ZETApress

hírportál

Rekordszámban a győri SZÉP-en

Több mint tízezren vettek részt a Miniszterelnöki Hivatal által kezdeményezett SZÉP ? Szűréssel az Életért Program múlt heti, győri rendezvényén, amely a részvételi adatok alapján az eseménysorozat eddigi legsikeresebb állomásának bizonyult. A szakemberek a nap folyamán több mint 24 ezer szűrővizsgálatot végeztek el, a vizsgálatok mellett nagyon sokan vettek részt a megelőzésről, az egészséges életmódról és a szervezett szűrésekről szóló tájékozatókon is. A legtöbb kérdés a daganatos betegségekkel, a helyes táplálkozással és az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatban érkezett az ÁNTSZ szakembereihez, tudatta a Kormányszóvivői Iroda.

Ahogy a SZÉP ? Szűréssel az Életért Program korábbi, budapesti és debreceni rendezvényein, úgy Győrben is nagyon sok látás- és hallásprobléma került napvilágra. A szemészeti szűrésen résztvevők közül minden harmadik megvizsgált személynek rosszabb volt a látása, mint amiről tudomása volt. Sok volt a fiatal jelentkező a fül-orr-gégészeti vizsgálaton: a megjelentek hatvan százaléka negyven év alatti volt. A korábbinál rosszabb eredmények születtek azonban az orr-vizsgálatokon: minden negyedik embernél találtak orr-problémát, sebeket vagy orrsövényferdülést. Műtétre irányították azt a látogatót, akinek mindkét szemén szürke hályogot találtak a szakorvosok.

A szórakoztató programok közben térítésmentesen elvégeztethető szűrővizsgálatok közül legtöbben ezúttal a bőrrák- és melanomaszűrést végeztették el. Itt két szakember dolgozott, dupla annyi jelentkezőt tudtak megvizsgálni, mint korábban Debrecenben. Két látogatónál ? akik régóta halogatták a szakorvos felkeresését ? melanomát találtak, hét esetben pedig bőrrákra hívták fel a figyelmet a szakemberek. Bár helyben nem lehetett elvégeztetni az emlőszűrést, sokan kértek időpontot az ÁNTSZ szakembereitől mammográfiás vizsgálatra. A rendezvényen lehetőség volt a száz százalékos eredményt jelző HbA1c vizsgálat elvégzésére: húsz esetben fedeztek fel cukorbetegséget e vizsgálat révén.

A rendezvény hangulatához hozzájárult két győri középiskola, a Révai Miklós Gimnázium és a Kazinczy Ferenc Gimnázium diákjainak vetélkedése is. A két iskola tanulói a televíziós és rádió-reklámok mellett saját készítésű szórólapokkal hívták a felnőtteket a SZÉP- szombatra.

Az országos rendezvénysorozat harmadik állomásán a szűrések mellett a betegjogokkal, egészségügyi ellátással kapcsolatos információs pultokat is sokan keresték. A Betegjogi, Ellátottjogi és Gyermekjogi Közalapítványnál a legtöbben az egészségügyi szervezéssel ? kórházak, járóbeteg-szakrendelések, orvosválasztás ? kapcsolatban érdeklődtek, de 11 fő konkrét panaszt is bejelentett. Az Egészségbiztosítási Felügyelethez fordulók mintegy tíz százalékának panaszbejelentést javasoltak a hatóság munkatársai.

A program célja, hogy a Magyarországon vezető halálozási oknak számító szív- és érrendszeri, valamint daganatos megbetegedéseket rendszeres szűrővizsgálatokkal és egészséges életmóddal megelőzzék, illetve időben felismerjék. A program keretében legközelebb holnap délelőtt 10 és este 6 óra között Miskolcon, a Városi Sportcsarnokban vehetnek részt az érdeklődők ingyenes szűrővizsgálatokon. A helyszínekről, a programról és a közreműködőkről bővebb információ olvasható oldalukon.

Szóljon hozzá!