ZETApress

hírportál

Cukorbetegség, árnyékok nélkül

A Magyar Cukorbetegek Országos Szövetsége Diabétesz Ihlette címmel fotópályázatot hirdetett cukorbetegséggel élőknek, valamint családtagjaiknak. A kezdeményezés legfontosabb célja, hogy új, egyedi látásmóddal mutassa be a cukorbetegséget, továbbá felhívja a figyelmet a megelőzés és időbeni felismerés fontosságára. A pályázatra több mint száz fénykép érkezett, amelyek közül a legjobb húsz alkotást a Nemzetközi Cukorbeteg Világnap budapesti rendezvényén tekinthették meg az érdeklődők.

A globális Inspired by Diabetes kampányt a Nemzetközi Cukorbeteg Szövetség (IDF) és az Eli Lilly & Company azért hozta létre, hogy arra ösztönözze cukorbetegeket, családtagjaikat, valamint a betegség kezelésében résztvevő orvosokat, ápolókat, hogy a művészet erejét felhasználva, mutassák be, milyen az élet cukorbetegen. A két éve indult és a világ számos országában eredményesen futó program jelentős szerepet tölt be a diabetológiai felvilágosítás területén.

A kezdeményezéshez kötődően Magyarországon először 2007-ben szerveztek rendhagyó eseményt, szintén a Nemzetközi Cukorbeteg Világnap budapesti eseményén. Akkor a cukorbetegek egy, a világnapra írt, a cukorbetegségről szóló zeneszámra tanultak meg és mutattak be táncos koreográfiát, így hívva fel a figyelmet a mozgás fontosságára.

Diabétesz Ihlette fotópályázat

Az idei évben azért döntöttek a fotópályázat mellett a program életre hívói, mert minél szélesebb körben alkotásra kívánták ösztönözni a cukorbetegségben érintetteket. A Diabétesz Ihlette pályázatra beérkező több mint száz alkotás is különböző szemszögből mutatta be a problémát. Volt olyan alkotó, aki fotósorozatban követte nyomon a betegség előzményeit, kialakulását és súlyos következményeit, mások a diabétesszel való együttélés lehetőségét, a teljes életet illusztrálták. A képek alkotói sokan a cukorbetegségben szenvedő gyermekükről, szüleikről vagy éppen önmagukról készítettek képeket, de akadtak teljesen egyedi megközelítést alkalmazók is.

A nyertes pályaműveket november 15-én, szombaton a Cukorbetegség Világnapjának budapesti rendezvényén, a XII. kerületi MOM Művelődési Központban nézhették meg az érdeklődők, és itt hirdették ki ünnepélyesen a pályázat nyerteseit is. S miért árnyékok nélkül? Mert előző este kékfénybe öltözött a Szabadság-szobor. A pályamunkák elbírálásáról civil zsűri gondoskodott, amelynek tagjai a szakma jeles képviselőiből, a MACOSZ képviselőjéből, illetve az általuk felkért szakemberekből állt.

A fotópályázat üzenete

A tudatosan, fiatal kortól kialakított kiegyensúlyozott étrend és a rendszeres testmozgás segíthet az időskori cukorbetegség elkerülésében. A betegeknél a gondosan betartott diéta, a diabetológiai rendelésen való rendszeres részvétel, a pontos orvosi utasítások betartása, a rendszeres vércukorszint mérés megelőzheti a komoly, életminőséget rontó szövődmények kialakulását.

Szóljon hozzá!