ZETApress

hírportál

Megkapják a Megyeházát

Balassagyarmat VárosházaBalassagyarmat Önkormányzata egyhangúlag szavazta meg ma délután, hogy ingyenesen adja használatba a Nógrád Megyei Önkormányzat számára szükséges helyiségeket a Vármegyeháza épületében. Medvácz Lajos (Fidesz-KDNP) polgármester a szavazás előtt történelminek nevezte a pillanatot.

Lombos István MSZP-s képviselő elmondta, hogy az október 22-i salgótarjáni döntés nem fogja úgy meghatározni Balassagyarmat és Nyugat-Nógrád jövőjét, mint tette az előző 65 év, de mindenképpen rehabilitáció. A 12 igen szavazattal, tartózkodás és ellenszavazat nélkül elfogadott városi határozat értelmében várhatóan a jövő év elején ülésezik először a Megyei Közgyűlés Balassagyarmaton. Akkorra készülnek el a közgyűlés és hivatala által igényelt helyiségek ? tanácskozóterem, titkárság, 25 önálló iroda, szerverszoba, raktárak, irattár, informatikai és telefonhálózat, garázsok, parkolók ? kialakításával, felújításával. Ennek költségeit Balassagyarmat Önkormányzata fizeti, amely erre a célra 35 millió forintot biztosít idei költségvetésében. A városi tulajdonban lévő, hatezer négyzetméteres, emeletes, tetőtér-beépítésű klasszicista műemléképületben 1800 négyzetméternyi területet kap a megyei közgyűlés és hivatala.

Balassagyarmat 1949-ig Nógrád megye székhelye volt, ezt a rangot 65 éve vette el tőle és adta Salgótarjánnak egy minisztertanácsi rendelet. Emiatt fogalmaznak úgy a délutáni határozatban, hogy a megyei közgyűlés ? mint a történelmi vármegye jogutódja ? székhelyének áthelyezése elsősorban jelképes: Nyugat-Nógrádot és Balassagyarmatot a lelkekben felemelő következménye van. A mai balassagyarmati ülésen a megyei közgyűlést Barna János fideszes és Bablena Ferenc KDNP-s alelnök, valamint Barta László főjegyző képviselte. Medvácz Lajos polgármester mindhármukat a Civitas Fortissima ? Balassagyarmat története írásban és képekben című könyvvel és a város zászlajával ajándékozta meg a szavazás után.

Salgótarján tiltakozik

Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata egyhangú szavazattal mondta ki tegnapi alakuló ülésén, hogy ellenzi a Nógrád Megyei Önkormányzat székhelyének visszahelyezését Tarjánból Gyarmatra. Dóra Ottó (MSZP) salgótarjáni polgármester nem látta valódi veszélyét annak, hogy Salgótarján megyeszékhelyi státusza megingott volna. ? Ha véletlenül mégis eszébe jutna valakinek, hogy ebben további lépéseket szeretne tenni, én azt üzenem innen is, hogy a képviselő-testület egésze, a mögötte felsorakozott politikai és civil erők mindent meg fognak tenni ennek az esetleges kezdeményezésnek a megakadályozására ? mondta a polgármester és hozzátette: a megyei döntéssel, pártpolitikai játszma eredményeként jött létre az a helyzet, hogy a megyei önkormányzat közgyűlésének székhelye Balassagyarmatra kerül. Azé a megyei közgyűlésé, amely vagyonnal nem rendelkezik, feladatköre minimális, és Salgótarján életét sem pozitív, sem negatív értelemben nem befolyásolta eddig sem, és ezután sem fogja befolyásolni.

Civitas FortissimaA tegnapi városházi határozat ? melyet a Nógrád Megyei Közgyűlés elnökének és a megye országgyűlési képviselőinek juttatnak el ? szakmailag előkészítetlennek, előzetesen nem egyeztetettnek és ? mivel hatástanulmány sem készült a várható következményekről ? megalapozatlannak nevezi az október 22-i megyei döntést, melyen Fideszes képviselők szavaztak fideszes képviselők ellen, jobbikos jobbikos ellen, MSZP-s MSZP-s ellen ? aszerint, hogy ki Balassagyarmaton, ki Salgótarjánban és a körzetükben él.

Határozatukban megfogalmazták, hogy az 1949-ig megyeszékhelyként működő Balassagyarmatnak valóban elévülhetetlen érdemei voltak Nógrád megye történelmében, de semmiképpen sem tekinthető történelmi igazságtalanságnak, hogy 1950-ben Salgótarján lett Nógrád megye székhelye. Salgótarján Balassagyarmatnál egy évvel korábban, már 1922-ben várossá vált; lakossága ma több mint 35 ezer fő, míg Balassagyarmaté a felénél is kevesebb: mindössze 16 ezer körüli és Salgótarján az iparosodottság mértékét, gazdasági súlyát tekintve is megtartotta elsőségét a nyugat-nógrádi várossal szemben. A 15 tagú testület mind a 14 jelenlévő tagja igennel szavazott, amit taps fogadott a salgótarjáni Városházán.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Nógrádi szappanopera | ZETApress

Szóljon hozzá!