ZETApress

hírportál

Járdapászta

Nem csalogatjuk le a gyalogosokat a zebrára a járdáról! ? mondta személyautóvezető-oktatóm 36 évvel ezelőtt Kőbányán. Akkor már két éve motoroztam, s tudtam, hogy a zebrára lelépő gyalogosnak elsőbbsége van, és tanulóvezetőként még jobban akartam vigyázni.

A belső sávban haladtam, a gyalogos tőlem jobbra állt. Kiintettem neki a volán mögül, de ő szerencsére a járdán maradt. Azért volt szerencséje, mert a külső sávban elhúzott egy autó mellettem ? amely pont elütötte volna ?, s mögötte is sorban jöttek a többiek. Mivel mögöttem is dudálni és villogni kezdtek, így gyorsan továbbindultam.

A külső sávban elhúzó autó csak részben szabálytalankodott, hiszen a gyalogos még nem lépett le a járdáról. Más kérdés, hogy már akkor is tilos volt elhaladni amellett az autós mellett a zebrán, amelyik azért állt meg, hogy a gyalogosok áthaladását segítse. A külső ? s pláne a belső ? sávban haladóknak nem kellett a járdára figyelni.

Pár évvel azelőtt még szóbeli vizsgáztatás zajlott, bár én ezt már megúsztam, mert áttértek a tesztlapokra. Ismerőseimtől tudtam, hogy a szóbelin gyakran megkérdezték, integethetek-e vezetés közben a járdán meglátott ismerőseimnek. A jó válasz szerint ezt nem tehettem meg, mert vezetés közben az utat kellett figyelnem, s nem szerezhettem tudomást a járdán zajló eseményekről.

S hogy miért mondom el most ezeket? Mert KRESZ módosítás készül rövidesen. A tervek szerint a gyalogosnak már akkor elsőbbsége lesz a járművekkel szemben, ha csak közeledik a zebra felé. Nem tudni még, hogy hány méterre kell lennie az úttesttől ahhoz, hogy az autóknak-motoroknak feltétlen meg kelljen állniuk, pedig ezt sem ártana világossá tenni.

Találkoztam már több autóssal, aki most is lecsalogatna már a járdáról. Álltam már én is a járdán több mint egy méterre az út szélétől, amikor az autós megállt, s kiintett, hogy haladjak át. Ilyenkor sosem indultam el ? s ezután sem fogok! ? hanem visszaindultam pár métert, s hagytam elmenni a járműveket. Vagyok olyan öntörvényű, hogy magam döntsem el, mikor érzem biztonságosnak az áthaladást, s nem engedem siettetni magam. Nem tudom, kinek lehet érdeke lecsalogatni a gyalogosokat az úttestre, de engem nem fog sikerülni később sem senkinek!

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Menjek, vagy maradjak?

Szóljon hozzá!