ZETApress

hírportál

Gyulai kórházi értékteremtés

Hagyományt kíván teremteni Zsigovits István ékszerész azzal, hogy Gyula városában, Gyula névnapon, áprilisban a Pándy Kálmán Megyei Kórházban született babát és mamáját aranylánccal és -medállal ajándékozta meg ? tudta meg Lindenberger Tamás.

Vendrey Viktória Eszternek adott életet Laczó Ibolya, a városnapon. A házi ünnepségen jelen voltak a szülészet dolgozói, Őket virággal köszöntötte a Zsigovits Ékszer tulajdonosa, akinek munkáját az érték a mérték szlogen valóra váltása jellemzi, a hagyományápolásban is.

Az eseményen jelen voltak a kismamák, a kórház vezetése, Kovács József főigazgató és természetesen a média. A nemes gesztus folytatódott május elsején, mivel a XIX századi városi intézményt 1846. május elsején 10 ággyal nyitották meg. Az erre emlékező feliratos táblát, a Semmelweis ? régi nevén Kórház ? utca egykori épületének falán igényesen felújította Zsigovits István, Szabó András ? és mint városbarát többen is segítették kezdeményezésüket, a kórházban és a civilek közül is.

Civilek? Nem, hiszen nincs a térségben olyan család már több, mint másfélszáz éve, akiknek le lett volna intéznivalójuk, egészségük érdekében a nagy múltú, ma már regionális feladatokat ellátó Kórházban. Igen, ott csak ezt mondják, a Kórház. Azonban már látszik, a mag jó talajba került, mert többen apró mécsessel, virágszálakkal is megemlékeztek az egészségügyi létesítmény évfordulójáról.

És a kezdeményezés folytatódik… A belgyógyászati épületszárny fala márványba vésve őrzi, hogy kik és milyen összeggel járultak hozzá az ágyalapítványhoz, melynek szervezése már 1826-ban (!) elkezdődött. Nos, ennek az emléknek felújítását is tervezik már Gyulán. És a sort lehet folytatni egy szép és rendkívül ritka ajándékkal, melyet szintén az ékszerész-ötvös vett meg papírrégiségként, fővárosi aukción, a Hodobay Ház árverésén.

A kórház nagyhírű névadójának, Dr. Pándy Kálmánnak eredeti levelét ? melyet svájci tanulmányútjáról írt szeretteinek, a XIX. század végén ? ennek itt jó helye van ? szavakkal adta át Kovács József főigazgató-főorvosnak ez év tavaszán.

Készen van a következő meglepetés is: egy értékes képeslap megvásárlása, bekeretezése, a Kórház hőskorából, mely 100 évvel ezelőttről üzen a mának! Érték, értékes a múlt, az egészség. Ez is hamarosan a gyógyítók és a gyógyulni vágyók elé kerül, mint látnivaló, és az utca járókelői pedig a Semmelweis utca 24. szám alatt egy szalonban nézhetik meg, őseik hol gyógyultak. Támogatás? PR? Jó hírnév? Lokálpatriotizmus? Igen, ez mind, és példa, valamint ösztönzés.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Újszilváson ágyas a Bolyhos | ZETApress

Szóljon hozzá!