ZETApress

hírportál

Vigyázat, tolvaj!

Új térfigyelő rendszert adtak át a Nyugati pályaudvaron, írtuk meg egy héttel ezelőtt. Nem volt ott mindig ilyen modern technika. 1992-ben a Heti Szó munkatársaként a Nyugati pályaudvarról utaztam csütörtökönként Nyíregyházára. Úgy gondoltam, megismerkedem az ottani rendőrök munkájával.

Az utas sorba áll a pénztárnál a jegyéért, pár méterre eltávolodik lerakott csomagjától. Mire visszatér, csak hűlt helyét találja. Pályaudvari ?élmény?. S nem is ritka. Mint a budapesti Nyugati pályaudvar rendőrőrsének parancsnokától, Szmetana Györgytől megtudtam, meglehetősen gyakoriak az ilyen bejelentések. Amikor az őrsparancsnokot kerestem, éppen a területet járta. Egyedül, rádiót sem vitt, így az őrsügyeletes egy R-1-es készülékkel próbált a nyomára bukkanni: ?Ereggy és keresd meg!? ? utasítja a járőrt.

A parancsnok rövidesen előkerül, s egy jó ideig a múlt századi technikájukat szidja. Huszadik századi munkát várnak tőlük elavult felszereléssel ? elrettentő példaként mutatja az asztalon álló kurblis telefont. Néhány faluban talán még elmegy az ilyesmi, de nem egy nagy forgalmú pályaudvaron?

Sajnos, mondja, a rendőri pálya amúgy sem vonzó. Sok olyan ember jelentkezik, aki máshol nem kell. Sok kollégát kellett leszerelni mostanában, mert nem bírták a terheket. Meg aztán nincsenek is megfizetve: a parancsnok 25 évi szolgálattal a háta mögött havi 17 ezret visz haza. Mit várjon akkor egy kezdő?!

A csomag tolvajokról már szóltunk-hasonló esetekkel a vonatokon is találkozni. Itt összeszokott triók lopnak. Egyikük a bent álló vonatban megy végig, a másik kettő lent, a vonat két oldalán követi. Az alvó utasokra specializálják magukat: csomagjukat elemelik és kidobják az ablakon a lenti társnak. Ilyen esetekben egyébként jó tudni: kártérítést csak akkor várhat a magyar utas, ha jegyéhez külön kéri a poggyászbiztosítást. A külföldiek jegyében benne van.

A Nyugati rendőrőrse egyébként nemcsak pályaudvari ügyekkel foglalkozik. Minden panaszt föl kell venniük. Jelentettek már náluk villamoson történt zsebtolvajlást, hoztak ide Csepelen talált személyi igazolványt. Ahogy mondják egyébként: főképp a fizetési napok a rázósak. A tolvajok is tudják, mikor tömött a pénztárca. Ha sokadika van, ők is pihennek.

Szabolcsból egyébként igen sok “szerencsevadász” jár fel a fővárosba. A hajléktalanigazolványt itt bemondásra állítják ki, olyan nevet íratnak rá, amilyet akarnak. Ezzel tudnak az ingyen konyhákon enni. Éjszakánként aztán a félreállított vagonokban húzzák meg magukat. Szmetana százados és emberei rendszeresen végigjárják ezeket ? nem egy vagont gyújtottak már fel a csövesek.

A rablóktól és tolvajoktóI nemhogy a civilek, a zsaruk sincsenek biztonságban. A minap egy civil ruhás rendőrt támadtak meg öten, s kirabolták. Nem volt ugyan szolgálatban, mégis hivatalos minőségében érte a támadás: korábbról ismerték a csibészek, s emiatt bántalmazták. Hogy ezt elismerték ? mármint a korábbi ismeretséget -, súlyosító körülményt jelentett számukra?

Végezetül egy jó tanács. Köztudott, hogy utazás, várakozás közben gyakran szövődnek ismeretségek. Nagyon vigyázzon mindenki: sok tolvaj igyekszik mások bizalmába férkőzni. Nem biztos, hogy a jól öltözött és jó dumájú útitárs becsületes is egyben. Egy szélhámosnak a jó ruha, a nagy szöveg munkaeszköz. Ne higgyünk nekik! ? írtuk 1992 nyarán. A karácsonyi zsúfolt vonatokon és pályaudvarokon, no meg persze évközben is mindig aktuálisak a zsaruk intelmei.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Drogvadász négylábúak

Szóljon hozzá!