ZETApress

hírportál

Rendőri vesztegetők

János egy fogadásról tartott hazafelé. Késő este volt, az úton mégis sok autó közlekedett. Egy rendőrautó mégis mintha őt követte volna, pedig szabályosan vezetett. Jól belakott a svédasztalnál, s az a stampedli Unicum sem árthatott meg, amit a szponzorok kínáltak.

A rendőrautó kék villogóval hamar megállította. Csak az egyik egyenruhás szállt ki, a másik kettő a kocsiban maradt. Papírjait kérte, majd megkérdezte, hogy ivott-e valamit. ? Csak egy keveset ? vallotta be első döbbenetében, mert nagyon megijedt a váratlan kérdéstől.

Nem lesz baj, ha meg tudunk egyezni! ? mondta a rendőr. ? Meg is szondázhatnánk, vérvételre is előállíthatnánk, de nem akarjuk elvenni a jogosítványát. Ha ittas vezetésért bevonnák, csak hosszú idő múltán újabb vizsga után kaphatná vissza. Remélem, ezt maga sem akarja! ? mondta, mert Jánoson is látszott, hogy tényleg nem akarja.

Mennyi pénz van magánál? ? tért a lényegre a rendőr. ? Hárman vagyunk, társaim ki sem szállnak a kocsiból, de velük is osztoznom kell! Így viszont tanúja se lesz az ügynek ? nyugtatta meg a riadt autóvezetőt.

Jánosnál ötvenezer forint volt, amit egyből átadott. Még örült is, hogy ennyivel megúszta, s csak később jutott eszébe, hogy egy kiadós vacsora után, egy teli gyomor esetén ezt a csekély alkoholmennyiséget talán még a szonda és a vérvétel sem mutatta volna ki. Annyi haszna viszont mindenképp lett a dologból, hogyha iszik, utána már nem vezet. Drága volt a tandíj, de megérte neki!

A történet persze kitaláció ugyanúgy, mint a 2007 májusi biztonsági öves esemény. Rendőreink nem korruptak, nem megvesztegethetők. Zsanett állítólagos megerőszakolói is szabadlábon vannak, mert a bűnösségüket azóta sem lehetett bizonyítani, mégis több rendőri vezetőt kirúgtak akkor. Ezért is kapták fel most sokan a fejüket amikor kiszivárgott, hogy törvény készül a rendőri korrupciók leleplezésére.

A tervezet lényege, hogy a belbiztonsági szolgálat ellenőrei szándékosan szabálytalankodhatnak, majd megpróbálják megvesztegetni az intézkedő rendőröket és közterület-felügyelőket. Ha sikerrel járnak, a hatósági személyt nem csak rögvest kirúgják, de néhány évre börtönbe is kerülhet, míg ellenkező esetben ? ha nem hagyja megvesztegetni magát ?, akkor az ellenőr felfedi kilétét és továbbáll. Ilyenkor is készül jegyzőkönyv, mert egy embert évente csak háromszor lehet kipróbálni.

Ha súlyozni lehet a dolgokat, engem inkább az háborít fel, ha a rendőr kezdeményezi a korrupciót, ahogy a fentebbi kitalációnkban is olvasható. Ellenkező esetben, ha a szabálysértő ajánlja fel az összeget, szerentem nem bűnös. Lehet, hogy megszánná a delikvenst, hagyná is elmenni, de ekkor már ő is vacilál, hiszen ő is a piacról él. Ilyenkor talán ő az igazi áldozat, míg a pénzt kikövetelő rendőrök jellemtelenek és bűnösek, akik megérdemlik, hogy súlyos börtönbüntetést kapjanak.

A készülő törvénytervezetnek talán még örülhetnek is a rendőrök. Elfogadása után ugyanis minden megvesztegetőt potenciális ellenfélnek nézhetnek, korra és nemre való tekintet nélkül mindegyikben ellenséget láthatnak. S mivel a hatósági személy megvesztegetési kísérlete régóta bűncselekmény, így azon sem csodálkozhatunk, ha ezután az összes megvesztegetőt rögvest megbilincselik és előállítják, mielőtt még ideje lenne esetleg az ellenőri igazolványát előkapni! Ha ellenőr, akkor azért büntetnék a megvesztegetettek, mert kollégái ellen kémkedett, ha meg nem az, akkor azért, mert el akarta kerülni a megérdemelt büntetést.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Kiket vesztegetnek? | ZETApress
  2. TIM és megbízhatóság | ZETApress

Szóljon hozzá!