ZETApress

hírportál

Szakadhat a koalíció

Reggel fél 8-ra hivatalába rendelte a kormányfő az egészségügyi minisztert. Horváth Ágnes ekkor tudta meg hivatalosan, hogy Gyurcsány Ferenc április 30-i hatállyal felmenti. Az MSZP szombati országos pártértekezletén még úgy hangzott el, hogy Ági és pártjának elnök ura már tud a döntésről, de a szabaddemokraták azóta cáfolták a gyurcsányi mondatokat.

Délelőtt az MSZP frakcióülésén a magántőke bevonása ellen szavaz a megalakuló új egészségbiztosítási pénztáraknál. A koalíciós partner ezzel ellentétes nézeteket vall. Az SZDSZ kitart minisztere és a magántőke bevonása mellett, így könnyen szakadhat a koalíció. Ekkor a 188 fős MSZP-nek ? mert a tartósan beteg Toller László és Horn Gyula régóta nem vesz részt a szavazásban ? kisebbségi kormányzásra kellene berendezkednie.

Tegnap a 11 fős MDF frakció közölte, hogy nem hajlandó kívülről sem támogatni ezt a kormányt. Az elnökválasztási botrányban meggyengült SZDSZ-től sem várható, hogy a kisgazdákhoz hasonlóan szalámizódik, ehelyett inkább zárták soraikat. Lehet tehát, hogy előrehozott választások lesznek.

Húsz éves lett a Fidesz

Tegnap ünnepelte húsz éves születésnapját a Fidesz Budán, a Bibó Kollégiumban. 37-en alapították 1988 tavaszán, s őszre már több ezres létszámmal pártként működtek. Az alapító tagok most mind megjelentek a kollégium kerti partiján. Orbán Viktor pártelnök az előrehozott választások szükségességéről beszélt. Kérdés, hogy ez mikorra várható?

Másik kérdés, hogy kinek lenne jó egy újabb szavazás? Egy őszi parlamenti választáson sem a Fidesz, sem az MSZP nem szerezne abszolút többséget, az MDF és az SZDSZ viszont bizonyára megint bejutna a Tisztelt Házba. Egyik nagy párt sem tudna egyedül kormányozni, így megint egy törpepárt lenne a királycsináló, megint a farok csóválná a kutyát. Akkor meg nem mindegy, hogy épp ki van hatalmon?

Fodor Gábor is csomagol

Április 2-tól mindenki szőröstől-bőröstől láthatja a Jégkorszak című nagyszabású interaktív kiállítás sztárját. A speciális vitrinben, a legszigorúbb körülmények között, állandó felügyelet mellett tartott jégkorszaki lény nem hétköznapi kicsomagolásában ma délelőtt részt vesz a környezetvédelmi és vízügyi miniszter is. Délben Fodor Gábor helyezi el a Magyar Természettudományi Múzeum kiállításban Gyimát, a negyvenezer éves mamutborjú-múmiát, majd tájékoztatást ad a minisztérium klímaváltozással kapcsolatos kampányáról. A mamutka egy méter magas, lába 26-os, fülei 17 centisek, tejfog-agyara hat centis, és hat hónapos volt negyvenezer évvel ezelőtt. Megnyitó holnap délelőtt 11-kor.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Jégkorszak a múzeumban

Szóljon hozzá!