ZETApress

hírportál

Egészséges munkahely 87 cégnél

Már ötödik alkalommal adták át az Egészséges Munkahely AmCham Díjat ma délután a WestEnd Hotel Hilton Báltermében. A 15 pályázó közül hetet jutalmaztak. A kisvállalati kategóriában az SSL Magyarország Kft, a középvállalatok közül a GE Hungary Zrt, míg nagyvállalatok közül a Coca-Cola Beverages Magyarország Kft. lett az első. Ez utóbbiban két különdíjat is kiosztott az öttagú zsűri az Unilever Magyarország Kft-nek és a Tiszai Vegyi Kombinát Rt-nek. A Legjobb Gyakorlat kategóriában az Alcoa-Köfém Kft. és a Lilly Hungária Kft. kapta meg az elismerést. Nemrég számoltunk be festő maratonukról.

A 15 pályázóból kettő-kettő a kis- és középkategóriából, míg a többi 11 a nagyvállalatiból érkezett. A kisvállalatok nálunk ötvennél kevesebbet, a nagyvállalatok 250-nél többet, míg a középvállalatok 50-250 dolgozót alkalmaznak. Amerikában ezek a számok jóval magasabbak. Mint Patricia Gonzalez, az USA budapesti nagykövetségének kereskedelmi tanácsosa elmondta, ott száz fő alatti a kis-, ezer fő feletti a nagyvállalat, s a kettő közötti a közepes.

A 2002-es megalakulás óta a mozgalomhoz már 87 vállalat csatlakozott, közülük idén öt új tag lépett be. Ketten közülük ? a Coca-Cola és a Köfém ? mindjárt díjazott is lett. Az Egészségügyi Minisztérium a civil kezdeményezést elismerve 2004 áprilisában kötött együttműködési szerződést az AmCham-mal. Az Amerikai Kereskedelmi Kamara több országos szakmai intézménnyel is együttműködik. Ilyen az Országos Egészségfejlesztési Intézet, az Országos Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Intézet és az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet. A zsűribe mindegyikük egy-egy tagot delegált.

S hogy miért jó az egészséges munkahely? Mert a beteg ember kiesik a termelésből, az egészséges viszont profitot termel. Az egészséget nem az egészségügyi intézményekben, hanem a közvetlen környezetünkben kell megszereznünk, s életünk nagy részét a munkahelyünkön töltjük. Ott kell kedvező körülményeket biztosítani számunkra, s ehhez a büfében vagy étkezdében beszerezhető egészséges táplálkozás, a megfelelő bútorzat, helyes munkaszervezés és a megfelelő szellőztetés egyaránt beletartozik.

3 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Egészséges munkavállalók, gazdag munkaadók
  2. ZETApress » Veszélyben a felhőtlen gyermekkor?
  3. ZETApress » A Lilly Hungária remek munkahely

Szóljon hozzá!