ZETApress

hírportál

Reflektorfényben a cukorbetegség

A diabetesz lassan általános népbetegséggé válik. Barátaim, munkatársaim között többen is vannak, akik kénytelenek a betegséggel együtt élni. Édesapám és a 9 éves kislányom is cukorbeteg! Hálás vagyok a szervezőknek, hogy lehetővé tették a következő néhány gondolatom felolvasását, s külön köszönöm annak, aki felolvassa a levelemet. Kérem, nézzék el a távolmaradásom ? írta Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes a holnapi Diabetesz Világnap Gellért szállóbeli sajtótájékoztatóján résztvevőknek.

Az egyik első ? ha nem a legelső ? magyarországi egészségügyi plakát 1919-ben már megfogalmazta azt az alapigazságot, amely azóta is változatlan (még ha gyakran hajlamosak is vagyunk megfeledkezni róla.) Könnyebb a bajt megelőzni, mint gyógyítani! ? volt olvasható ezen a bizonyos falragaszon. Annak szemléltetésére, hogy mekkora jelentősége lehet a megelőzésnek, a távolból is egy kis segítségüket kérem. Számoljanak lassan magukban ötig! 1?, 2?, 3?, 4?, 5? ? folytatódott a levél.

Ameddig ? nagyjából öt másodpercig ? számoltunk, a Cukorbetegek Nemzetközi Szövetsége (IDF) által tavaly közzétett egészségügyi jelentése szerint, egy újabb ember lett cukorbeteg valahol a nagyvilágban. Percenként tehát 12, óránként 720, naponta 17 ezer 280 az új diabeteszes. (A betegségben és szövődményeiben meghaltak számát talán most nem is kell emlegetni.) A betegségtől az IDF Jelentése szerint mintegy 250 millió ember szenved világszerte. A nagyvilág ma élő cukorbetegei tízmilliókkal többen vannak, mint Oroszország teljes lakosságának kétszerese. Döbbenetes adatok ezek! Különösen, ha hozzátesszük ?a jelenlegi tendenciák folytatódása esetén: 2025-ig mintegy 380 millió embert fenyeget a betegség.

A cukorbetegség ma ? reprezentatív felmérések alapján becsült adatok szerint ? Magyarország lakosságának 8-10 százalékát érinti, bár a betegek körülbelül felének egyáltalán nincs tudomása a problémájáról. Ez is döbbenetesen magas arány! Olyan adatok ezek, amelyek külön-külön és együttesen, cselekvésért kiáltanak!

A cukorbetegség krónikus, egész életen áttartó betegség, ami nem megfelelő gondoskodás esetén olyan súlyos szövődményekhez vezethet, mint a szívinfarktus, vakság vagy végtag amputáció. Ezért az érintett betegek hosszú távú életkilátásait döntően befolyásolja, hogy a kezelésük, illetve az önellátásuk megfelelő minőségű legyen, hogy a betegségre a lehető leghamarabb fény derüljön.

A korán felismert vércukor-anyagcserezavar megfelelő kezelésével nemcsak a betegek életminőségén lehet javítani, hanem a szövődmények kockázata is csökkenthető, illetve megelőzhető. Ma már Magyarországon is könnyen elérhetők azok a korszerű eszközök, amellyel a lakásokból ki sem mozdulva, odahaza is rendszeresen ellenőrizhető a teljes család vércukorszintje. Rendelkezésre állnak a gyógyszerek is, amelyekkel hatásosan lehet kezelni a cukorbetegséget.

Egy adatra azonban érdemes visszatérni. Az érintettek csaknem 50%-ának fogalma sincs arról, hogy cukorbeteg. A betegség által csak veszélyeztetettek között ez az arány nyilvánvalóan ennél is nagyobb. Nagyon is szükséges tehát, hogy minél többször, minél látványosabban felhívják a figyelmüket erre.

Holnap, az inzulin felfedezője, Frederick Banting születésnapján ? a Diabetesz Világnapon ? a Magyar Cukorbetegek Országos Szövetsége a sötétedéstől kék fénnyel világítja meg Budapest jelképét, a gellérthegyi Szabadság-szobrot. Mivel ez különleges és szokatlan világítás a főváros legtöbb pontjáról szabad szemmel is látható lesz, csakugyan elmondható, hogy az akcióval igen látványosan hívják fel a figyelmet a cukorbetegekre, és a cukorbetegségre.

Földünk ötszáz helyszínén világítanak majd hasonló fények, így Budapest a világméretű figyelmeztetésből is kiveszi a részét. Az egész akció sikere azonban a sajtón, a médián is múlik. Meggyőződésem szerint a főváros és az ország lakóinak is értesülniük kell az eseménynél. Tudniuk kell, hogy miért kúsznak a kék fény-nyalábok a citadella szomszédságában álló kőszobor kezében tartott olajágra, ami nemcsak a béke, hanem a reménység szimbóluma is. Ne csak most, az év egyetlen napján, hanem folyamatosan figyeljünk a cukorbetegségre! ? fejeződött be Hagyó Miklós levele.

Kékfénybe borul a Szabadság-szobor

Sztárok fognak össze az orvostanhallgatókkal a cukorbetegség ellen, írtuk meg a minap. A Magyar Cukorbetegek Országos Szövetsége a nemzetközi kampányhoz csatlakozva kékfénnyel világítja meg a budapesti Szabadság-szobrot pénteken este 5 órától, a Nemzetközi Diabétesz Világnapon. Az akció fő célja, hogy nagyobb nyilvánosságot és figyelmet kapjon a cukorbetegség felismerése és kezelése. A Nemzetközi Diabétesz Társaság (International Diabetes Federation (IDF) World Diabetes Day és a UNite for diabetes kampányainak célja, hogy a cukorbetegség felismerése és kezelése nagyobb nyilvánosságot és figyelmet kapjon.

Az Egyesült Nemzetek Szövetsége is szükségesnek tartja felhívni a világ figyelmét a cukorbetegségre, mint világméretű problémára, hiszen minden évben több mint 3,8 millió ember hal meg a diabetes miatt kialakuló betegségek következtében. Ez minden másodpercben egy ember halálát jelenti!

A kampány szimbóluma a kék kör, amelynek létrehozásában a fő cél az egyszerűség, könnyű terjesztés és ábrázolás volt. Emellett kifejezi az egységet, a nemzetek összefogását. A kék szín jelképezi az égboltot, mely alatt élünk, valamint utal az Egyesült Nemzetek támogatására, hiszen az ENSZ-zászló színe is kék.

A Bring Diabetes to Light-kampány Magyarországon

A Magyar Cukorbetegek Országos Szövetsége szervezésében a Nemzetközi Diabétesz Világnap idei rendezvényén, pénteken, sötétedéstől kék fénnyel világítja meg a Szabadság szobrot a Citadellán, amely fővárosunk egyik leghíresebb és szinte az egész városból jól látható pontja. Ezzel az akcióval Budapest is csatlakozik az idei ötszáz résztvevő helyszínhez, ahol kék megvilágítással hívják fel a figyelmet a világ sok pontján, a cukorbetegséggel élőkre, és a cukorbetegségre, erre a világméretű betegségre, amely 240 millió embert érint ma a világon, és ez a szám folyamatosan növekszik.

A tavaly meghirdetett kampányban 279 híres és emblematikus épület és szobor borult kék fénybe világszerte, köztük a Rio de Janeiro-i Jézus-szobor, az Empire State Building, vagy Japánban a Kamakura-i Nagy Buddha szobor. De nem csak híres épületek, hanem kórházak, egészségügyi centrumok is kék megvilágítást kaptak november 14-én, többek között Bangladesben, Brazíliában, Kanadában, Egyiptomban.

Volt, ahol a kampány logóját, a kék kört vetítették egy nagy felületre, például Ontarióban és a Kajmán szigeteken, a London Eye pedig maga is kék kört formált. De a Niagara vízesés is kék fényben pompázott a világnapon. Ezzel a látványos akcióval több, mint egymilliárd-kétszázezer emberhez jutott el a világnap üzenete.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Cukorbetegség, árnyékok nélkül

Szóljon hozzá!