ZETApress

hírportál

Bombariadó a Markó utcában

Pánikszerű gyorsasággal szakadtak félbe a tárgyalások kedden a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. Bombariadó miatt kellett sürgősen kiüríteni az épületet. Az ügyfeleket későbbi időpontra rendelték vissza. Fél 2-kor kezdődött volna el a kormányfő ellen indított per, s ezt nem lehetett így lefolytatni. Másfél évtizeddel ezelőtt magam is átéltem egy délelőtti kiürítést a PKKB-n, melyről a Zsaru magazinban 1992. július 09-én beszámoltam.

10 óra körül érkeztem vissza fotós kollégámmal. A járdán csődület, a bejáratnál rendőr és rendész posztói. Lélek az ajtón se be, se ki! Azaz kifelé még lehet jönni. A rendőrök tárgyalásra hoztak valakit, de fordulhattak is vissza. A smasszer is hiába hozta bilincsben a delikvenst, az épületbe 13 óráig ők sem léphetnek be. A zsivány örül, hogy a tárgyalás elmaradt. Majd legközelebb újra megkocsikáztatják…

A rendésszel tanúk vitatkoznak. Száz kilométerről érkeztek, kéne a pénz hazafelé. Bíró sincs az épületben, így az útiköltség térítését nem tudják elszámolni. Káromkodnak egy sort, mi egyebet tehetnének? Lehet, hogy a bejelentő a közelben röhög rajtuk.

A tűzszerészek fél 11 után érkeznek. Jókora német juhász ugrik ki a kocsiból, és technikai eszközök is előkerülnek. Ilyen a robbanóanyagot érzékelő detektor, amely a levegőben lévő koncentrációt méri. Egy másik műszer röntgensugarakat bocsát a vizsgálandó tárgyra, s a visszaverődő sugarakat analizálja. Fémkeresőt nem visznek. Annyi a fémtárgy, hogy folyton jelezne. Ennek inkább nyílt terepen van jelentősége, nem épületben.

Tűzszerészeink a speciális mellény nélkül indulnak. Csak zavarná őket a mozgásban. Féltenek minket, nem akarják, hogy velük menjünk. Végül Halász Gizella, Balsai István igazságügy-miniszter úr sajtófőnök asszonya szól az érdekünkben. Köszönet illeti őt a riport és a fotók elkészültéért!

Élőerő helyettesíti a technikát

Az épületet módszeresen kutatják át a negyedik emelettől a pincéig. A kutya minden sarokba beszagol, minden tárgyat megszimatol. Önfeledten rohangál, neki játék az egész. Velünk is egyből megbarátkozik. Sehol sem fekszik le. Ezzel jelezné a robbanószer létét. A pincében egy tábla figyelmezteti: Vigyázz, kutya, macska van! Miből gondolhatták, hogy tud olvasni? A pince átvizsgálása tart legtovább, de dél előtt így is végeznek. Megint nem találtak semmit. Vaklárma volt az egész.

Dr. Ábrán József, a PKKB elnöke végig a helyén maradt a kiürítés idején. 1992-ben a hatodik, kinevezése óta a negyedik volt ez a riadó. A bejelentés alapján neki kell döntenie, kiüríttet vagy sem. Reggel egy peres fél jelentette telefonon a központosnak, hogy előző nap véletlenül fültanúja volt néhány ember beszélgetésének az utcán. Ők állítólag a szomszédos Fővárosi Bíróság épületében helyeztek el robbanóanyagot. Később a szemben lévő Legfelső Bíróságról szóltak át. Nekik egy arab akcentussal beszélő férfi mondta telefonon, hogy bombát helyezett el a PKKB-n, amely délelőtt felrobban. Az elnök ekkor rendelkezett az épület kiürítéséről. Nem merte kockáztatni a négyszáz dolgozó és ötszáz ügyfél életét.

Az előző kiürítéskor – április 22-én – is ötszáz idézettet kellett hazaküldeni. A tárgyalásokat újból kitűzték, ismét kimentek az idézések. Ez bizony munka és költség. Azokban a büntetőügyekben, amelyeknél eltelt három hónap az utolsó tárgyalás óta, az egész pert elölről kell kezdeni, az összes kihallgatást megismételni. Mindezt valakinek a szórakozása miatt. Ha a viccelődőn egyszer bevasalnák ezt az összeget, másoknak is elmenne a kedve az otromba tréfától. A baj csak az, hogy most sem tudták nyakon csípni. Igaz, még mindig jobb ez, mint egy igazi bomba, pláne, ha fel is robban!

A fenti riport 1992-es. Akkor még nem volt biztonsági őrség és detektoros kapu, s a bombariadók rendszeresek voltak. Rossz nyelvek szerint a biztonsági cégeknek ideális volt ez az állapot, hogy mielőbb szükség legyen a munkájukra! Szolgálatba lépésük után a bombával való fenyegetések egy csapásra megszűntek, hiszen az őrök mellett a hatékony személy- és csomagátvizsgálások miatt lehetetlenség robbanóanyagot vinni az épületbe. Ezért is furcsa, hogy a fenyegetést most mégis komolyan vették. Vagy csak Gyurcsány Ferencet akarták megóvni egy kínos bírósági eljárástól?

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Kísértett a múlt | ZETApress
  2. NVESZ 2023 Év Sportolói Gála | ZETApress

Szóljon hozzá!