ZETApress

hírportál

Mozgásfesztivál nőknek

Kékbe öltözött a Millenáris Fogadója! Itt került ugyanis megrendezésre a Szívsz, vagy élsz! ? elnevezésű rendezvény és a tüdőnk egészségét szimbolizálandó kék lufikkal volt feldíszítve az épület! Ma került megrendezésre a XII. Coca Cola Női Mozgásfesztivál!

Először csatlakozott a fesztiválhoz a Magyar Rákellenes Liga és a Magyar Tüdőgyógyász Társaság Szívsz vagy élsz! ? dohányzásleszokást segítő programja! A sport az egészséges élet része kell, hogy legyen! Az egészséges élethez viszont elengedhetetlen a tiszta levegő, az egészséges tüdő. A dohányzásról nem lehet leszoktatni senkit, aki nem akar maga is leszokni, ezért hívják a programot dohányzás leszokást segítőnek.

A közös rendezvényen több mint hatezer ember 73 féle mozgásformát és hét szakmai előadást hallgatott meg, tízféle egészségszűrést próbált ki! A legvállalkozóbb kedvűek Katus Attilával vonatozhatták körbe a Millenárist!A Magyar Simon Tamás, a Rákellenes Liga és Kovács Gábor, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság elnöke közösen értékelték a nap eseményeit. Mindketten egyetértettek abban, hogy nem lehet elégszer felhívni az emberek figyelmét arra a tényre, hogy a dohányzás következményeként 19 percenként meghal egy ember Magyarországon! Naponta mintegy 77, évente pedig 28 ezer embert veszítünk el hazánkban, akiknek halála összefüggésbe hozható a dohányzással!

Köztudott, hogy a rendszeresen dohányzó emberek felének ? mintegy 650 millió embernek ? a halálát a rossz szokása okozza. Riasztó az a tény is, hogy emberek százezreinek halálát okozza az úgynevezett passzív dohányzás, még akkor is, ha ők maguk életükben soha egy szál cigarettát sem szívtak el. A dohányzás világszerte a második fő halálok. Annak abbahagyása az egyik legfontosabb lépés, amelyet megtehet egy dohányos annak érdekében, hogy megőrizze vagy visszanyerje az egészségét.

A dohányzás prevalenciája nagyon magas a fiatalok körében. Egy nemrégiben kiadott WHO-tanulmány szerint a 15 éves fiúk 27,4%-a dohányzik legalább heti rendszerességgel (ami az elmúlt 4 évben 3,4%-os növekedést jelent), a 15 éves lányoknak pedig a 18,5%-a dohányzik legalább hetente. A fiatalok több mint 70%-a úgy nyilatkozott, hogy megkísérelte a leszokást, de csupán 19%-nak sikerült egyéves, vagy annál hosszabb időszakot füstmentesen eltölteni.

Éppen ezért a dohányzás megelőzése illetve a dohányosoknak újabb és újabb esélyt és segítséget adni a leszokáshoz, nem teljesen hiábavaló és nem lehetetlen feladat ? tudtuk meg a Millenárison. A komoly előadásokat színes szórakoztató programok színesítették. A remek hangulatot Szandi, Karda Bea, Caramell és a Fiesta zenés produkciója biztosította.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Testébresztő gyalogtúra | ZETApress

Szóljon hozzá!