ZETApress

hírportál

Richter-bio Debrecenből

Debrecenben építi fel új, biotechnológiai úton előállított gyógyszeripari termékek fejlesztésére és gyártására szolgáló üzemét 15 milliárd forintos beruházással a Richter Gedeon Nyrt. ? jelentette be Bajnai Gordon, nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter és Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója Budapesten.

A Richter még idén tervezi elkezdeni a beruházás megvalósítását. A biotechnológiai üzem várhatóan 2012-ben kezdi meg működését; az első években klinikai vizsgálathoz szükséges mintákat fog gyártani. A piacon is megjelenő termékek gyártásának kezdete várhatóan 2014-ben lesz.

A közép-kelet-európai régióban egyedülálló üzem megvalósításához a kormány egyedi kormánydöntés alapján nyújt támogatást. A beruházás eredményeképpen mintegy 110 új munkahely jön létre.

A Magyarországon évek óta jelenlévő cégek újabb beruházásait kiemelten kezeli a hazai befektetés-ösztönzés ? hangsúlyozta Bajnai Gordon. Ezért bízik abban, hogy a magyar tulajdonú vállalatok is egyre nagyobb számban jelentkeznek kormányzati támogatásra érdemes fejlesztési, bővítési elképzeléseikkel. A gazdasági tárca arra törekszik, hogy az új beruházásokat a komoly foglalkoztatási gondokkal küzdő, hátrányos helyzetű térségekbe terelje.

A biotechnológia egy olyan hatékonyan fejlődő, magas szellemi hozzáadott értéket képviselő iparág, amelyben a jelenlét a hosszú távon gondolkodó gyógyszeripari vállalatok számára létkérdés. Az Egyesült Államok piacán a biotechnológiai termékek forgalma 2006-ban hatvanmilliárd dollár volt, amely 17%-os éves növekedést jelent.

A biogyógyszerek szinte kivétel nélkül nagyméretű molekulák, hatásukat közvetlenül a vérbe vagy a szövetekbe juttatva fejtik ki. A biológiai gyógyszerek közös jellemzője, hogy nagyon specifikusak, vagyis a szervezeten belül csak olyan reakcióban képesek részt venni, amelyre készültek. Emiatt általában nagyon kicsiny mennyiségben is elég őket alkalmazni. Ezért, és az említett specifikusság miatt, sokkal kevesebb mellékhatást okoznak, mint a klasszikus kismolekulás gyógyszerek.

A Richter Gedeon Nyrt. tavaly döntött úgy, hogy belép a biotechnológia területére biotechnológiai K+F és gyártókapacitás létrehozásával. A debreceni ipari parkban épülő flexibilis biotechnológiai gyártóüzem terápiás fehérjéket képes előállítani rovar vagy emlős sejtek felhasználásával, ugyanakkor többféle lehetséges technológiát tud alkalmazni minimális átalakítással. Megfelel a legmodernebb nemzetközi gyógyszergyártással kapcsolatos minőségi, biztonságtechnikai és környezetvédelmi előírásoknak.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Népszerű a Szegedi Tudományegyetem

Szóljon hozzá!