ZETApress

hírportál

NVESZ 2023 Év Sportolói Gála

Ahogy egy hete jeleztük, díjazott ma a Nemzeti Versenysport Szövetség! A 62 szövetséget képviselő sportköztestület 15 órától a Budapest Marriott Hotelben tartott gáláján 37 szövetség 64 sportolója vette át díját a 2023-ban nyújtott kiemelkedő sportteljesítményéért.

Az NVESZ 2023 Év Sportolója díjra az egyes sportszövetségek jelölték a legsikeresebb versenyzőket. Ők valamennyien kimagasló eredményeket értek el a világ- és Európa-bajnokságokon, vagy éppen a Küzdősportok Világjátékán. A hagyományoknak megfelelően itt adták át a sportvezetőknek adományozható Dr. Leyrer Richárd-díjat is, melyet Deutsch-Lazsányi Erika, a Magyar Ritmikus Gimnasztika Szövetség Technikai Bizottságának elnöke és dr. Sándor Péter, a Magyar Motoros Vízisport Szövetség elnöke vehetett át.

Dr. Leyrer Richárd a ’90-es évek elején a Zsaru magazin főszerkesztője volt, s jómagam akkor nekik is dolgoztam. Bemutatkozó írásom egy 1992. júliusi Markó utcai bombariadó volt, s a kiürítésnek a PKKB ülnökeként én is elszenvedője voltam, mivel 1991. május elejétől 2023. június végéig 32 éven át ültem a különböző budai és pesti bíróságokon.

A díjazott sportolók: Kis-Horváth Luca – teke, Sziklási Tibor Levente – teke, Turai Kriszta – darts, Rucska József – darts, Kőváriné Ivánfi Brigitta – szkander, Simon Dániel – szkander, Donkó Patrik – szkander, Janicsek Zsanett – teqball, Katz Tamás – teqball, Rácz Lili – golyósportok, Feith Máté – ejtőernyőzés, Jászai Csongor – jet-ski, Máramarosi Rita – tájékozódási futó, Miháldinecz  Márkó – motorcsónak, Lencsés Donát Dániel – motorsport, Lepsényi Boglárka – lábtenisz, Koltai Marcell Gergely – lábtenisz, Fejér Fruzsina – aerobik, Lőcsei Zoltán – aerobik, Salamon Erika – fekvenyomó, Enahoro Asein – erőemelő, Szebenyi Gergő Márk – erőemelő, Karikó Brigitta – fitness, Kiszli Vanda – kajak-kenu, Kövér Márton – kajak-kenu, Kiss Péter Pál – kajak-kenu, Teresa Crisley Cordeiro De Souza  – ju-jitsu, Süle Szilárd – ju-jitsu, Busa Andrea – kick-boksz, Fésű Lajos – kick-boksz, Korok Fatima – búvár, Kiss Nándor – búvár, Csillag László – horgász, Váradi Martina – tánc, Andrea Silvestri – tánc, Szmolka Nikoletta Renáta – grappling, Tóth Zoltán – grappling, Elekes Enikő – szumó, Buzás Patrik – szumó, Vágner Lara – dinamikus lövészet, dr. Gombos László – dinamikus lövészet, Karádi Adél – jodo, Bota Norbert – iaido, Hárspataki Gábor – karate, Kákosy Olívia – karate, Székely Anna – muaythai, Kurdy István – muaythai, Simon Viktória – kung-fu, Nitas László Olivér – kung-fu, Varga Viktor – pétanque, Ugrai Panna – életmentés, Takács Krisztián – életmentés, Köffer Kitti – kutyás tereprollerezés, László Attila – kutyás tereprollerezés, Illés Evelin – rádióamatőr, Tóth Patrik – rádióamatőr, Váradiné Fodor Imola – modellező, Valent Gergő – modellező, Orbán Olivér – wakeboard, Bacskai Bence – footgolf, Kiss Norbert – autósport, Női kishajó csapat – sárkányhajó, U20 Mixed Csapat – Ultimate Frizbi, Mozgássérült Horgász Csapat – horgászat.

Dr. Schmidt Ádám köszöntő beszédében méltatta az NVESZ-hez tartozó sportszövetségek eredményeit. – Az állami sportirányításnak kiemelten fontos a Nemzeti Versenysport Szövetség támogatása, hiszen a sportköztestület közel 100 ezer versenyzőt fog össze. Az NVESZ-re kiemelten számítunk, mert óriási bázissal rendelkezik. A Sportoló Nemzet Programunk miatt nagyon fontos, hogy mindenki tudjon választani magának olyan sportot, ami neki testhezálló, hiszen a sportirányítás célja, hogy itthon minél többeknek legyen élete része a sport. A sportolóknak rendszerint fontos a visszacsatolás. Az NVESZ-gála is egyfajta visszacsatolás az előző évről – mondta a HM sportért felelős államtitkára.

Dr. Mészáros János szerint 2023-ban is eredményesek voltak az olimpián kívüli sportágak kiválóságai. – A számtalan vb és Eb mellett két világversenyt hadd emeljek ki: az egyik a Krakkóban és környékén megrendezett Európa Játékok, valamint a Küzdősportok Világjátéka! Előbbin 11 érmet szereztek az olimpián kívüli sportágak magyar képviselői, utóbbin pedig a részt vevő 120 ország közül Magyarország a 10. helyen végzett az éremtáblázaton – mondta a Nemzeti Versenysport Szövetség elnöke.

Fábián László úgy látja, hogy a MOB és az NVESZ eddig is szorosan együtt tudott működni, és ez a jövőben sem fog változni. – Már nem vagyunk ugyan egy irodában, de a sportbaráti kapcsolódás megmarad. Az, hogy milyen eredményesen tudnak együttműködni az olimpiai és a nem olimpiai sportágak, annak ékes bizonyítéka a nyári Európa Játékok volt – tette hozzá, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára.

Szabó László arra hívta fel a figyelmet, hogy a sport folyamatosan változik. – Olyan sportágak honosodnak meg, amelyek korábban kuriózumnak számítottak. Ezért is fontos a Nemzeti Versenysport Szövetség tevékenysége, különös tekintettel arra, hogy a tagszövetségek is nagy hangsúlyt fektetnek a parasportolók versenyeztetésére – mondta a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke.

Dr. Deutsch Tamás a magyar sport egységességéről beszélt. – Ugyanúgy büszkék vagyunk arra a karatés Hárspataki Gáborra, aki olimpián végzett dobogósként, és lett vb-érmes már nem olimpiai sportág képviselőjeként Budapesten. De ott van az rg-s Pigniczki Fanni is, ő egymás után kétszer jutott ki az olimpiára, de gyűjtött be érmeket a nem olimpiai sportágak világversenyén, a Világjátékokon is. Mi ugyanúgy büszkék vagyunk az olimpián kívüli sportágak kiválóságaira, mint az olimpikonokra – hangsúlyozta, a Sportegyesületek Országos Szövetségének elnöke.

A 19 óráig tervezett rendezvényen 17:20-kor már gyülekeztek az ételszagra a hívatlan vacsoravendégek – többségük oda nem illő öltözetben -, ám ekkor még Schmitt Pál, volt köztársasági elnökünk, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tiszteletbeli tagja tartott köszöntőt, melyben méltatta a Nemzeti Versenysport Szövetséghez tartozó sportágakat és a sikeres versenyzőket. Ezután bemutatta az NVESZ legújabb kiadványát, melyet távozáskor mindannyian megkaptunk és köszönünk. A 128 oldalas Küzdősportok Világjátéka 2023 című képeskönyv taglalja a Küzdősportok Világjátékán Szaúd-Arábiában eredményesen szerepelt magyar csapat sikereit, valamint bemutatja a sportköztestület tagszervezeteit.

S milyen volt az ételválaszték? – Íme, erre jött a siserehad:
MARRIOTT BUDAPEST

Hidegbüfé
Ahi sushi tonhal, alga és keleti szósz /F,So,G/
Bresaola, friss füge és kerti vízitorma saláta /G/
Tigrisrák fűszeres koktélszósszal /Sh,L,E/
Fekete olívabogyó tapenade és sült paprikás bruschetta /G,N/

Salátabár
Bébi rukkola, mesclun saláta, zöld levelek
Koktélparadicsom, reszelt répa, uborka, paprika, kukorica
Bocconcini mozzarella szószokkal és hozzávalókkal /L,G/
Cézár saláta focaccia krutonnal, ropogós bacon és parmezán sajt
/L,F,G,E/

Melegbüfé
Bárányborda és spenót gratin vörösboros szószban /L,M/
Tandoori lazac friss korianderrel és raitával /F,L/
Csirke fiié Szt. Daniel sonkába tekerve karalábé veluté-val /F,L/
Sáfrányos basmati rizs
Brokkolis burgonya
Tepsis zöldségek friss fűszerekkel
Egészben sült Black Angus ribeye bourbon borsmártással a
szeletelőpultból /M,L/
Kenyérkosár frissen sült kenyérrel és zsemlékkel, vajjal, extra szűz
olívaolaj és balzsamecet /G,L,E/

Desszertek
Olvadós csokoládé tortácska /So,E,N/
Mangós panna cotta /L/
Créme brulée /L,E/
Sós karamella- és csokoládétortácska/G,L,N,E/
Alma morzsa /G,L,N,E/
Karamellás mille feuille /G,L,N,E/

Szóljon hozzá!