ZETApress

hírportál

Rosszul és keveset alszunk

Rosszul alszunk és nem eleget. Az Alvás Világnapján ismertetett két magyarországi felmérés is megerősíti, hogy a hazai alvásállapotunk kedvezőtlenebb a nemzetközi felmérésekben ismert adatokénál.

A kisszámú, ám nemzetközileg is elismert hazai alvásgyógyítókat az emberek többsége ? még súlyos panaszok esetén is ? ritkábban keresi fel, sokan nem is tudnak ilyen lehetőségekről, sőt arról sem, hogy a nyugtalan, nem pihentető alvásuk mögött valamilyen alvászavar vagy alvásbetegség húzódik.

Magyarország második alkalommal csatlakozik a World Sleep Day ? Alvás Világnapja nemzetközi eseményeihez. A legújabb hazai egészségügyi honlap, a februártól rendelő Napidoktor.hu szervezésében ismert magyar alvás szakemberek a Symbol ?alvástermében? elmondták: a megfelelő alvás krónikus, hosszan tartó hiánya számos betegség oka és következménye, közvetlen kapcsolatban van a mindennapi munkavégzéssel, és meghatározza az emberek életminőségét és az életkor hosszát.

Az alvással kapcsolatos gondok az emberek 45%-nak a tevékenységét befolyásolják negatívan az élete során. A legújabb ? 2009-10-es ? magyarországi munkahelyi alvásfelmérés szerint ? melyben ezer felnőtt munkavállaló alvási szokásait vizsgálták ?, megállapítja: alvási gondokkal hosszabb idő óta együtt élők aránya a megkérdezettek majd felénél (46%) jellemző.

Hetente legkevesebb három alkalommal nem alszik jól 34%-uk, és 15%-nak vannak munkavégzési gondjai az álmosság miatt. Alvásproblémáival a válaszadók 79%-a nem fordul orvoshoz. A Benyovszky Orvosi Központ által végzett felmérés célja, hogy néhány éven belül elkészülhessen Magyarország, majd nemzetközi összefogással: Európa alvástérképe.

Az orvosi felmérés eredményeit erősíti az internetes felmérés is (18.565 válaszadó), melyet a Naturhome a Napidoktor.hu internetes portál segítségével fejezett be a napokban. A tavaly indult felmérés ? melyben 6631-en vettek részt ? adataival összevetve: emelkedett a kialvatlansággal szenvedők száma. A válaszadók 72%-a ritkán vagy soha nem érzi úgy, hogy eleget aludt volna, 25% ébred gyakorta pihenten, s csupán, 3%-uk számolt be arról, hogy mindig elég időt tölt alvással.

Tavalyhoz képest később fekszünk és korábban kelünk, kevesebbet alszunk ? hétköznap minden második ember (56%) fekszik este 9-11 óra között, 8%-uk 9 előtt, s 36% tér nyugovóra 11 óra után. Továbbra is komoly probléma a napközben jelentkező álmosság, mely a válaszadók 90%-át érinti, s közülük 41% szenved naponta többször a rátörő álmosságtól, fáradtságtól.

Az előző évhez képest emelkedett az állandó alvásproblémával küzdők aránya, minden 4. ember számára (23%) okoz komoly gondot az el-, illetve átalvás, s a megkérdezettek 48%-a számolt be időszakos alvásproblémáról. Külön figyelmet érdemel a tizenévesek alvási szokásainak vizsgálata során kapott megdöbbentő adat: a fiatalok 81%-a érzi úgy, hogy nem alszik eleget, s 77%-uk ébred reggelente fáradtan, leverten. A tinik 49%-a küzd időszakosan alvásproblémákkal, s további 15%-uk számol be állandó vagy visszatérő alvászavarról.

A magyarországi felmérések adatai a jelenleg ismert nemzetközi (európai) általános alvásállapotnál kedvezőtlenebbek. A rossz alvás a napi teljesítménycsökkenés mellett összefüggésbe hozható az elhízással, a cukorbetegséggel, az immunrendszer gyengülésével, és számos pszichikai kórral, mint a depresszióval vagy a szorongással. A rosszul alvó ember hétszer nagyobb kockázattal van kitéve az esetleg súlyos következményekkel járó, vagy halállal végződő balesetnek, mint a jól alvó.

Az alvásért elsősorban mindenki saját maga tehet: a körülmények megfelelő megválasztásával, az életmódjával, és ha beteg, akkor azzal, hogy mielőbb gyógyító megoldást keres alvászavarai megszüntetésére. A hazai alvásorvoslás színvonala magas, az elmúlt években alakult új somnocenterek ? alváslaboratóriumok ? már rendelkeznek az európai orvosi minősítési akkreditációval.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Alvásgondok és szélütés | ZETApress

Szóljon hozzá!