ZETApress

hírportál

Zöld könyv az egészségügyről

A mai kormányülés résztvevői egyetértettek a Zöld könyvben foglaltakkal, így a leírtak mától olvashatók az Interneten, tudtuk meg Molnár Lajos egészségügyi minisztertől a kora délutáni sajtótájékoztatón. Ez persze nem jelenti azt, hogy korábban nem voltak viták a koalíciós társak között, de mindannyian egyetértettek abban, hogy reformokra szükség van.

A reform célja, hogy a magyarok hosszabb ideig éljenek, életük teljesebb legyen, s mivel később fogunk meghalni, így idővel többen is leszünk. Minden negyedik férfi nem éli meg a hatvan éves kort, az Uniós átlagnál hat évvel kevesebbet élünk. Erre utal A reform tétje: 6+ alcím is. Sajnos sokkal kevésbé törődünk egészségünkkel, s az ellátórendszer állapotát is felül kell vizsgálni.

A könyv közel száz oldalas lesz, péntekre készül el a nyomdában több tízezer példányban. Három témakör szerint csoportosítható. Első részében szokatlanul őszinte képet fest az ország egészségügyi helyzetéről, a másodikban az Uniós példák bemutatásával készít helyzetelemzést, míg a harmadikban kormányzati alternatívákat kínál. Augusztus 31-ig várják a visszajelzéseket, javaslatokat. Ezeket ugyanaz a szakértői bizottság fogja értékelni, aki a Zöld könyvet is összeállította.

A mai sajtótájékoztatón szóba került az onkológiai hálózat reformja is. Nálunk a korábbi 450 kórházi osztály helyett idén már csak ötvenben gyógyítják a rákos betegeket. Ez kétszer annyi, mit a nálunk jóval népesebb Franciaországban van, mondta a miniszter, míg a négymilliós Norvégiában erre mindössze egy kórházi osztály van. Ahogy mindenki megérti, hogy hazánkban csak nyolc-tíz kórházban végeznek szívműtéteket, úgy az onkológia reformot is előbb-utóbb megérti a társadalom. Sem pénz, sem szakember gárda nincs arra, hogy minden városban legyen egy kórház.

Az elmaradott megyék felzárkóztatásával is egyetértett a miniszter. Nem tartja elfogadhatónak, hogy az egyik megyében csak három, míg a nála kisebben hat kórház is van. Talán az elmaradott térségekben jobban meg kellene fizetni az orvosokat, mondta, mert többletmunkájukért többletjuttatás jár. Igaz, ehhez szerinte több biztosítós rendszerre kéne átállni, s az orvosoknak a biztosítóval kellene szerződést kötnie.

Megtudtuk még, hogy múlt csütörtökön az elmúlt negyven év egészségügyi minisztereit hívta meg ebédre Molnár Lajos, s legidősebb kollégája 82 éves volt. A hatvan éves minisztert értékes tanácsokkal látta el az idős úr az elkövetkező 22 év minél szebb és tartalmasabb megélésére.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Megvitatják a javaslatot

Szóljon hozzá!