ZETApress

hírportál

Tudatos fogyás a tóparton

A SpringMed Kiadó gondozásában, Böszörményi Nagy Klára szerkesztésében másfél hete jelent meg Pados Gyula és Audikovszky Mária Tudatos fogyás ? Testsúlycsökkentés az orvos tanácsaival című könyve. Az A5-ös méretű kiadvány 320 oldalon foglalkozik korunk egyik legsúlyosabb problémájával, az elhízás elleni küzdelemmel ? tudtuk meg a Feneketlen tó partján, a Hemingvay Étteremben tartott sajtóreggelin.

A könyv az akciószerű villámdiéták helyett életmódváltást kínál. A már jól ismert szerzőpáros könyvének célja felhívni a figyelmet arra, hogy a hatékony, hosszú távra szóló testsúlycsökkenés kulcsa életvitelünk, gondolkodásmódunk megváltoztatásában, újragondolásában rejlik. A szerzők ehhez kínálnak hasznos információkat és tanácsokat.

A modern világ egyik legnagyobb problémája, hogy túlhajszoltak vagyunk, keveset mozgunk és ehhez képest sok, és kalóriadús ételeket fogyasztunk. Mi ennek ? ha több kalóriát viszünk be, mint amennyit felhasználunk ? az eredménye? A lassan népbetegséggé váló elhízás. A betegség szó itt sajnos valóban helytálló, hiszen az elhízás sok baj okozója lehet, a szív- és érrendszeri betegségeknek egyértelmű rizikófaktora, de a daganatos betegségekre is hajlamosít.

A könyv célja felhívni a figyelmet arra, hogy a hatékony, hosszú távra szóló testsúlycsökkenés kulcsa életvitelünk, gondolkodásmódunk megváltoztatásában, újragondolásában rejlik. A könyvben egy átgondolt, hosszútávra szóló, korrekt testsúlycsökkentő program megvalósításához szükséges hasznos információkkal, és tanácsokkal találkozhatunk.

Testsúlycsökkentés orvosi tanácsokkal

A fogyókúra megkezdésekor életmódunkban gyökeres változásokat kell életbe léptetnünk. Ezek kiterjedhetnek a bevásárlásra ? lista összeállítás, termékek címkéjének tanulmányozása ?, a megfelelő nyersanyag kiválasztására ? kevesebb energiát, zsiradékot és cukrot, de több rostot tartalmazó ételek választása ?, a folyadékfogyasztásra, az ételek elkészítési módjaira, a táplálkozás beosztásra, az étkezés körülményeire. Egy dolog azonban biztos: a tudatos fogyás útjára lépve hasznos útravaló, ha a mindennapi életvitelünkben bekövetkezett változásokhoz tanácsot kérünk. A Tudatos fogyás az akciószerű villámdiéták helyett életmódváltást kínál, amihez kapcsolódóan számos hasznos információt találhatunk weboldalukon is.

Az elhízás problémájával foglalkozó orvos szerzőpáros évtizedek óta több tízezer elhízott embernek segített a lefogyásban és testsúlya megtartásában. A könyvből nemcsak ?csodadiétákat?, hanem számos, orvosilag is megalapozottat ismerhetünk meg, köztük az eredeti ? kombinált rövid és hosszú távú ? Pados-diétát, ami alapján magunk is könnyen dönthetünk, hiszen a nagy kínálatból gondosabban, tudatosabban kell a tartós eredmény érdekében választani.

A kötetben fotókkal illusztrált, színes melléklet található, melyben a ?Pados-diéta? segítségével lefogyottak számolnak be sikereikről. A függelékben kalória- és tápanyagtáblázat segíti a tájékozódást.

Néhány cím a tartalomból: Miért nehéz lefogyni? Mért hagyják abba sokan a diétát? Mi a jojó diéta? Tévhitek a sajtóból. Az elhízás kezelésének négy alappillére. Kit kell kezelni? Reális célkitűzések. Milyen diétatípusok léteznek? Melyek az orvosilag megalapozott diéták? Nem fogyókúra, hanem életmódváltás! Mikor van szükség gyógyszeres vagy műtéti kezelésre? Milyen eredmények várhatók az elhízás kezelésétől?

A könyv a nagyobb könyvesboltokban ? Líra és Lant, Libri, Alexandra, Makro-Book ?, illetve egyes patikákban 3480 forintos áron kapható, valamint megrendelhető a Springer Tudományos Kiadóból hat éve kiváló SpringMed Kiadó honlapján.

A szerzők és a receptírók

Dr. Pados Gyula a Szent Imre Kórház Lipid Részlegét vezeti, helyettes címzetes egyetemi docens, kandidátus, a Táplálkozási Fórum elnöke. 1983 óta mintegy 18 ezer, rizikófaktorokkal is rendelkező elhízott beteget kezeltek osztályukon, majd járó-betegként a Lipid Ambulancián. Az elhízás igen nehezen kezelhető betegség, különösen a halmozott kockázati faktorokkal rendelkezők esetében. Módszerükkel azonban sok ezer betegen tudtak segíteni, a vérzsír- és vérnyomásértékek mellett a cukorbetegség beállításában a radikális testsúlycsökkentéseken keresztül.

Dr. Audikovszky Mária Szent Imre Kórház főorvosa. 1983 óta dolgozik a kórház Lipid Részlegén. A ma már Pados-diétának nevezett testsúlycsökkentő program keretén belül több ezer elhízott emberen segített. A kórházi kezelésen túl, Lipid Ambulanciás szakrendeléseket is végez és aktív közreműködője a Lipid Részlegen vezetett, betegeknek szóló Lipid Klubnak.

Németh Erika dietetikus 35 éve dolgozik a szakmában. 2000 óta speciálisan az elhízottak diétás kezelésével foglalkozik a Szent Imre Kórházban. Csoportos és egyéni diétás tanácsadással, a Lipid Klub keretén belül kóstolóval egybekötött ételkészítési és élelmezéstudományi ismeretekkel látja el a tanulni vágyó elhízottakat és családtagjaikat.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Tudatos fogyás harmadszor | ZETApress

Szóljon hozzá!