ZETApress

hírportál

Foglalkoztatási anomáliák

Nemrég egy ismerősöm arról panaszkodott, hogy 1987-ben megszerzett nehéz-gépkezelői jogosítványát tavaly már a kalapja mellé tűzhette, mert egy 2009-es KHEM rendelettel ezt a szakmát érvénytelenítették. 24 éves tapasztalata ellenére újra kéne vizsgáznia, s ehhez el kellene végeznie egy több hónapos drága tanfolyamot.

Nem csak az iparban, hanem az egészségügyben is hasonló a helyzet ? dohogott egy olvasónk. Mindenütt OKJ-s bizonyítványt kérnek, melyet csak a rendszerváltozás után állítottak ki. A ?70-es években szerzett általános ápolói és asszisztensi bizonyítványa ma már csak befejezetlen tanfolyamnak minősül, s mentőápolói bizonyítványát sem fogadják el szakápolóinak a kórházakban-rendelőkben. Hiába dolgozott a régi Nysa és UAZ mentőkön is, csak segédápolóként vennék fel mindenhová, de erről meg ?saját érdekében? lebeszélik.

Hasonló a helyzet a szociális otthonokban is. Sorra indítják a gyorstalpalókat a munkanélkülieknek, melyek a szociális ápolói és gondozói végzettséget adnak. Itt megtanulnak etetni, mosdatni meg pelenkázni, de semmilyen szakmunkát nem végezhetnek. Mivel az idős ellátásban erre van szükség, a szociális otthonok őket alkalmazzák. Régen ezt a munkát segédápolók végezték, az általános ápolók és asszisztensek pedig gyógyszereltek, injekcióztak, infúziót kötöttek be és sebeket kezeltek. Ma már ezeket nem végezhetik, ezért aztán fel sem veszik őket.

Olvasónk akkor döbbent meg igazán, amikor egy szociális otthon igazgatónője elmondta, hogy mentőápolói végzettségével és gyakorlatával nem kötözhet. Ez már tényleg röhejes! Kint a terepen, esőben, hóban elláthatja a rászorulót, míg a fűtött helyiségben, nyugodt körülmények között ezt nem teheti meg. Cipelje csak tovább a hordágyat, szakadjon meg a 100 kilós beteggel, de nehogy már könnyebb munkát kapjon egy ostoba rendelet miatt!

Az sem hatotta meg az ápolási igazgatót, hogy elment volna minimálbérrel segédápolói státuszba. ? A saját érdekében nem veszem fel, nem akarom, hogy ilyen kevés pénzért dolgozzon! ? mondta elutasítóan. Eszébe sem jutott, hogy ez a pénz esetleg a semminél jóval több, hiszen a jelentkező talán már régóta állás nélkül van, mégis kell ennie. Az élelemért fizetnie kell, mert nem lophat mindenki téliszalámit és sajtokat.

A főnővér csak a ?kincstári szöveget? mondta: úgy utasította el olvasónkat, hogy azt érezze, mindezt miatta teszi. Csak épp azt felejtette el, hogy ettől még nem lesznek kifizetve a közüzemi számlái, csak jó szóért nem kap semmit az üzletekben! Arra sem gondolt, hogy a gondozottak is megérdemelnék a gyakorlott mentőápolót, aki bekötözné sebeiket, felismerné panaszaikat ugyanúgy, ahogy nap mint nap tette, amikor a mentővel egy-egy hívásra kivonult.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Mit ér a végzettségem? | ZETApress

Szóljon hozzá!