ZETApress

hírportál

Bipoláris Futás a Gellérthegyen

A Sötét Nappalok, Fényes Éjszakák (SNFÉ) Egyesület szervezésében figyelemfelkeltő éjszakai futásnak lehettünk tanúi ma éjszaka. Kevin Jackson, a betegegyesület elnöke és társai a fővárosi Gellért-hegyen lezajló akciójukkal a bipoláris betegség okozta egyéni, és társadalmi problémákra kívánják irányítani a társadalom figyelmét. Az SNFÉ aktivistái a tavalyi tíznapos hullámvasutazás rekordkísérletét követően, idén újabb rendkívüli eseménnyel kívánták hangsúlyozni a mániás depresszióként ismert betegség jelentőségét.

Mint néhány napja megírtuk, este 6-kor indul a futás, melyen az elnök is részt vesz. Kevin 11 éve él Magyarországon. Mint kérdésünkre elmondta, üzleti főiskolát végzett nálunk, s jelenleg egy kisvállalkozása van. Számítógépes alkatrészeket, szoftvereket értékesít. Felesége magyar, s most anyai örömök elé néz.

Érzelmi hegyek és völgyek

A jelképes sportesemény a bipoláris betegség mániás és depressziós szakaszát hivatott szimbolizálni az elérendő csúccsal, illetve völggyel. A lelkes résztvevők futó-párokat alkotva 4 órán keresztül föl, s alá futkosnak a Gellért téren felállított sátor és a Szabadság szobor között. A kezdeményezéshez az egyesület tagjai mellett a FutaPest Klub futócsapata is csatlakozott, sportolói oldalról megközelítve a bipoláris betegség problémáját. A mániás depresszió figyelmet érdemlő betegség, amellyel foglalkozni kell. A betegség gyógyítható, gondos odafigyelést és társadalmi elfogadást igényel. A szervezők épp ezért tartották fontosnak nyitottá tenni eseményt a laikus közönség számára is.

A bipoláris zavar

Az egyén hangulatára, viselkedésére és érzékelésére ható betegség a magyar lakosság több mint egy százalékát, azaz százezer embert, világszerte pedig közel százmillió embert érint. A bipoláris zavar ? mint a mentális megbetegedések általában ? a mai napig tabu témának számít hazánkban. Periódusonként váltakozik az áradó jókedv, az ingerlékenység, a mély depresszió és a normál kedélyállapot. A betegség leggyakrabban serdülőkorban alakul ki, és a tünetként fellépő kedélyváltozás végigkíséri a beteg egész életét. A bipoláris zavar kiváltó okai pontosan még nem ismertek, kialakulásában genetikai, környezeti és életvegytani tényezők játszanak szerepet.

Legutóbbi felmérések igazolják, hogy a betegség családi eredetű, de stressz és hormonális változások, továbbá traumák is kiválthatják a tüneteit. A pszichiátriai betegeknek nap, mint nap szembesülniük kell a társadalom megbélyegzésével és kirekesztésével. Különösen igaz ez egy olyan betegségre, amelyben depressziós és felfokozott érzelmi és fizikai állapottal járó, úgynevezett mániás fázisok váltják egymást, nagyon eltérő jellegű tünetekkel.

Terápia nélkül végzetesek a következmények

A fel nem ismert és/vagy kezeletlen eseteknek számos súlyos szövődménye és következménye lehet: családi konfliktusok, válás, másodlagos alkohol- és/vagy drogfogyasztás. A legtragikusabb következmény azonban az öngyilkosság, melynek előfordulása hazánkban egyébként is sajnálatosan magas arányú.

Mindazonáltal az utóbbi időben hatalmas előrelépés történt a betegség kezelésében. A modern gyógyszerek és a pszichoterápia alkalmazásával a tünetek a legtöbb esetben hatékonyan kontrollálhatók. A kezelés alappillérét az ún. hangulatstabilizáló gyógyszerek jelentik ? Kevin például Lítiumot szed ?, amelyeket azonban többnyire más gyógyszerekkel kombinálva, a betegség típusától és az adott betegségfázistól függően alkalmaznak, ezért a kezelés folyamatos ellenőrzés mellett zajlik.

A hangulatstabilizálók valamint a pszichoterápiás folyamat segítségével a bipoláris zavarral küzdők számára elérhetővé válik a visszaesés mentes (relapszus mentes) élet, mely igen fontos szerepet játszik az érintettek családi viszonyainak helyreállításában, munkaképességük visszaszerzésében, végső soron társadalmi reintegrációjuk elősegítésében.

Az egyesületről

Az SNFÉ 2005 szeptemberében alakult, önkéntesen létrehozott, közhasznú, civil szervezet, amely a bipoláris zavarban szenvedő betegeknek, vagy a betegségre fokozottan veszélyeztetetteknek kíván tájékoztatást nyújtani magáról a betegségről, annak megelőzéséről és kezeléséről. Nevük az jelenti, hogy a betegség egyik szakaszában bárhogyan is süt a nap, a beteg szorong, s mintegy sötétben él. Ez a hullámvölgy, a hullámvasút alja. A másik periódusban ? a hullámhegyen ? a sötét éjszakában is kigyúl a fény. A beteg aktívvá válik, s a ?fényben? nem tud megpihenni.

Az Egyesület célja a bipoláris betegek társadalmi esélyegyenlőségének elősegítése, a bipoláris zavar társadalmi megismertetésével a bipoláris betegek társadalmi beilleszkedésének elősegítése és a társadalmi szemléletváltás elérése. E célok elérésének érdekében az egyesület nevéhez köthető a több innovatív kezdeményezés, mint a nagysikerű Bipoláris Kastély, a Fővárosi Vidámpark hullámvasútján felállított csoportos rekord, valamint a múlt évi 24 órás Naplóíró Fesztivál.

Az SNFÉ munkája során segítséget kíván nyújtani a bipoláris zavarban szenvedőknek, a családtagoknak, barátoknak a gyógyulás segítésében, valamint mindazoknak, akik szeretnének többet megtudni az emberi elme rejtett mélységeiről.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Kultúra és művészet lelki egészségünkért

Szóljon hozzá!