ZETApress

hírportál

Csúszdáról a halálba

Rendőrök a vízen ? 1

Három hete működik az idei viharjelzés a Balatonon és a Velencei tavon. Ugyanakkor indult meg a hétvégi hajóforgalom a nagy tavon, május elsejétől viszont már hétköznap is szelik majd a vizet. A ?90-es évek elején az Árnyék munkatársaként a siófoki vízi rendőrök munkájával ismerkedtem, míg holnap arról írok, hogyan dolgoztak akkoriban dunai kollégáik.

Elegünk van a gyilkos csúszdákból! ? mondta a siófoki vízirendőr-őrs parancsnoka ?, s jogszabály módosítás kellene. A múlt évben is jó félszázan lelték halálukat a Balatonon. Sokuk a csúszdás vízi bicikliről ereszkedett a habokba. Felhevült testükre kerestek enyhülést a tűző nap elől, de a szívhalál végzett velük. Sem a járművezetők, sem az utasaik nem tudtak úszni, így segítség sem érkezhetett.

A vízi bicikli strandjárműnek minősül, így sem úszni tudás, sem vízi-jártassági engedély nem kell hozzá. Négy-ötszáz forintért bárki bérelhet ilyet egy órára. A kölcsönzők egymást érik. A csúszdás változat egyenesen csábítja a felhevült, gyakran szesztől túlfűtött testet a vízbeugrásra. A rendőrség nem tehet semmit. Tétlenül nézhetik, ha valaki előttük a vízbe siklik.

Másik gyakori halálok a fejes a sekély vízbe. Ezt olyanok teszik, akik nem tudnak úszni. Azt hiszik, így nem fulladhatnak bele, s eszükbe sem jut, hogy végzetes nyakcsigolyatörést szenvedhetnek. Ilyenre is többször volt már példa a Balatonon.

Siófokról irányítják a déli part fonyódi és balatonföldvári őrsét, valamint az északi parton a keszthelyit és a balatonfüredit. Motorcsónakjaik éjjel-nappal kint vannak a vízen. Néhány éve egy angol rendőr tervezte Citroen-motorral hajtott légpárnás járművel villoghattak, de ez nem vált be. Csak sima vízre volt való, hullámon még a kikötés is problémássá vált. Most Volvo-motoros hajók mennek a vízen.

Az őrs ügyeletese régebbi nyarakról mesél. A Balatonnál nőtt fel, van mire emlékeznie. Pár éve hőlégballont vontatott ki Fűzfőnél. Négy utas reptetésére kaptak engedélyt, ők mégis hetet vittek fel. Jól jött a plusz pénz a légballonosnak, csak épp a fizikai törvényekkel nem számolt. Nagyobb tömeg emeléséhez több gáz kellett, s ez fogyott el a tó közepén. A szél is leállt, hogy a partra fújta volna a felfújt hólyagot. Az rövidesen leengedett, s a ballon a vízbe esett. Az utasok nem úsztak meg lábmosás nélkül. Szerencsére a rendőrhajó időben érkezett.

Balaton feletti sárkányrepülésre, motorcsónakból ejtőernyős vontatására senki sem kap engedélyt, mégis ezt teszik. A vízirendőr nem repülhet utánuk, de a közeli balatonkiliti reptér rendőrségi helikoptere erre is felkészült. Előle nem menekülhet a sárkány. Ők derítik fel a levegőből a fuldoklókat is, de a csörlős mentés ma még nem megoldott. Folyamatosan köröznek a bajbajutott felett, míg a hajó meg nem érkezik. A tűzoltók végeznek jelenleg helikopterrel magas házból mentést, talán őket kéne beszervezni a helikopteres, csörlős mentésbe is. Bizonyára szívesen vállalnák.

Problémát jelent a vízi hullák megkeresése. Sokszor csak napok múlva kerülnek elő, s a hozzátartozók olyankor óránként érdeklődnek a vízi rendészeten. Siófokon két búvár várja a riasztást. Az iszapos, opálos vízben nehéz a tájékozódás, elhúzódhat a kutatás. Kegyeleti okokból a rendőrök nem csáklyáztatják a vizet. A tűzoltóság búvárait is bevonják olykor a keresésbe, de nemrég a salgótarjáni búvárok is jelentkeztek. A nagy távolság ? 250 km ? miatt nem volt lehetséges a dolog.

Már a nyárban dolgoznak a vízirendőrök, de az elmúlt tél gondjai is szóba jönnek még. A jégpáncél beszakadása volt a fő veszélyforrás Keszthelynél. Ott víz alatti hőforrások vannak, ami miatt elvékonyodhat a jég, s többször beszakadt a rámerészkedők alatt. A tűzoltók segítettek ilyenkor a jégre fektetett létrákkal. Mivel a befagyott jég a balatoni szél miatt hullámos, így a korábbi klasszikus jégsportok ? jégszörf, jégvitorlás, fakutya ? már a múlté. A hullámos jég miatt nem vált be télen sem a cikk elején említett légpárnás hajó, pedig a jégen 90 km/órás, a vízen 180 km/órás elérhető sebessége nem lett volna elhanyagolható.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Jetskik tiltott területen

Szóljon hozzá!