ZETApress

hírportál

Kiket vesztegetnek?

A Rendőri vesztegetők című írásban a közterület-felügyelők ellenőrzéséről olvashattunk. Amíg ők a szabálytalanul parkoló autósokat büntetik, addig a parkoló őrök a szabályosan, de parkolójegy nélkül várakozókat pótdíjazzák. Ők is ki vannak téve így a kísértésnek.

Év elején néhány hétig jómagam is parkoló őr voltam, s ezt saját bőrömön is tapasztaltam ? írta egyik olvasónk. ? Sokszor előfordult, hogy a fényképezés, adatrögzítés közben megjelent a tulajdonos és pénzt ajánlott fel, ha elállok a folytatástól. Ilyenkor mindig a parkolóórához küldtem, s töröltem az adatokat.

Az autósok mindig csodálkoztak azon, hogy pénz sosem fogadtam el. Eszükbe sem jutott, hogy ilyenkor kötelességem felfüggeszteni az intézkedést, hiszen az ügyfélnek a később bemutatott jegyével amúgy is nyert ügye lenne! Más kérdés, hogy ez hosszabb utánjárást igényelne, ha viszont nem küldöm be elektronikus úton az adatait, akkor ezt mind megtakaríthatja, s az idő neki is pénz.

Azt sem értem, miért kéne törvénybe iktatni a méltányosságot arra az esetre, ha az ügyfél saját hibáján kívül nem vált parkolójegyet. Ilyenkor ugyanis jogos igény a pótdíj elengedése, s a parkolási társaság nem kegyet gyakorol ezzel, hanem a kötelességét teljesíti.

Előfordult többször is, hogy az autóból kiszálló sofőr egy fém kétszázast mutogatott. Mivel néhány parkolóóra ezt nem fogadta el, nálam szerette volna felváltani. Ezt sosem tettem, mert a térfigyelő kamerán ez megvesztegetésnek látszott volna. Arra sem hagytam magam rábeszélni, hogy ezért a pénzért ?csak néhány percet? parkolhasson jegy nélkül, hiszen ez a néhány perc bizonyára néhány órát tett volna ki.

Egy-egy autó előtt egyébként sok-sok percet kellett eltöltenem, hiszen először le kellett kérdezni interneten, hogy fut-e a mobilparkolása, van-e lakossági kártyája, s ha igen, akkor a rendszer nem is engedne továbblépni. Utána kell legalább hat fotót elől-hátulról, a rendszámról, a szélvédőről és a mögöttes területről készíteni, s közben még a pótdíjfizetési felszólítást is kinyomtatni, és a csekkel együtt bezacskózva az ablaktörőbe helyezni. Ezalatt van ideje a sofőrnek odaérni és pénzt kínálni. Aki elfogadja és lebukik, az magára vessen! Megérdemli a büntetést! ? fejeződik be olvasónk levele.

Szóljon hozzá!