ZETApress

hírportál

Levél az egyházaknak

Kérjük a magyarországi egyházi vezetőket, hogy mozgósítsák híveiket a gyűlölet, az embertelen, istentelen eszmék elleni harcban! ? írta Galba-Deák Ádám, a baloldali fiatalokat tömörítő Demokratikus Hálózat elnöke és Hegyi Gyula Európai parlamenti képviselő. Levelet juttattak el a magyarországi római katolikus, református, evangélikus, zsidó, görög katolikus és unitárius egyházi vezetőknek egy nappal a tatárszentgyörgyi családirtás után.

Magyarországon nagy baj van, valami szörnyűség készül ? kezdődik a levél. ? Szinte már tapintható az a feszültség, amely visszafordíthatatlan módon készül szembefordítani magyart a magyarral. Gyilkos indulatok készülnek felszínre törni, hogy maguk alá temessenek egy nemzetet. A gyűlölet, a hitetlenség, a vérgőzös ideológiák borítják el a néhány napja még tiszta elméket. Sok a hangos uszító és kevés a bátor ember, aki eme készülő új vészkorszak hajnalán fel mer állni és hitet tesz a béke, a magyar nemzet belső békéje mellett.

Ez a gyűlölet már nem ismer határokat. Már szinte behatárolni sem lehet, hogy kiket kívánnak elpusztítani az embertelenséget büszkén zászlajukra tűző istentelen uszítók. Nem csak a fekete seregükkel van a baj, hanem azokkal az ezrekkel, talán már tízezrekkel, akik többségnek hazudják magukat és készülnek törvényt ülni vélt ellenségeik felett. Uszító szavaikra oly kevés a válasz, hogy a pusztításra készülődés ricsajában meg sem hallja a csendes többség, amely rettegő, visszahúzódó többséggé kezd válni.

Közös a felelősség! Mi, demokratikus elkötelezettségű emberek ezúton nagy szívességet kérünk Öntől és mindazoktól, akik hívő közösségeiket vezetik. Szólaljanak fel, tegyenek hitet, ítéljék el a gyűlöletet! Foglaljanak állást a magyar nemzet belső békéje mellett! Óriási az erő, amelyet a hívő emberek ebben az országban jelentenek. Ilyen helyzetben hatalmas is a felelősség, hiszen az embertelen, istentelen eszmék elleni küzdelemben elmondhatatlan erőt jelent, ha híveik vallási vezetőik útmutatása alapján jobb belátásra próbálják bírni a vérgőztől megszédülni látszó embertársaikat.

Segítsenek! Ne nekünk, hanem ennek a sokat szenvedett országnak! Vértezzék fel a hívő embereket emberséggel, hittel, hogy általuk is elkerülhető legyen egy új vészkorszak! Sokan azt mondják, hogy vannak gondok, de nincs ok az aggodalomra. Vajon meddig kell még ilyen frázisokat hallgatni? Köztiszteletben álló sportolók, kisgyermekek brutális meggyilkolása nem mutat rá kellőképpen arra, hogy nagy a baj a fejekben? Meg kell várni, hogy oda-vissza csapó lincselési hullámok végleg szembeállítsák egymással magyart a magyarral?

Az Ön hite is azt tanítja, hogy Isten előtt mindnyájan egyformák vagyunk. Ezt vonják kétségbe mind többen ezen a párezer négyzetkilométeren, amelyet pár millióan hazának mondunk. Két út áll előttünk. Az egyik a békés, a közös boldogulás útja, a másik a vérrel, tűzzel, gyűlölettel kikövezett pusztulásba vezető út. Sokan akarnak elindulni ezen a pokoli úton, kérjük tegyenek meg mindent Önök is hozzánk hasonlóan, hogy az ország józanságát megőrizve járható úton haladjon tovább! ? fejeződik be a levél.

Az államfő is tájékozódott

Sólyom László köztársasági elnök megdöbbenését és felháborodását fejezte ki a tegnap történt tatárszentgyörgyi kettős gyilkosság és gyújtogatás miatt. A bűncselekmény kapcsán ma tájékoztató megbeszélésre hívta hivatalába Draskovics Tibort, Bencze Józsefet valamint külön találkozón Belovics Ervint. Az igazságügyi és rendészeti miniszter, az országos rendőrfőkapitány valamint a legfőbb ügyész büntetőjogi helyettese tájékoztatást adott a romák ellen elkövetett hasonló erőszakos bűncselekményekkel kapcsolatos eljárások állásáról.

Az államfő a részletes beszámolók alapján reményét fejezte ki, hogy a bűncselekmények elkövetőit minél gyorsabban azonosítják, és bíróság elé állítják. Sólyom László valamennyi tárgyalópartnerének jelezte: fontosnak tartja, hogy a cigányok elleni támadások esetén a közvélemény minél hamarabb megismerhesse a bűncselekmények indítékait ? tudatta az elnöki Sajtóiroda.

Szóljon hozzá!