ZETApress

hírportál

Gyilkosság Tatárszentgyörgyön

Nem csak a 27 éves roma apát, de négyéves kisfiát is agyonlőtték az elmúlt éjszaka. A lánglovagokat háztűznézőbe hívták, s oltás után egy hullát találtak az udvaron. A tűzvizsgálók elektromos zárlatot, a kiérkező orvos füstmérgezést állapított meg, így a rendőrök hamar elhagyták a helyszínt. Csak a nappali fényben fürdőző rokonok vették észre a ház előtti vérnyomokat és a töltényhüvelyt. Kinn voltak a mentők is éjszaka, de mint később kiderült, ők sem álltak a helyzet magaslatán az elsősegélynyújtáskor.

A soron kívüli hatósági boncolás megállapította, hogy a roma kisfiút ? akivel édesanyja a szomszédba futott át ? és édesapját sörétes puskával lőtték agyon. Az anya és másik két gyermeke is megsérült, őket is kórházba szállították. Előkerült egy borosüveg és egy benzineskanna is, melyből valószínűleg éghető anyaggal locsolta meg a házat a gyilkos. Ezt viszont ritkán szokták elektromos szikrával lángra lobbantani. Az országos rendőrfőkapitány nem beszél etnikai tisztogatásról. Tízmillió forintot ajánlott fel a nyomravezetőknek, ha már az éjszakás kollégái hagyták kihűlni a forró nyomot.

Az utolsó utáni percben vagyunk

Ártatlan emberek, köztük egy gyermek életét követelte a feszültség és a társadalmi türelmetlenség ? jelentette ki Lévai Katalin Európai parlamenti képviselő a tatárszentgyörgyi tragikus események kapcsán. ? Döbbenetes, hogy az atrocitások azonos forgatókönyv szerint történnek, mindig a társadalmi hierarchia legvégén állókat érik halálos fenyegetések és áldozatokat szedő, gyilkos támadások. Az esetek ismétlődése szörnyű összefüggéseket sejtet. Nem késlekedhetünk a következtetések levonásával, határozott intézkedésekre van szükség mind a rendészeti szervek, mind az igazságszolgáltatás részéről ? idézte szavait Földeák Iván sajtótitkár.

Az utóbbi időszak eseményei rávilágítanak mennyire rendezetlen a hazai roma kisebbség helyzete: az e téren eddig tett intézkedések nem elégségesek. Széles körű társadalmi összefogásra van szükség, hogy meggátoljuk a további tragikus, nem tudni hová vezethető eseményeket, az utolsó utáni percben vagyunk ? jelentett ki Lévai Katalin, az EP szocialista képviselő csoportjának romaügyi szóvivője.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Levél az egyházaknak

Szóljon hozzá!