ZETApress

hírportál

Népszavazás a kórházakban

A vasárnapi népszavazásból a kórházban fekvőket sem lehet kirekeszteni. Mozgó urnával eddig is felkeresték őket a közeli szavazókörökből a szavazatszámláló bizottságok tagjai, s akik lakóhelyükről igazolást hoztak, azok élhettek így állampolgári jogukkal. Most sem lesz ez másként, csak egy kicsit bonyolultabb lesz a helyzet.

Mint a tegnap esti oktatáson kiderült, a népszavazás napján kerületenként már csak egy helyen lehet felvenni bárkit is igazolással a választási névjegyzékbe. Ferencvárosban például az ötvenöt szavazókörből csak a 10-es számú, Ráday utcai szavazókör van erre kijelölve. Ők viszik majd a mozgóurnát is a kerület legtávolabbi pontjára az igazolással szavazó járásképteleneknek. A Szent István Kórház nem a szomszédjukban van, ám őket is fel kell keresniük.

Ugyanez a helyzet a főváros többi kerületében is, mindenütt csak egy-egy szavazókör szállítja a mozgóurnát az igazolással szavazók részére. Vidéken sem lesz ez másként. Minden városban meg lesz szervezve a kórházi szavazás, de mindenhol csak a település egyetlen szavazóköre lesz erre kijelölve. Az ő munkájuk így jelentősen megszaporodik, míg a többi szavazókör bizottsági tagjainak csak a környező utcákat kell felkeresniük.

A szavazatszámláló bizottságok 3-3 választott tagja fejenként bruttó 15 ezer forintot kap az állami költségvetésből, melyet a IX. Kerületi Önkormányzat megtold nettó kétezerrel. Vasárnapi munkánkért egy-egy szabadnap is jár. Hétfőn nem kell bemennünk munkahelyünkre, hanem az igazolt távollétünk az átlagbérünkkel lesz elszámolva.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Holnap népszavazunk

Szóljon hozzá!