ZETApress

hírportál

Kinek ártott Athina?

Áll a bál a szocialistáknál: Németh Athina “mentőtiszt” hétvégi videója bejárta a (világ)sajtót, de hamar lebukott. Aki szakemberként nézte, első pillantásra észrevette a hibákat. Nézzük végig tételesen azokat, kezdve az ápolói-gondozói munkával!

– Tíz hazaküldött betegemből egy hét alatt kilenc meghalt – mondta “a csodálatos asszony”, ahogy a videót készítő Korózs Lajos országgyűlési képviselő nevezte. Ha ez tényleg így volt, milyen ápolói munkát végzett? Elmondása szerint amikor meglátta a beteget, egyből a háziorvosnak telefonált, de nem kapott tőle felszerelést! Miért kellett telefonálnia? Miért nem vitte azt magával? Vagy neki semmije sincs? Ez olyan, mintha a katona puska nélkül menne a csatába vagy a böllér a háziaktól kérne kést feldolgozni a disznót!

– A frissen műtött betegnek félig volt összevarrva a hasfala – mondta egy másik betegről, s ez megint nagy baromság! Bármennyire sürgős is kiüríteni a sebészetet, sosem a műtőből, hanem a kórteremből viszik haza a betegeket, ahová már összevarrva és fedett sebbel kerülnek. Athina hogyan látta meg mégis a nyitott hasfalat? Egyből lebontotta a kötést a mentősök szeme láttára? S mi az, hogy a sebészt odarendelte az osztályról? Honnan tudta a telefonszámát? S ha ez a beteg másfél órán belül meghalt, milyen ápolási munkát végzett közben? S mi az, hogy egy másik hazaküldött betegét azonnal visszavitette a kórházba? Ki hiszi el, hogy első szavára a mentők visszaviszik, s a kórháziak meg visszaveszik a kiürített osztályra a beteget? Ezt az önkéntes riporternek is észre kellett volna venni, de a kormányellenes mondatok elvakították látását.

Ejtsünk most néhány szó a kórház-kiürítésekről: Mivel a vírus zárt közösségekben terjed, így a több tízezer felszabadított ágyon senki sem fertőződhetett meg. Sokan elveszítették munkájukat vagy otthonról dolgozhattak, így a hazaküldött papát-mamát nyugodtan ápolhatták! Persze könnyebb volt nekik másokra mutogatni, az állami egészségügytől várni a segítséget, amit a hiszékenység vámszedői is igyekeztek kihasználni. Magad uram, ha szolgád nincs! – vallja a nép bölcselet, de sokan még arra sem képesek, hogy szüleiket-nagyszüleiket megetessék-megitassák!

– 43 éve dolgozom mentőtisztként – mondta, de másnapra kiderült, hogy senki sem ismeri az OMSZ-nál. Ezután azt mondta, hogy magáncégeknél dolgozott, akkor meg az évszám nem stimmelt. 43 éve 1977-et írtunk, de a magáncégek csak 1990 után alakultak. Akkoriban mentőápoló a hordágyazás miatt csak férfi lehetett. A ’70-es években az érettségizettek 10 hónapos levelező szakápolói tanfolyamra, majd levelezőn mentőtisztire mehettek az OMSZ-nál. 1976-ben az ápolóképzést két évre szüneteltették, az egész országból 15 fő kétéves gyakorlattal rendelkező szakápolót felvettek az Egészségügyi Főiskola 3. évfolyamára. Ők ’78-ban végeztek, a következő osztály 1978-ban indult, de ők már elsősként kezdtek, 4 évig tanultak és 1982-ben végeztek. A felvételhez itt is a mentő-szakápolói képzettség, OMSZ-ajánlás és sikeres felvételi vizsga kellett. Mivel nők még akkor sem lehettek mentőápolók, s Athina sem volt sose OMSZ-os, hogyan lehetett volna belőle mentőtiszt?

A “mentőtiszt asszony” állítólag állandó éjszakásnak kérte magát a munkahelyén, hogy nappal otthon láthassa el a hazaküldött betegeket. Ha súlyosakat várt, hogyan fért volna mindegyikük a napi 12 órába, mert az éjszakai műszak a mentőknél is 12 órás? Azt hitte talán, hogy csak pár szót kell velük váltania, felvenni a fizetést, s már mehet tovább a következőhöz. Ha nem súlyosak az ápoltak, ápolóra sincs szükség, a súlyos viszont folyamatos felügyeletet igényel, s még éjszakára sem hagyhatja magára azért, hogy mentőzni menjen. Persze hamar kiderült, hogy sehol sem dolgozik, nem is dolgozott, s az emlegetett Szamaritánus Mentőszolgálatnál is csak lakott pár évvel ezelőtt, hogy ne kelljen a híd alatt aludnia.

Athina nem kamarai tag, sőt az országos szakdolgozói nyilvántartásban sem szerepel. Egészségügyi szakellátást viszont – márpedig a mentőtiszti ilyen -, csak kamarai tagok végezhetnek és működési kártyát is kell hozzá váltani! Ezt ötévente kell megújítani, melyhez vizsgaköteles továbbképzésen kell részt venni, továbbá több éves szakdolgozói munkát kell igazolni. Ha bármelyik hiányzik, a kártyát nem újítják meg, anélkül viszont sem dolgozni, sem dolgoztatni nem szabad! Enélkül dolgozni, a rábízott betegek életét veszélyeztetni, jogilag is, emberileg is elítélendő!

Sajnos az egészségügy mindig kitermeli a maga szélhámosait. A korombeliek jól emlékeznek Deáki Márta egykori védőnőre, aki 1987. elején “háziorvosként” kezelte egy hónapig Nádas Gábort. Bele is halt szegény, melyről idekattintva olvashatunk. Tíz évvel később Molnár Miklós “doktor úr” magán mentőszolgálatot alapított a munkanélküliek bőrére, akiket ezzel épp karácsony előtt vont ki az állami ellátásból. Ő is pár nap alatt lebukott, melyről idekattintva olvashatunk.

Reméljük, hogy Athina eddig csak dumált, de sosem kezelt senkit, akinek árthatott volna! Nem is kell őt komolyan venni! Segítségével az ellenzék a Kormányt és az egészségügyet akarta lejáratni, de valójában öngólt lőtt azzal, hogy tényfeltáró riportként ellenőrizetlenül mutatták be a kitalációt!

Szóljon hozzá!