ZETApress

hírportál

Romló megítélések

Október elején ismét meghirdették Az év kórháza című internetes szavazást. Az érdeklődők december 31-ig itt mondhatják el véleményüket, és értékelhetik öt kategóriában az intézményeket. Az eddig beérkezett szavazatok alapján a tavalyit biztosan meghaladó részvétel, kritikusabb hozzáállás, és egy ismét átrendeződni látszó rangsor jellemzi a részeredményeket ? tudtuk meg sajtósaiktól.

A magyarországi kórházi betegellátás szinte folyamatos átalakulásban vesz részt, az adott időpontra jellemző színvonalát talán a legfontosabb szereplő: az ellátott beteg véleményének figyelembe vételével értékelhetjük a leghitelesebben. Az elmúlt 3 évben megrendezett szavazás sikerein felbuzdulva, októberben a HáziPatika.com ismét meghirdette Az év kórháza című internetes szavazást. A megmérettetésben Magyarország összes államilag finanszírozott kórháza és klinikája részt vesz, a szavazás során a látogatók egy ötfokú skálán ? az iskolákban megszokott módón ? értékelhetnek, a verseny aktuális állása pedig a honlapon folyamatosan nyomon követhető.

A szilveszterig tartó kezdeményezést övező ismét növekvő érdeklődés ismételt emelkedését jelzi, hogy a felmérés immár ötvenezer szavazatnál jár ? a tavalyi összesen 46 ezerrel szemben ?, és bár a felmérés statisztikai értelemben továbbra sem reprezentatív, a beérkezett szavazatok száma (minta nagysága) alapján azonban idén is érdemes belepillantani az összesített eredményekbe.

Mind az összesített, mind a kategóriánként történő számszerű értékelés alapján úgy tűnik, hogy az érintettek véleménye tavaly óta romlott. A szavazás részeredményeinek egyik legmeghökkentőbb, és az elmúlt három évben példanélküli fejleménye, hogy jelenleg sem az összesítésben, sem az egyes kategóriákban, egyetlen egy intézmény sem tudott 4,0 eredményt elérni!

Ez a trend már tavalyi is megfigyelhető volt, hiszen 2007-ben egyetlen intézménynek sem sikerült összetettben a 4,0 eredmény elérnie (2006-ban 28, 2005-ben 22 ilyen kórház volt), de több kategóriában ? pl.: Orvos-szakmai ellátás és az Ápolás- és szakszemélyzet ? kategóriákban számos 4,0 meghaladó eredmény is született. (Például az Orvos-szakmai ellátás kategóriában tavaly még 40 intézmény érdemelte ki a 4,0 vagy magasabb átlagot.) Ez természetesen azzal is jár, hogy egyelőre az Orvos-szakmai ellátás kategória látszik az idei szavazás vesztesének, miközben a ?hagyományosan? leggyengébb kategória az Infrastruktúra egy picit felzárkózni látszik, bár a legrosszabb átlag és a legtöbb közepesnél gyengébb eredmény ismét itt látható.

A területi megoszlást illetően a vidéki intézmények (egy része) tovább csökkentette a fővárosi intézmények ?előnyét?, az élmezőny ilyen szempontból az eddigieknél kiegyensúlyozottabbnak látszik. Érdekes az is, hogy bár az egyetemi klinikák eredményei eddig is nagyon változóak voltak, de helyzet még inkább polarizálódni látszik, immár mind az első húsz, mind a záró húsz között szép számmal találhatóak ilyen intézmények.

Nagyon sok vita övezte a kórházak magánkézbe adását, így talán érdemes vetni egy pillantást az érintettek magántulajdonú kórházakról nyilvánított véleményéről. Elmondható, hogy ezek az intézmények viszonylag jól teljesítenek, általában a 60-80. hely környékén állnak 239 intézmény között, de egyelőre nem látunk kiemelkedő eredményt.

Az októberben meghirdetett versenyben talán a legfurcsább jelenlegi eredményt egy fővárosi gyermekintézmény szolgáltatja, melynek az egyik telephelye az igen előkelő 9-ik, míg másik az előkelőnek kicsit sem nevezhető 140. helyen áll, így az azonos irányítás alatt álló két ellátó-hely közötti különbség több mint a teljes lista fele! Természetesen még semmi sem dőlt el, a véleményüket kinyilvánítókhoz még bárki csatlakozhat ez év végéig.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Miskolci lett Az Év Kórháza!

Szóljon hozzá!