ZETApress

hírportál

Miről árulkodnak a hormonok?

Mától jövő szerdáig Budapesten kerül megrendezésre az Európai Endokrinológiai Társaság 9-dik konferenciája, az ECE 2007. A rendezvény központi témakörei az emberi hormonháztartással kapcsolatos legfrissebb ismereteket mutatják be, mint például a kettestípusú diabétesz hormonális megközelítése, a kortizol ? stressz hormon ? és a metabolikus szindróma kapcsolata, vagy az öregedéssel együtt járó hormonális változások.

Az endokrinológia a belső elválasztású ? hormontermelő ? mirigyek és váladékaik élettanával, valamint a hormonokra visszavezethető betegségekkel foglalkozó tudományág. Míg szervezetünk hormonháztartása kiegyensúlyozott és megfelelően működik, szinte tudomást sem veszünk a hormonok létezéséről, pedig éppen ezek határozzák meg leginkább életünk minőségét. A hormonok a szervezet hírvivő anyagai, a teljes emberi test összes sejtjéhez eljutnak, feladatuk testünk működésének ?finomhangolása?.

Ebből következően az endokrinológiai szakterülete is igen szerteágazó. Ide tartozik a cukorbetegség, valamint a cukorbetegséget megelőző állapotok ? inzulin rezisztencia ? korai felismerése és kezelése. A pajzsmirigybetegségek, a petefészek-működés zavarainak, ide értve a menstruációs zavarokat is. A férfi nemi működés zavarainak hormonális vizsgálata ?impotencia, férfi meddőség ?, az agyalapi mirigy ? hipofízis ? működészavarainak vizsgálata, a vízháztartás zavarai, a növekedés zavara, a mellékvesekéreg és velő működésének vizsgálata, a magasvérnyomás-betegség és a kövérség esetleges hormonális okainak felderítése, a mellékpajzsmirigy működés vizsgálata, a csontritkulás hormonális okainak felderítése.

Az Európai Endokrinológiai Társaság (ESE) és a Magyar Endokrinológiai és Anyagcsere Társaság (MEAT) által megrendezésre kerülő 9-dik Európai Endokrinológiai Konferencia 2007 legrangosabb európai szakmai eseménye. A rendezvény négy napja alatt többek között tíz plenáris előadás és 25 szimpózium keretében, több mint kétezer látogató ismerkedhet meg az európai és nemzetközi endokrinológia újdonságaival, legfrissebb kutatási eredményeivel és vívmányaival a Papp László Sportarénában, a Stefánia út 2-ben.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Barát, vagy ellenség?

Szóljon hozzá!