ZETApress

hírportál

Megcsontosodott dogmák

Október elsejétől kapható Lenkei Gábor orvos-író ötödik könyve. A szerző a tőle már megszokott őszinteséggel támadja az egészséggel kapcsolatos megcsontosodott dogmákat és hamis hiedelmeket ? tudtuk meg a délelőtti könyvbemutatón.

Lenkei Gábor neve néhány évvel ezelőtt a Cenzúrázott egészség című, bestsellerré vált művével robbant be a köztudatba, amit felmérések szerint eddig mintegy 400 ezer ember olvasott. Az elmúlt évek során több ízben hallhattunk vitáiról a különbözo egészségügyi hatóságokkal, amikor síkra szállt a vitaminfogyasztást korlátozni kívánó döntések ellen.

2008 telén nagy port kavart a nevével fémjelzett vitamin ellen indított minősíthetetlen ÁNTSZ hadjárat, ami a Pest Megyei Bíróság ítéletének eredményeképp 2010. június 7-én a törvény előtt is megnyugtatóan jogsértőnek bizonyult.

A Rákóczi úti Fókusz Könyváruházban a vitaminokról és gyógyszermaffia ellenességéről híressé vált orvos-író elmondta, hogy a Miért van szükségük az egészséges embereknek vitaminpótlásra? ? című könyve olyan nemkívánatos állapotokról szól, amikkel az emberek még nem fordulnak orvoshoz, de sokan tapasztalhatják. Ilyen például a hajhullás, pattanásos bőr, töredező körmök, fáradékonyság, nassolási vágy, álmatlanság, nátha, ráncosodás, idő előtti öregedés, ingerültség, feledékenység, pesszimizmus, gyermekágyi depresszió. Csokorba gyűjtötte a helyes vitaminbevitellel szerzett tapasztalatokat. Szám szerint 211 beszámolót az ilyen és ehhez hasonló, kellemetlen állapotok jelentős enyhüléséről, vagy megszűnéséről.

Elmondása szerint Cenzúrázott egészség című könyvének 2003. évi megjelenése óta több mint ötvenezer írásos beszámoló érkezett hozzá köszönőlevelek formájában. Olyan emberektől, akik megfogadták a tanácsait, és örömüket akarták megosztani vele. Ezeket a leveleket megőrizte, összesen 149 testes dosszié telt már meg velük.

Amikor 2008 telén megtámadtak a hatóságok, a nevem viselő Dr. Lenkei vitaminboltokat elárasztották az ÁNTSZ ellenőrök, akik rendőrökkel érkeztek. Lefoglaltak ártalmatlan vitaminokat. Nevetséges színjáték volt az egész, minősíthetetlenül viselkedtek ezeken a razziákon. Egyértelműen az volt a cél, hogy lejárassanak, hogy az emberek elforduljanak tőlem. Akkoriban azt hittem, hogy lehet nagytömegben befolyásolni az embereket, hiszen az ÁNTSZ több médiumot is ellenem uszított. Érdekes volt látni, hogy az emberek tollat ragadtak, és megírták, hogy bíznak bennem, tartsak ki. Folytattam tevékenységeimet. Folytatódott a biztató és köszönő levelek áradata. Pert indítottam az ANTSZ ellen, és meg is nyertem 2010 júniusában. Szégyen egy demokráciában, ami történt. Bízom benne, hogy az ítélet példaértékű és sem velem, sem mással ilyesmi többé nem fordulhat elő.

A könyveket azért írja, mert meglátása szerint gyerekcipőben járunk az egészségjavítás területén. Még mindig többen vannak olyanok, akik évtizedekig nem figyelnek magukra, majd ha ?beüt a ménkű? marékszámra eszik az úgynevezett ?gyógyszereket?. Hivatalos források szerint hazánkban több mint egymillió-kétszázezer ember szed egyidejűleg több mint tízféle gyógyszert. Ugyanakkor naponta ? bevallottan ? 22 magyar ember hal meg gyógyszer-mellékhatások következtében.

Meglátása szerint egy igazi egészségkultúrában az emberek ismerik és okosan használják azokat az eszközöket, amelyekkel egészségük hatékonyan, gyorsan, és tartósan megjavítható. Ezt az üzenetet kívánja átadni az új könyv. Az ember élhet jobb egészségben, magasabb életminőségben.

2 hozzászólás

  1. Lenkei győzött a Legfelsőbb Bíróságon is! Tavaly júniusban pert nyert a Dr. Lenkei Vitamin az ÁNTSZ-szel szemben. Ezt követően az ÁNTSZ a Legfelsőbb Bírósághoz fordult felülvizsgálati kérelemmel, idén június 8-án azonban a Magyar Köztársaság Legfelsőbb Bírósága megerősítette az egy évvel ezelőtt kihirdetett ítéletet!

    Az ÁNTSZ 2008 végén és 2009 elején több alkalommal nagyszabású razzia keretében, a rendőrség bevonásával rohant le több Dr. Lenkei Vitamin szaküzletet. Több millió forint értékű vitamint pakoltak fekete zsákokba fényes nappal a vevők szeme láttára. A hivatkozási alap az volt, hogy a vitaminok tömeges egészségkárosodást okoznak. Mivel az ÁNTSZ a sajtót is tájékoztatta, több sajtóorgánumban is megjelentek az ÁNTSZ rágalmai, és megpróbálták lejáratni a termékeket és Dr. Lenkei Gábor orvost, a termékek névadóját. Mindezek után a jogorvoslati fórum tűnt az egyetlen megoldásnak.

    A tavalyi per megnyerése után az ÁNTSZ felülvizsgálati kérelmére a Legfelsőbb Bíróság idén június 8-án megerősítette, hogy jogsértő, elhamarkodott volt az ÁNTSZ ténykedése, vádjaikat semmilyen formában nem tudták bizonyítani. Az ítélet ellen további felülvizsgálatnak nincs helye. Dacára a hivatali szerv önkényességének és a nyilvános meghurcolásnak a Reader?s Digest Megbízható Márka 2010 felmérése szerint a Dr. Lenkei Vitamin vitamin-kategóriában Magyarországon a 3. helyen szerepelt. Az ország most már több mint 70 pontján megvásárolhatóak a Dr. Lenkei Vitamin termékek.

  2. Nagyon örülök, hogy Lenkei doktor és az igazság a bíróságon is győzött! Gratulálok!