötét külső héj világos belsőt rejt, ami pavilonszerű, átlátható, nyitott tereivel maximálisan képes kielégíteni a bemutathatóság igényét. A terv a magyar népi építészetre jellemző ház-udvar kapcsolatot értelmezi újra. Az éghajlati adottságok miatt zárt épületre van szükség, ezért ?kint? és ?bent? élesen elválik egymástól. A nyári falba beépített funkcionális ? háztartási ? gépeknek köszönhetően nyáron minden szükséges tevékenységet el tudunk végezni a szabadban is.

A projektben jelenleg közel 70 hallgató vesz részt a Műegyetem szinte minden karáról; a csapatot az Építészmérnöki Kar dékánja, Dr. Becker Gábor mentorálja. A hallgatók munkájának szakmai felügyeletét egyetemi oktatók látják el, vezetőjük Varga Tamás DLA egyetemi docens. Dr. Becker Gábor dékán az együttműködési megállapodás aláírása alkalmából hangsúlyozta: ? A BMGE Solar Decathlon csapatának fő célja annak bemutatása, hogy a napenergia felhasználása lehet esztétikus, kényelmes és megfizethető. A hallgatók oktatóik és szponzoraik segítségével egy olyan innovatív, az általuk kifejlesztett és felhasznált építészeti és műszaki megoldásokat alkalmazó, napenergiát hasznosító lakóház megalkotásán dolgoznak másfél éven keresztül, amely a későbbiekben a piacon is sikeresen megállhatja a helyét, előremozdítva a fenntartható, környezettudatos építészet, illetve szemléletmód elterjedését Magyarországon.

Dale. A. Martin, a Siemens elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a társaság kiemelten fontosnak tartja a projekt sikerét, azt, hogy a végeredmény az energiatakarékossági számításokból levezethető módon rövid megtérülési időt biztosítson, ami a piacképesség elemi feltétele. A Siemens ? mint a világ legnagyobb környezeti portfólióját kínáló vállalata ? az élet minden területén kínál energiatakarékos megoldásokat, de a tapasztalat az, hogy a tíz évnél hosszabb megtérülési idő csak a professzionális befektetők részéről, illetve az EU-támogatást elnyerő állami projektek esetében fogadható el. A lakosság esetében ennél lényegesen rövidebb megtérülési időre van szükség az új megoldások gyors elterjedéséhez. A Siemens ? melynek pár napja a hódmezővásárhelyi fejlesztésükről írtunk ? ezért ahhoz kíván hozzájárulni, hogy a BME ODOO projektjének fejlesztései a lehető leghatékonyabbak legyenek.

A versenyen részt vevő házaknak igazolniuk kell az épület fenntarthatóságát, aminek komoly részét képezi az anyagok primerenergia-tartalma, ökológiai lábnyoma, újrahasznosítása, károsanyag-kibocsátása ? ezért esett a választás a faanyagú, pilléres-gerendás teherhordó szerkezetre cellulóz és farostgyapot hőszigetelés alkalmazása mellett. A versenyen mindössze kilenc nap áll rendelkezésre a ház felépítésére és beüzemelésére. Szakmai információk: idekattintva olvashatók.

A BMGE kutatóegyetemi programja

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a 2010-ben elnyert kutatóegyetemi címhez kapcsolódóan kutatóegyetemi programot indított, amelyben az öt kiemelt kutatási terület egyike a Fenntartható energetika témakör. A Fenntartható energetika témakör 30 témát foglal magában tíz területen; a közreműködő oktatók, kutatók száma eléri a 140 főt.

A Solar Decathlon hallgatói projekt lehetővé teszi, hogy a hallgatók már a képzés során egy igazi projektfeladat keretében ismerkedhessenek meg a fenntarthatóság szempontrendszereivel, az alternatív energiafelhasználás lehetőségeivel. A program multidiszciplinaritása és komplexitása pedig lehetőséget biztosít számukra, hogy elsajátítsák a csapatban dolgozás képességét, illetve elmélyítsék magyar és angol nyelvű kommunikációs készségüket. További érdekességek innen letölthetők.

1 hozzászólás