ZETApress

hírportál

Kalapács alatt az Élet-Képek

A Magyar Rákellenes Liga ma délután az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézetben jótékonysági árverést szervezett. Az aukción a nagy sikerű Élet-Képek: Ecsettel a rák ellen ? 24 órás Lilly festőmaraton alkamával készült legjobb 25 pályamű került kalapács alá.

A világ 43 országában hirdette meg onkológiai területen az Eli Lilly and Company az Oncology on Canvas ? Ecsettel a rák ellen elnevezésű nemzetközi képzőművészeti pályázatot. Betegek, hozzátartozók, barátok, orvosok, ápolók, művészek és diákok egyaránt részt vehettek a versenyen, azzal a céllal, hogy alkotásra ösztönözzék mindazokat, akik valaha kapcsolatba kerültek a daganatos megbetegedésekkel, és felhívják a közvélemény figyelmét a napjainkban vezető halálozási okká vált betegségcsoportra.

A Magyar Rákellenes Liga a Lilly Hungária Kft. támogatásával ? immáron második alkalommal ? szervezett 24 órás festőmaratont művészeti felsőoktatásban részt vevők, orvosok, betegszervezeti képviselők, gyógyult betegek, újságírók és a témában alkotásra kedvet érző érdeklődők részvételével.

Jótékonysági árverés a rák elleni küzdelem jegyében

A jótékony célú felhívás nyomán több híresség is csatlakozott az eseményhez, így Hegedűs D. Géza, Balogh Edina és Pécsi Ildikó is részt vett az eseményen. A legfiatalabb alkotó 17, míg a legidősebb résztvevő 85 éves volt. A résztvevők különböző technikákkal alkottak, így a graffititől a kollázson át az olajfestményig számos stílusban születtek művek.

A 2006-os nemzetközi versenyre már 2000 festmény, rajz és fotó készült, melyek közül Magyarország küldte be a második legtöbb (250 db) képet. A kezdeményezés európai díjkiosztó ünnepségét tavaly novemberben Londonban, a Royal College of Art-ban tartották a szervezők.

Világkörüli turnén az Élet-Képek

A tavalyi nemzetközi bemutatót világkörüli turné követte, több mint 50 városban mutatták be a képeket, többek között Mexikóban, Kínában, az Egyesült Államokban és Thaiföldön. A turné jelenleg Martinsville-ben (USA) a Morgan Hospitalban látható. Az Ecsettel a rák ellen ? 24 órás Lilly festőmaraton legjobb alkotásait hazánkban az év első felében Budapesten, Győrött, Debrecenben, Pécsett, Szegeden és Miskolcon láthatták az érdeklődők.

A festőmaraton létrejöttének okairól

A Magyar Rákellenes Liga és a Lilly Hungária Kft. a 24 órás Lilly Festőmaratonnal elsősorban a nőket és a férfiakat leginkább érintő két daganatos betegségcsoport, a mellrák és a tüdőrák okozta társadalmi szintű problémára kívánja felhívni a figyelmet. 2006-ban Európa-szerte 1,7 millióan haltak meg rákos megbetegedés következtében. A daganatos betegségek közül a tüdőrák szedi a legtöbb áldozatot Magyarországon és világszerte is, férfiak és nők között egyaránt. Hazánkban évente körülbelül 8000 ember hal meg tüdőrákban, ami az összes daganatos megbetegedés okozta halálozás majdnem egyötödének felel meg.

A magas halálozási ráta a szűrés és a korai felismerés hiányáról tanúskodik, pedig a tüdőrák az egyik leginkább megelőzhető daganatféleség. A tüdő tumorok 85-87 százaléka az aktív, három-öt százaléka pedig a passzív dohányzással hozható összefüggésbe. Ma Magyarországon a nőket a rosszindulatú daganatos megbetegedések közül a legnagyobb arányban a mellrák sújtja. 2005-ben hatezernél több új beteget regisztráltak, miközben a KSH adatai alapján 2234 nő halálát okozta a mellrák egy év alatt. A betegség halálozási aránya hazánkban az európai átlag 1,6-szorosa. A kockázatcsökkentés legfontosabb eszközei a kétévenkénti rendszeres szűrés, a mammográfia illetve a rendszeres önvizsgálat. A szervezők hisznek abban, hogy az ilyen betegségtudatosító kampányokkal, mint amilyen a festőmaraton és az árverés is, sokat tehetnek a döbbenetes statisztikák javítása érdekében.

Licitálás az Élet-Képekre

A 2007-ben árverést második alkalommal rendeznek meg. Első alkalommal a befolyt összeg megközelítette a negyedmillió forintot, a legdrágább kép 18 ezer forintos áron talált gazdára. Az árverésből befolyt összeget a Magyar Rákellenes Liga a leukémiás gyermekek gyógyítását segítő, őssejt-transzplantációhoz nélkülözhetetlen hűtőberendezés beszerzésére fordította. A figyelemfelhívás folytatásaként került ma sor a Magyar Rákellenes Liga jótékonysági célú árverésére. Az árverésen befolyt összeget ezúttal lélegeztetőgépek felújítására kívánják fordítani a szervezők. Az árverés szóvivője ezúttal Novodomszky Éva, a Magyar Televízió műsorvezetője volt. Az idei év újításaképpen az árverésen személyesen részt venni nem tudók az aukciós-ház oldalain is licitálhatnak bizonyos képekre holnaptól egészen karácsonyig.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Egészséges munkahely 87 cégnél

Szóljon hozzá!