ZETApress

hírportál

Népszerű a Szegedi Tudományegyetem

A Szegedi Tudományegyetemre a tavaszi felvételi folyamat során felvett hallgatók összesített létszáma 6321. Közülük 4597 fő államilag finanszírozott képzésre került be. Az államilag finanszírozott képzési formára felvett hallgatók létszáma tekintetében az SZTE az idén az ELTE után a második helyen szerepel, azaz vidéken az első, tudtuk meg Sajtóosztályuktól.

Az egyetem fennmaradt hallgatói helyeinek feltöltésére a nyári pótfelvételi során nyílik majd lehetőség. Ennek keretében egy adott szakra jelentkezhetnek azok az érdeklődők, akik idén felvételt nem nyertek vagy nem is jelentkeztek. A jelentkezési lapot az SZTE azon karának tanulmányi osztályán kell kérni, és kitöltve leadni, amely kar a jelentkező által kiválasztott képzés gazdája. A pótfelvételi eljárásban a jelentkezési lap beadásának határideje augusztus 13. Mesterszakok esetében államilag finanszírozott képzési formára is lehet jelentkezni, alapképzések esetében azonban csak a költségtérítéses forma jöhet számításba a nyári pótfelvételi folyamatban. A pótfelvételire meghirdetett szakokról az illetékes karok honlapjain olvashatnak több információt az érdeklődők.

6,4 milliárdot nyert a SZTE

Az SZTE következő három évben esedékes mintegy 7,7 milliárd forintos fejlesztéséhez 6,4 milliárd forintos pályázatot nyújtott be a Dél-alföldi Tudáspólus felsőoktatási infrastruktúrájának fejlesztése (TIOP 1.3.1) pályázat keretében. Csütörtökön hivatalosan bejelentették, hogy az előző napi kormánydöntés értelmében támogatják az SZTE pályázatát. A fejlesztés célja: A felsőoktatási intézmények (SZTE-Szeged, TSF-Szarvas, EJF-Baja) műszaki-természettudományos képzési portfoliójának megújítása, a kutatás+ fejlesztés+innováció (K+F+I) szolgáltatások színvonalának emelése, valamint az informatikai infrastruktúra színvonalának növelése.

Tervezett tevékenységek: Szegeden felépül a Mérnöki Kar új épülete, megindul a multifunkcionális laborok építészeti rekonstrukciója (Dóm tér és Rerrich Béla tér), és elkezdődik a Dugonics téri központi épület felújítása. Mindemellett új műszerek, gépek, berendezések kerülnek az egyetemre több mint másfél milliárd forint értékben.

A SZTE képzési kínálata megfelel a gazdaság igényeinek

A Szegedi Tudományegyetem képzési kínálata jelenleg is megfelel a gazdaság igényeinek, és folyamatosan bővül ? hangsúlyozza Prof. Dr. Szabó Gábor. A SZTE rektora ezért nem érti Dr. Botka László azon véleményét, mellyel a Délmagyarország című napilap csütörtöki számában kommentálja az Egyetem által pályázati úton elnyert hat és félmilliárd forintos fejlesztési támogatást.

Szabó Gábor rektor elmondta, hogy az SZTE képzési kínálata évek óta folyamatosan bővül, elsősorban a műszaki és élettudományok területén. Ilyen szakok egyebek között a mérnök informatikus, az anyagmérnök, a biomérnök, a környezetmérnök, a mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnök, a mérnök informatikus, vagy az élelmiszermérnök, emellett felsőfokú szakképzésben számos területen képezünk mérnök-asszisztenseket, logisztikai szakembereket.

Az ipari beruházók és a működő tőke a telepítési döntéseknél számos tényezőt mérlegel, köztük földrajzi, gazdasági és egyéb, várospolitikával összefüggő tényezőket is. A döntésnél figyelembe vett körülmények közül az egyik a megfelelő képzettségű munkaerő rendelkezésre állása, illetve az ipari kutatásfejlesztéshez szükséges tudományos potenciál és kapcsolatok megléte. Mindezek alapján az SZTE biztosította szellemi háttér megfelelő lett volna a Richter Gedeon NyRt-nek is, mely a napokban jelentette be, hogy üzemet épít Debrecenben.

A SZTE Gyógyszerésztudományi Karának dékánja a vállalat tudományos tanácsának tagja, a vállalat az Általános Orvostudományi Karon már korábban laboratóriumot létesített, most pedig a karral közösen hoznak létre egy újabb labort a Gyógyszerésztudományi Karon. Az SZTE tehát mind képzési kínálatát, mind tudományos potenciálját és ipari kapcsolatait tekintve is készen áll a városba, régióba települni szándékozó vállalatok szellemi, tudományos igényinek kielégítésére ? szögezte le a rektor.

Szóljon hozzá!