ZETApress

hírportál

Újszilváson ágyas a Bolyhos

A cím megfejtése: Újszilváson volt az V. Ágyaspálinka Fesztivál, melynek ?mindenese? a községben tevékenykedő, de határokon túl is jól ismert Bolyhos László és fia, pontosabban a családi pálinkafőzőt üzemeltető bt-jük volt ? tudtuk meg Lindenberger Tamástól.

A család specialitása az aszalt-gyümölcságyon ? innen az ágyas név ? érlelt, 50 fokos pálinka. A ?hungarikum? kedvelőinek érdeklődésére jellemző volt, hogy a cégtulajdonosnak még a tányérjai is elfogytak késő délutánra. Szerencsére a pálinkáspoharak nem?

Közép-Magyarországon, Pest megye déli részén, az ország szívében elhelyezkedő községben 2010-ben már szinte hagyomány, hogy tavasszal megrendezik az ágyas-pálinkák előállításával foglalkozók országos találkozóját. Szállása van azon a tájon a szőlő- és gyümölcsültetvényeknek, a szilvafák remek termésének ? hisz ez utóbbi él a község nevében is. Mellesleg a takaros alföldi település határában terem a legjobb minőségű komló is.

Megújult utak, kellemes pihenőhelyek, szállások várják az oda látogatókat, akik a csendre, a természetre, a pihenésre vágynak. És persze kitűnő péksüteményekre, házi mézre, vadas szalámira, mangalica kolbászra, egészséget őrző magcsírákra. Bolyhos László honlapja csak a felnőttek előtt nyílik ki, és üzemében is őket várja.

Aki odalátogat, megtapasztalhatja: nincs fal szabadon, mindenütt elismerések, fényképek, vendégek bejegyzései, újságcikkek. Közöttük az egyik legutóbbi: a 2010-es gyulai pálinkafesztiválon teljesen civilektől, az ottani Zsigovits Ékszer tulajdonosától ? aki az értéket tekinti mértéknek hivatalos szlogenjében is ? kapott oklevél, a hagyományokat tiszteletben tartó csomagolásért.

Szóljon hozzá!