ZETApress

hírportál

Holnap népszavazunk

Éjfél óta kampánycsend van az országban. A holnapi népszavazás miatt még a közvélemény-kutatások adatait sem tehetjük közé. A Duna Palotában, az Országos Választási Központban, tegnap délben tájékoztatták a sajtót a holnapi munkáról. A korábbiaktól eltérően ma már nem tartanak újabb tájékoztatót.

Az ország mintegy 11 ezer szavazókörében reggel 6-kor indul a voksolás. Az első szavazók ellenőrzik az urnák ürességét, melyeket a jelenlétükben zárnak majd le. A mozgóurnákat is ekkor hitelesítik. Addigra már a szavazóhelyiségek be lesznek rendezve, hiszen a bizottsági tagoknak legalább félórával előbb oda kell érkezniük.

Három szavazólapot kap majd minden megérkező választásra jogosult magyar állampolgár. A zöldön a vizitdíjról, a fehéren a tandíjról, míg a lilán a kórházi napidíjról szavazhatunk. Jogunk van elvonulni a szavazófülke magányába, de erre nem kötelezhet senki bennünket. Az asztalnál, vagy egy széken ülve is szavazhatunk. A lapokat betehetjük egy borítékba, de anélkül is bedobhatjuk azokat. Kár leragasztani a borítékot, mert ezzel csak a szavazatszámláló bizottság urnabontás utáni munkáját nehezítjük meg.

A mozgóurnás szavazásról már írtunk, erre most nem térünk ki. Nézzük inkább, mi történik majd este 7 óra után. A szavazólapokat színek szerint kell szétválogatni, majd tovább szelektálni az Igenek és Nemek szerint. Az előzetes eredményt a szavazókörök telefonon jelentik a Helyi Választási Irodának, akik ezt továbbítják az Országos Választási Irodának.

Ez utóbbi már az okmányirodák informatikai rendszerén keresztül történik. Tegnap ennek a főpróbája zajlott országszerte, ezért nem volt félfogadás. 10-én, hétfőn sem lesz, mert a munkatársak szabadnapot kapnak a holnapi fáradtságuk kipihenésére. A szavazókörökből beérkező jegyzőkönyvek feldolgozása és továbbítása miatt éjfélnél előbb nehezen jut haza bármelyikük is.

Az eredményt értelemszerűen csak az urnák esti felbontása után tudhatjuk meg, ám a részvételi arányt kétóránként nyilvánosságra hozzák a médiumok. A sajtó képviselői a szavazóhelyiségekben is dolgozhatnak, de a szavazófülkékbe nem kísérhetik az állampolgárokat. Szavazatukról is csak utólag érdeklődhetnek a szavazóhelyiségen kívül. A közvélemény-kutatók is csak a leadott voksokról érdeklődhetnek odakinn. Az újságírók az urna felbontása után is bennmaradhatnak, de nem zavarhatják a bizottság munkáját a szavazatok összeszámlálásakor.

Háromezren külföldön szavaznak, legtöbbjük Londonban. Eredményüket az OVI csak jövő pénteken összesíti, így a hivatalos végeredmény csak ezután, valamint az összes jogorvoslati lehetőség kimerítése után születhet meg. A végeredmény szempontjából ennek már nincs különösebb jelentősége, így holnap éjszaka már mindannyian jóval okosabbak leszünk. A Duna Palotában hétfőn délelőtt 11-kor tartanak sajtótájékoztatót.

A pártok más-más helyen várják a végeredményt. A Fidesz a józsefvárosi Visi Imre utcában, az MSZP a Vérmezőn, míg az SZDSZ a Városháza parkban készül a győzelemre. Ők delegálták a tagokat a szavazatszámláló bizottságok 3-3 választott tagja mellé, mivel minden szavazókörben legalább öt főnek kell dolgozni. Az önkormányzatoktól érkező jegyzőkönyvvezetők nem tagjai a bizottságoknak, így vitás esetekben, a döntéshozatalban sem vehetnek részt.

Szóljon hozzá!