ZETApress

hírportál

Színes látás színtévesztőknek

Nincs messze az idő, amikor színtévesztő mozdonyvezetők röpíthetik az expresszvonatokat, színtévesztő pilóták szállítják az utasokat. Speciális szemüvegük ? amellyel ők is színesben látják a világot ? már elkészült, csupán a jogszabályi háttér hiányzik. Törvényalkotási gyakorlatunkat figyelembe véve viszont ehhez kell még néhány év.

A szerkezet ismertetése előtt essék néhány szó magáról a színlátásról, színtévesztésről, a színvakságról. Magát a színt, illetve az egyes színekre jellemző hullámrezgéseket az emberi szemben található úgynevezett csapok érzékelik. Egyik receptoruk a vöröset, másik a sárgát, harmadik a kéket, s ebből a három alapszínből keverik ki a színskála végtelen variációit.

A korábbi elmélet úgy szólt, hogy a férfiak hét-nyolc százaléka, a nők három-négy ezreléke nem rendelkezik valamennyi, hanem csak két érzékelő receptorral, így nem tudja a helyes szint kikeverni, tehát felismerni. Ők a színtévesztők. A színvakok ideghártyája csak egyfajta receptort, vagy egyet sem tartalmaz.

A Budapesti Műszaki Egyetem Finommechanikai Optikai Tanszékének 12 éves kutatása megdönteni látszik a teóriát. Ábrahám tanár úr és Vencel tanárnő szerint a színtévesztők is mindháromféle színérzékelő elemmel rendelkeznek, de nem ott, ahol eddig gondolták. Olyan fénytörő anyaggal kell tehát a szemüvegüket bevonni, mely a rossz helyen lévő elemhez továbbítja az adott színre jellemző elektromágneses hullámrezgést. Találmányuk világszabadalom lett, hiszen a nemzetközi bejegyzés is megtörtént.

A szemüveg gyártására megvan az ORKI-engedély, de egyelőre csak néhány darab készül el évente. A speciális védőréteget a Központi Fizikai Kutató Intézet területén működő Optikert. Kft. készíti, s viszi fel a szemüveglencsékre. A tízféle alaptípusból négy-ötfélét könnyen, míg a többit kicsit nehezebben készítik el, de nem ismernek lehetetlent. Mint a kft-vezető elmondta, rövidesen nagyobb szériák gyártására is vállalkozhatnak, ha megoldják a tükröződés kiküszöbölését.

S mit tegyen, aki ilyen szemüveget akar? Mielőbb kérjen időpontot Ábrahám professzortól, aki hatezer forintér vizsgálja meg. Az eredménnyel keresse fel a TIKA Optika Kft-t a Városház utcában. A speciális gépből, mellyel megállapítható, hogy milyen fénytörő réteget kell a szemüvegre felvinni, mindössze négy van Magyarországon. Akit a vizsgálat alkalmasnak ítél a majdani ?színes-látásra”, annak az elkészült szemüveget hatvanezer forintér adják. Ma még nincsen ugyanis erre támogatás, de a tárgyalások már folynak erről az illetékesekkel.

A szemüveg dioptria nélkül készül, s a keret ára még hozzájön. További öt-hatezer forint a csiszolás. Akinek dioptriás szemüvegre van szüksége, annak egy hagyományos dioptriásat készít az üzlet, melyhez a vizsgálatot ők is elvégzik, de a szemorvos receptjét is elfogadják. Erre a szemüvegre teszik aztán a színes látást biztosító előtétet.

A fentiek miatt a találmány egyelőre csak a gazdagok játéka lett, de reméljük, hogy a színtévesztők széles rétege is hamarosan olcsóbban hozzájuthat a számukra nagyon fontos szemüveghez. Bizonyos vagyok benne, hogy sok munkanélküli emberen is segíthet a dolog, hiszen ha nem is akar mindenki pilóta lenni, de új képességével a szélesebb munkaerőpiacra is kiállhat. Most már a politikusokon múlik a dolog, hiszen a magyar tudósok jelesre vizsgáztak.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Életé az előny a múzeumban

Szóljon hozzá!