ZETApress

hírportál

Miskolci lett Az Év Kórháza!

A HáziPatika.com tavaly is elindította Internetes szavazását, mely már decemberben is romló megítélést mutatott. Az eredményt ma délelőtt mutatták be az Akadémiai Klubban. A beérkezett közel 90 ezer szavazat az eddigieknél szigorúbb ítéletet mutat, a díj történetében például most először fordult elő, hogy az összesített átlageredmény romlott.

A magyarországi kórházi betegellátás folyamatosan változásokon, fejlesztéseken megy át, ezért számos szakmai mutatóval vizsgálják működésüket. Mindemellett továbbra sem elhanyagolható a szolgáltatásokat igénybe vevők ? a páciensek ? véleménye. Az immár hagyományos és évről-évre megismételt online szavazás a betegelégedettség és kórházi betegellátás színvonalának felmérésén túl, a hazai betegellátás színvonalának növeléséhez is hozzá kíván járulni.

A szavazáson Magyarország összes államilag finanszírozott kórháza és klinikája részt vesz, a szavazás során egy ötfokú skálán ? az iskolákban megszokott módon ? osztályozhatták az intézményeket, összesen öt kategóriában: Orvos-szakmai ellátás, Ápolás- és szakszemélyzet, Infrastruktúra, Ellátás, Környezet és tisztaság, a kapcsolódó fórum oldalain pedig mindenki bővebben is elmondhatta véleményét, észrevételeit.

A kezdeményezés ezúttal ismét rekord közeli érdeklődést keltett fel, a szavazási időszak alatt közel 90 ezer (89 ezer 745) szavazat érkezett. Természetesen a szavazás jellegéből adódóan a kapott eredmények statisztikai értelemben nem reprezentatívak, mindazonáltal a beérkezett szavazatok száma (a minta nagysága) alapján érdemes bepillantani az összesített eredményekbe.

Az összesített, végső értékelésben a szavazás történetében először rosszabbak lettek az eredmények, azaz (országosan) a kórházak átlagos megítélése a tavalyi évben határozottan romlott. Az összesített átlagérték ? a 2005-ös 3,54, a 2006-os 3,63 után és 2007-es 3,67 után ? mindösszesen 3,44 lett, ami a valaha tapasztalt leggyengébb mutató.

Arról már tavaly is írtunk, hogy immár egyetlen intézménynek sem sikerült összetettben a 4,0 eredmény elérnie, de míg tavaly az egyes kategóriákban még születtek 4,0 fölötti eredmények (például 2007-ben az ?Orvos-szakmai ellátás? kategóriában 40 intézmény érdemelte ki a 4,0 vagy magasabb átlagot.), idén egyetlen egy intézmény, egyetlen egy kategóriában sem volt képes a 4-es osztályzatot elérni.

Az eredményeket tekintve feltűnő változás továbbá, hogy elsősorban a szakmai kategóriákban ? Orvos-szakmai ellátás, Ápolás- és szakszemélyzet ? nagyon megerősödtek a gyermekek ellátásáért felelős intézmények, amit részben talán a hálás szülők nagyobb internetes aktivitásával is magyarázható.

Szintén érdekes változás, hogy az egyetemi klinikák eddig tapasztalható szélsőséges megítélése lényegesen differenciáltabba lett, igaz egyetlen kivétellel: az ?Infrastruktúra? kategóriában még mindig borzasztóan gyengén szerepelnek.

Az egyes kategóriák egymáshoz hasonlított eredményei szinte változatlanok. A legjobb ismét az Orvos-szakmai ellátás majd az Ápolás- és szakszemélyzet kategóriák lettek, amit a Környezet és tisztaság az Ellátás kategóriák követnek, a sort pedig immár negyedszer is az Infrastruktúra kategória zárja.

Területi megoszlás

Az egyes megyék, illetve a budapesti kerületek (az adott területen lévő kórházak eredményeit summázva) összesített eredményeit áttekintve elmondható, hogy a megyék fővárosi kerületek rovására történő erősödése tovább folytatódott, így e nem hivatalos verseny az első három helyezettje közé ezúttal nem jutott be egyetlen fővárosi kerület sem. (Mindazonáltal az Orvos-szakmai ellátás azonban továbbra is a főváros kategóriája, minden gyengülés ellenére e kategória többségét (hat helyet) és első helyét egyaránt egy fővárosi kerület szerezte meg.)

2008-ban Győr-Moson-Sopron megye végzett az élen de a többi élversenyző megye is ? Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés, Budapest XIV. ker, ? hagyományosan jól szokott szerepelni. Érdekes, viszont hogy az elmúlt években kiválóan teljesítő Zala megye ezúttal csak a lista alsó traktusában tudott végezni. Szintén állandó, bár kevésbé örömteli tény, hogy a nem hivatalos versenyben leggyengébben szereplő ismét Nógrád megye lett.

Az eredmények

A hivatalos végeredmény szerint az első helyet és így Az Év Kórháza megtisztelő címet a miskolci Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház nyerte. Második helyen a fővárosi Semmelweis Egyetem ÁOK Kardiológiai Központ, harmadik helyen pedig a Zirc Városi Erzsébet Kórház-rendelőintézet végzett. Az erkölcsi diadal mellett mindhárom kórház ? a Pfizer cég támogatásának köszönhetően ? modern számítógépekkel is gazdagabb lett.

Az orvos-szakmai ellátás terén első a Miskolci Kórház, második a SE ÁOK Kardiológiai Központ, míg harmadik a Pécsi Tudományegyetem ÁOK OEC Traumatológiai Központ Baleset – és Kézsebészeti Klinika lett. Az ápolás- és szakszemélyzet versenyében is első a Miskolci Kórház, második a kecskeméti Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kórháza, míg harmadik a Pécsi Klinika lett. Az ellátást a Dombóvári Szent Lukács Egészségügyi Közhasznú Társaság nyerte a miskolci és a fővárosi kórház előtt. Legjobb infrastruktúra a miskolciaké, őket a fővárosiak és a pécsiek követik. A környezet és tisztaság versenyét a zirciek nyerték a miskolciak és a fővárosiak előtt.

Szóljon hozzá!