ZETApress

hírportál

Milliókat érő egészség

Újra indul az országos programsorozat. A Richter Egészségváros rendezvénysorozat résztvevői nemcsak saját egészségükért tehetnek, hanem városukért is. A tavalyi sikeres program folytatásaként indítja újra jótékonysági akcióval összekötött országos szűrőprogramját a Richter Gedeon.

A hazai gyógyszercég egészségnevelő kezdeményezése arra bíztatja az embereket, hogy minél többen tegyenek egy-egy lépést saját egészségük megőrzése, fenntartása érdekében. Baján, Győrben, Karcagon és Zalaegerszegen egy-egy szombati nap, szórakoztató családi programok mellett a látogatók ingyenes szűrővizsgálatokon, tanácsadásokon vehetnek részt. Az akció különlegessége, hogy a város lakosai részvételükkel növelik a Richter által a helyi kórház számára felajánlott adomány összegét.

Idén is 7 városba látogat el a Richter Egészségváros Program ?Egészség ezreknek, milliók a kórháznak? felhívással. Május 8-án Baján, május 29-én Győrben, június 5-én Karcagon, június 12-én pedig Zalaegerszegen kerül megrendezésre az Egészségváros, amely az ingyenes szűrővizsgálatok mellett egészségügyi tanácsadással, előadásokkal, tornával, fitnesz- és gyermekprogramokkal várja a fiatalokat, felnőtteket és időseket egyaránt. Szeptemberben Keszthely, Vác és Gyula ad majd otthont a rendezvénysorozatnak.

A 10 és 18 óra között zajló programokon többek között prosztata-, csontritkulás- és bőrgyógyászati szűrést, koleszterinszint- és vérnyomásmérést végeztethetnek el szakemberekkel a rendezvényre látogatók. A szűrések mellett Alzheimer-kór, reflux-betegség, onkológiai, nőgyógyászati témában felmerülő kérdésekre kaphatnak választ, de dietetikus és gyógytornász és gyógyszerészek is rendelkezésre állnak egész nap. A tanácsadás mellett gyógytorna gyakorlatokat tanulhatnak és végezhetnek az érdeklődők, valamint véradáson és elsősegélynyújtás bemutatón is részt vehetnek a legaktívabb lakosok.

Az esemény védnöke Rudolf Péter, aki a rendezvények helyszínén személyes példával bíztat az egészséges életmódra. Katus Attila aerobik világ- és Európa bajnok gyakorlati útmutatót is ad: szórakoztató fitneszprogramra várja a fiatalokat és az idősebbeket egyaránt, a tornaóra után pedig személyre szabott fitnesz- és életmódtanácsokkal segíti az érdeklődőket. Az esemény háziasszonya Jaksity Kata műsorvezető. A családi rendezvényt helyi sportegyesületek és tánccsoportok bemutatkozása színesíti.

A Richter Egészségváros célja, hogy mindenki egyszerre tehessen valamit saját maga egészségéért és városa egészségügyének fejlesztéséért. A Richter ennek érdekében minden városban kétmillió forint adományt ajánl fel a helyi kórház számára, melyet minden látogató személyesen növelhet a programok bármely elemében való részvételével, például a helyszínen elvégeztetett szűrővizsgálatokért vagy a meghallgatott előadásokért kapott adománypontok alapján.

A kezdeményezés tavaly szép sikert hozott: a Richter felajánlását a résztvevők a 7 helyszínen összesen 13 millió 849 ezer-hatszáz forinttal egészítettek ki pusztán azzal, hogy részt vettek az egészségügyi szűrővizsgálatokon, előadásokon vagy tanácsadásokon, így a hét kórház összesen közel 27.8 millió forinttámogatást kapott a gyógyszergyártótól.

A programnak komoly aktualitást ad a magyar lakosság figyelmeztető egészségi állapota. Az életmód legalább 40%-ban befolyásolja az egészséges életkilátásokat, ezért fontos hangsúlyozni az egyéni felelősséget az egészségmegőrzésben. A Richter Egészségváros szűrésein résztvevők egészségügyi adatai ? hasonlóan az országos átlaghoz ? figyelmeztető képet adnak: nagyjából minden negyedik embernél mértek a normálistól eltérő eredményeket. A lakosság hozzáállása egy ilyen kezdeményezéssel kapcsolatban azonban optimizmusra is okot ad. A huszonegyezer résztvevőből minden második ember részt vett legalább egy szűrővizsgálaton, aminek hasznos eredménye is lett: a 7 nagyvárosban összesen 3100 esetben találtak figyelmeztető eredményt a szakorvosok.

A Richter Egészségváros Program idei helyszínei

Május 8: Baja, Szentháromság tér ? május 29: Győr, Megyeház tér ? június 5: Karcag, Erzsébet liget ? június 12: Zalaegerszeg, Dísz tér. A Richter Egészségváros Programban résztvevő egészségügyi intézmények: bajai Stent Rókus Kórház, győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, karcagi Kátai Gábor Kórház és a zalaegerszegi Megyei Kórház. A részletes programról, a kampányhoz kapcsolódó érdekességekről a rendezvénysorozat teljes ideje alatt honlapjukon olvashatnak az érdeklődők.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Péter újra a régi | ZETApress

Szóljon hozzá!