ZETApress

hírportál

Tűszúrások az Állatkertben

A megelőzésről és az egészségügyi szűrés fontosságáról tartott tájékoztatót Daróczi Dávid kormányszóvivő az Állatkertben ma délelőtt. Az apropót az adta, hogy az Alfa Egyesület kiköltözött a Városligetbe, s a bejárattal szemben ingyen szűrte az érdeklődőket. Az akcióval arra akarták felhívni a figyelmet, hogy kellő odafigyeléssel mi is sokat tehetünk egészségünk megőrzéséért.

A tájékoztatón néhány számadat is elhangzott. Zala megyében például 2002-ben csak a nők másfél százaléka ment el az ingyenes emlő- és méhnyak-rákszűrésre, míg ez a szám pár év alatt 33 százalékra ugrott. A 22-szeres növekedésnek még örülhetnénk is ha nem tudnánk, hogy három nőből így is kettő szűretlen marad.

Két hete született kormánydöntés arról, hogy 2012-ig a rákos halálozás öt-tízszázalékos csökkentése érdekében a felvilágosító munkát fokozni kell, s az iskolai képzést is hozzá kell igazítani. A módszerek kidolgozása folyamatban van. Nem csak a tanulókat, de az egészségügyi dolgozókat ? orvosokat és védőnőket ? is tovább kell képezni arról, hogyan tegyék hatékonyabbá a megelőző munkát, s hová irányítsák az általuk kiszűrt betegeket.

Most essen szó a délelőtti vizsgálatról. A sátor első állomásán testsúlyt és magasságot, derék- és csípőbőséget mértek. Meggyőződtek szín- és éleslátásunkról. Ezután mérték meg vérnyomásunkat és pulzusunkat. A következő szűrőhelyek igazi szúróhelyek voltak. Ujjbegyünket döfték meg, s kiserkenő vérünkből cukrot, koleszterint és egyéb alkotókat mérték. Az utolsó előtti asztalon vizeletes poharak sorakoztak. Alacsony volt az asztal, így könnyen belecélozhattam volna, de mivel egyről sem vették le a zárókupakot, inkább meg sem próbáltam. Később az asszisztens elárulta, hogy a közeli mellékhelyiségben kellett volna belecsurgatnom valamit.

A tizedik állomáson orvos értékelte a feljegyzett adatokat. Akinél rendellenességet talált, azt a háziorvosához irányította a további szakvizsgálatok elvégzésére. S hogy miért kell a mai adatokkal a háziorvost is felkeresni? Mert beutalója nélkül a szakrendelőben ezer forint vizitdíjat kérnek, beutalóval viszont megelégszenek háromszázzal. Ha ehhez még hozzáadjuk a háziorvosnak fizetett másik háromszázat, még mindig négyszáz forintot keresünk a bolton.

A mai szűrés ingyenes volt, bár a részvételhez meg kellett váltani a korántsem olcsó állatkerti belépőjegyet. Ha a kapun kívül végezték volna el, bizonyára többen veszik igénybe, így viszont a jegyesek kaptak plusz-szolgáltatást a pénzükért. Mivel az Állatkert sem hirdette meg korábban a mai szolgáltatást, nekik sem jelentett ez látogató- és bevétel-növekedést. Igaz, ezt nem is tehették volna meg, mert csak két napja értesültek a kihelyezett kormányszóvivői tájékoztatóról.

Ha már az Állatkertben voltunk, essen szó róluk is. Szerdánként folytatódnak a zenés állatkerti esték. A fél 7-es zárás után 7 órakor újra kinyílnak a kapuk, de akkor már csak a koncertjegyekkel mehet be a nagyérdemű. Fél 9-ig, a koncert kezdetéig körbe lehet még nézni az állatok között, bár a sok száz állatfaj megtekintésére egy teljes nap is kevés a 141 éves intézményben. A jövő héten a Hot Jazz Band, a következőn a Budapest Klezmer Band, míg az utána lévő szerdán az ötven éves Benkó Dixieland Band lép a közönség elé.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Az Ország Tortája

Szóljon hozzá!