ZETApress

hírportál

Életé az előny a múzeumban

Az ORFK ? Országos Baleset-megelőzési Bizottság és a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium Életé az előny! Városok közlekedésbiztonsága címmel szervezett közös szakmai konferenciát a Közlekedési Múzeumban. A déli sajtótájékoztatón minisztériumi és rendőri vezetők ültek az újságírók elé az első emeleti sajtóteremben. Megtudtuk tőlük, hogy a zéró tolerancia jelentős eredményeket hozott. A későbbiekben nem akarják a sebességhatárokat csökkenteni, feleslegesen nem akarják a forgalmat lassítani, az előírt sebesség betartására viszont fokozottan ügyelnek.

A napokban a látszerészek javasolták, hogy ne a háziorvos, hanem szemész szakember végezze a gépjárművezetők látásvizsgálatát ? különös tekintettel térlátásukra ?, s ezt lehetőleg évente ismételjék meg. Kondorosi Ferenc kormánybiztos kérdésemre elmondta, hogy az egészségügyi kockázatok kiszűrése fontos követelmény, a látszerészek javaslata azonban egyelőre nincs napirenden.

A színtévesztés kizáró ok a hivatásos gépjárművezetőknél, a Műegyetem tízévesnél is öregebb találmánya viszont segíthet ezen. Olyan szemüveget fejlesztett ki a tanszék? írtuk meg másfélévvel ezelőtt ?, mellyel a színtévesztők is színesben látják a világot. Mivel a jelenlegi törvények szerint ezt nem fogadják el a pályaalkalmassági vizsgálaton, a gyógyászati segédeszköz nem terjedt el a gyakorlatban. Kár pedig, mert világszabadalom lehetne! Kérésemre Kondorosi úr ígéretet tett arra, hogy foglalkoznak a kérdéssel, hiszen egy ilyetén törvénymódosítással új piacot teremthetnének a magyar árunak, segíthetnék vele a magyar ipart.

A közlekedésbiztonság terén fontos szerepet szánnak a közterület-felügyelőknek, polgárőröknek, mezőőröknek, természetvédelmi őröknek, s a majdan szolgálatba lépő erdőőröknek is. Juhász Gábor rendészeti államtitkár kérdésemre elmondta, hogy az FVM-ben készül a törvényjavaslat, s már az erdőőrök jogait és kötelességeit is kidolgozták. Munkájuk nem az agrártárcához tartozó mezőőrökéhez, hanem a környezetvédelmihez tartozó természetvédelmi őrökéhez fog hasonlítani, de míg az utóbbiak nemzeti parkjainkat, addig az erdőőrök állami erdeinket vigyázzák majd.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Fegyveres erdőőrség | ZETApress

Szóljon hozzá!