ZETApress

hírportál

Figyelő szemek a Nyugati pályaudvaron

A Keleti pályaudvar után immár a Nyugatiban sem lehetnek biztonságban a rossz emberek. Mint a ma délelőtti sajtótájékoztatón megtudtuk, a Multi Alarm hatvan térfigyelő kamerát szerelt fel az állomás területére a Teréz körúttól a Dózsa György útig terjedő szakaszon. Erről az utasokat is a törvényes előírások szerint tájékoztatják.

A sok-sok árgus szem háromnegyed részét az utasok által is használt területre, míg a többi 15-öt az utasoktól elzárt üzemi területre telepítették. A kamerák éjjel-nappal működnek, s digitálisan rögzítik folyamatosan a látottakat. Az adatvédelmi törvény értelmében egy hétig őrizhetik meg az információt.

Tároló rendszerük olyan, mint egy végtelenített videó szalag, mely 168 óra alatt tesz meg egy kört. Amikor visszaér kiindulási helyére, az előző információkra veszi fel az újabbakat, s ezzel automatikusan le is törli a 168 óránál régebbi anyagot. Bűncselekmény esetén csak a rendőrség tekintheti meg a felvételt, s olyankor ők dönthetnek a felvétel további tárolásáról is.

Civil biztonságtechnikai cég végezte a telepítést, de a kamerákat csak a rendőrök figyelhetik. A BRFK VI. Kerületi Kapitányságához tartozó Nyugati pályaudvari Rendőrőrs személyi állománya végzi a 24 órás figyelést az első emeleti diszpécserközpontban. Állandó rádiókapcsolatban állnak a rendőri és vasútőri járőrökkel, s rögvest a helyszínre irányíthatják őket, ha a képernyőn gyanúsat észlelnek.

Távlati tervek uniós forrásból

A továbbiakban hasonló fejlesztések várhatók a fővárosi Déli pályaudvaron, és a Dunántúlon a martonvásári és a székesfehérvári állomásokon. Az Alföld sem marad ki a biztonságból, Cegléden és Szolnokon is terveznek hasonlót. Vidéken már három állomáson működik térfigyelő rendszer.

Szolnokon már most is védik a teherpályaudvart, s a ferencvárosin is bevált a kamerás védelem. Jövőre már uniós pénz is igényelhető a vasútbiztonság fejlesztéséhez, de erre várva nem késlekedhettek a beruházók a Nyugati pályaudvar védelmével. A most bemutatott rendszer 53 millió forintba és ÁFA költségbe került.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Vigyázat, tolvaj!

Szóljon hozzá!