ZETApress

hírportál

Még egyszer a MACS-ról

Tavaly már írtunk a Magyar Antidopping Csoport Kft-ről, a MACS-ról. Egy tavaly elnyert nyílt közbeszerzési pályázat alapján alakult meg a Magyar Köztársaság Nemzeti Doppingellenes Szervezete (NADO). 2011. december 31-ig tartó tevékenységi területük a doppingellenes tevékenység és a doppingellenőrzés szervezése és lebonyolítása. Szóvivőjüktől most megtudtuk, mivel is foglakoznak valójában, mire van hivatalos felhatalmazásuk.

A ma hatályos jogszabályok alapján a honi doppingellenes tevékenységet az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium (ÖTM) keretein belül a Sport-szakállamtitkárság látja el, a MACS pedig a doppingellenes tevékenység végzésére létrejött önálló gazdasági társaság. Utóbbinak felügyelő testülete a Nemzeti Doppingellenes Koordinációs Testület (NKDT).

A MACS munkája során szorosan együttműködik a Magyar Olimpiai Bizottsággal, a Magyar Paralimpiai Bizottsággal, a Nemzeti Sportszövetséggel, a Fogyatékosok Országos Nemzeti Sportszövetségével, a Nemzeti Szabadidősport Szövetséggel, a SOSZ-szal, az Országos Sportegészségügyi Intézettel, a Nyírő Gyula Kórház Központi Laboratóriumával, a sportági szakszövetségekkel, s a különböző sportesemények szervezőivel. A MACS partnerei a nemzetközi sportéletben többi között a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, a WADA (World Anti Dopping Agency) és az Európa Tanács (Council of Europe (COE)) A MACS hazai felügyelő szervei az NDKT és az ÖTM Sport-szakállamtitkárság. A nemzetközi felügyelő szerve a WADA.

A MACS vezetője az ügyvezető igazgató, aki kijelöli a mérések felelőseit, akik megszervezik, illetve elvégzik a szükséges méréseket, összegyűjtik az adatokat, ezekről jegyzőkönyvet készítenek – a megfelelő előírások mindenkori pontos betartásával végzik munkájukat. A MACS valamennyi munkatársa megbízását megelőzően oktatásban részesül, ez mindenkinek kötelező. Doppingellenőrzést csak felsőfokú egészségügyi képesítéssel rendelkező személyek végezhetnek. Az elméleti képzést minden esetben gyakorlati képzés követi.

A MACS tevékenységi köre nemcsak a doppingellenőrzések jelentik, hanem az igazolt sportolók és az őket képező-felügyelő szakemberek felvilágosítása a dopping egészségrontó hatásáról, valamint védi a magyar sport fedhetetlenségét is. A MACS igyekszik ezekkel a módszerekkel visszatartani ? felvilágosítással, meggyőzéssel ? a verseny és a szabadidősportban a doppingszerek használatát, terjesztését. A Magyar Antidopping Csoport megalakulása óta azon van, hogy segítse a sportot, a sportolókat. Elvük: becsületesen játszani!

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Viktor lebukott

Szóljon hozzá!