ZETApress

hírportál

Jogsértő volt az ÁNTSZ!

Pert nyert a Dr. Lenkei Vitamin! Jogerős bírósági határozatban marasztalta el az ÁNTSZ-t a Pest Megyei Bíróság, az egyik Dr. Lenkei Vitamin szaküzletet üzemeletető cég keresetére június 7-én, hétfőn.

A bíróság megsemmisítette azokat a határozatokat, amelyekben az ÁNTSZ különböző szintű szervezetei egészségre ártalmasnak bélyegeztek és zároltak többféle vitaminkészítményt, amelyeket a Dr. Lenkei Vitamin üzletben lehetett megtalálni.

2008. végén és 2009. elején több alkalommal nagyszabású razzia keretében, a rendőrség bevonásával rohant le az ÁNTSZ több Dr. Lenkei Vitamin szaküzletet. Arra való hivatkozással, hogy a készítmények tömeges egészségkárosodást okozhatnak. Több tízmillió forint értékű vitamin került fekete zsákokba, sőt volt, ahol a bolt vezetőjét ? egy 7 hónapos kismamát ? megbilincseléssel fenyegettek, és elő akartak állítani.

Az ÁNTSZ akkor a sajtót is tájékoztatta, ennek hatására több írott és elektronikus médiumban is ?pellengérre állították? a készítményeket és a névadó Dr. Lenkei Gábor orvos-írót. Akkor az érintettek szinte tehetetlenek voltak, mert az ÁNTSZ ügyesen találta meg a jogcímet az intézkedéshez. Tömeges egészségkárosodás lehetősége esetén ugyanis a törvény nagyon széles jogosítvánnyal ruházza fel az ÁNTSZ-t. A megalapozatlan határozatokkal szemben a megtámadott üzleteket üzemelteti cégek természetesen jogorvoslati kérelemmel éltek.

Talán nem volt meglepő, hogy a másodfokon eljáró ANTSZ szervek és az Országos Tisztifőorvosi Hivatal, Dr. Falus Ferenc vezetésével minden esetben helybenhagyják az alsóbb szintű ÁNTSZ eljárását, így nem maradt más út, mint a bíróság.

Az eldöntendő kérdés egyszerű volt: bizonyított-e az ÁNTSZ azon állítása, hogy a Dr. Lenkei Vitamin üzletekben kapható készítmények ártalmasak az egészségre, sőt ?tömeges egészségkárosodás veszélyét hordozzák ? tudtuk meg a Rákóczi úti Fókusz Könyváruházban, a délelőtti könyvbemutatón.

Hétfőn, a Pest Megyei Bíróság ? aki elsőként hirdetett ítéletet ezekben az ügyekben ? egyértelműen kimondta: Jogsértő volt az ÁNTSZ eljárása, mert állításaik alátámasztásaként nem tudtak semmilyen elfogadható bizonyítékkal szolgálni. Amellett, hogy a bíróság az összes ÁNTSZ határozatot megsemmisítette, arra is kötelezte a hivatalt, hogy tisztességes keretek között folytassa le az eljárást.

Lenkei Gábor, a Dr. Lenkei Vitamin alapítója üdvözölte a döntést, és hozzátette: ? Nem volt kétségem afelől, hogy végül győz az igazság. Én orvosként arra tettem esküt, hogy a legjobb tudásom és meggyőződésem szerint segítem az embereket. Tevékenységem és receptjeim helyességét több mint ötvenezer ? a fogyasztóktól származó ? írásos beszámoló tanúsítja, amelyek gyakran csodába illő egészségjavulásról számoltak be. Megnyugtató, hogy a független bíróság immár határozatban is kinyilvánította, hogy tudományos kérdéseket nem lehet a hivatali pozícióból fakadó erőfölénnyel és önkényességgel eldönteni.

Szerencsére a nagyközönség sohasem osztotta a hivatal véleményét, ugyanis a Dr. Lenkei Vitamin a Reader?s Digest Megbízható Márka 2010-es reprezentatív felmérése alapján a három legmegbízhatóbb magyar vitamin között szerepel.

3 hozzászólás

Visszajelzések

  1. H1N1 vakcina és büntetőfeljelentés | ZETApress
  2. A Jog az Egészséghez Egyesület feljelentést tett ismeretlen tettes ellen… « Dr. Lenkei Gábor blogja
  3. Megcsontosodott dogmák | ZETApress

Szóljon hozzá!