ZETApress

hírportál

Pénzért nevelést?

Jó az ország nevelőszülő szűrője? ? teszi fel a kérdést a MÁTRIX Közhasznú Alapítvány annak kapcsán, hogy hétfő este brutálisan (előre kitervelten), nevelőapja 48 éves korábbi élettársa és két hajléktalan segítője által elkövetett gyilkosság áldozata lett Somogy megyében a 11 éves Szita Bence. A bűnösöket szombat reggelre őrizetébe vették, letartóztatásukról holnap döntenek.

Jelen eset és a korábbi években nevelőszülők által elkövetett gyermekgyilkosságok arra engednek következtetni, hogy a nevelőszülőkké válást segítő tanfolyamok, alkalmassági vizsgálatok környékén valami feltehetően nincsen rendben. Arról nincs számadat, hogy az enyhébb nevelőszülői testi és lelki terror milyen mértékben övezi az állami gondozásból ?családba? került gyermekeket. Bárki bármikor nevelőszülő lehet? Esetleg nem a gyermekszeretet miatt, hanem mondjuk az anyagi járandóságok reményében is átcsúszhat valaki a szűrőn?

2011. július 19-én Baja-Mártonszálláson lévő lakásában egy nő örökbefogadott lányát pszichés zavar folytán gyógyszerezhette halálra (szerencsére a másik két testvér életben maradt). A 11 éves kaposvári Szita Bence is egy ideggyenge családtag tébolyult állapotának köszönhette szörnyű halálát.

Pénzt és gyermeket?! ? Dudás Zsanett, a MÁTRIX Közhasznú Alapítvány gyermekvédelmi szakembere csodálkozva olvasta már többször a Szeged környékén megjelent nevelőszülő toborzókat, melyből akár anyagi agitáció is kivehető. A Mátrix véleménye az, hogy aki gyermeket venne magához, az ne a pénzbeli járandóság miatt tegye elsősorban, hanem az adott gyermek megmentése érdekében.

Példa, hogy mézesmadzaggal keresnek Szeged környékén nevelőszülőket: ?…A nevelőszülő, díjazásban is részesül, melynek összetevői a következők: egészséges gyermek esetében: ? nevelőszülői díj: 18.000 forint/gyermek, ? nevelési díj: 34.200 forint/gyermek, ? külön ellátmány: 8550 forint/gyermek. A Nevelőszülő díjazása, egészségében károsodott vagy tanulásában akadályozott, ill. 3 év alatti gyermek esetében: ? nevelőszülői díj: 18.000 forint/gyermek, ? nevelési díj: 39.900 forint/gyermek, ? külön ellátmány: 9975 forint/gyermek…?

Dudás Zsanett a MÁTRIX Közhasznú Alapítvány gyermekvédelmi munkatársa szerint a nevelőszülők kapcsán első körben sokkal szigorúbb alkalmassági vizsgálatokra lenne szükség, a nevelőszülőhöz kiadott gyermekek és a család egésze esetében pedig rendszeres (mélyebb kiterjesztésű) pszichikai és gyakorlati terepszemle, családlátogatás, interjú lenne szükséges, hogy a tragédiák előtt megjelenő ?viharfelhők ne alakulhassanak át villámokkal tűzdelt felhőszakadássá?.

A tragédiák megelőzésében a családtagok mellett fontos szerepük lehet a szomszédok, a rokonság, az ismerősök helyzetfelismerésének is. Öt évvel ezelőtt hónapokig keresték a Dunában Dominiket, akit a család harci kutyái martak halálra. Őt nem akarták meggyilkolni, édesanyja félelmében jelentette be eltűntként a rendőrségen, míg Bence esetében a bűntényt elkövető volt nevelőanya a hatóságok félrevezetésével akart kibújni a felelősségre vonás alól.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Mit kapjanak a gyilkosok? | ZETApress

Szóljon hozzá!