ZETApress

hírportál

Ma sem lett főbírónk

Negyedszerre se sikerült főbírót választani a Parlamentnek. Baka Andrásra a leadott 346 szavazatból 292-en voksoltak érvényesen, míg 54 szavazat érvénytelen volt. Mivel 257 igen kellett volna a megválasztáshoz szükséges kétharmadhoz, így a 184 elégtelennek bizonyult, mivel a titkos szavazáson 108-an a nemet ikszelték.

Sólyom László államfő Baka Andrást tavaly májusban már jelölte, de akkor is feleslegesen. Utána kétszer is Havasiné Orbán Máriát javasolta a Legfelső Bíróság elnökének, de egyszer sem kapta meg a kellő számú igeneket.

Elnök Úr! Nem gondolja, hogy az Ügyészség Napján elmondott beszéde befolyásolta a mai napi szavazást? ? kérdezte Szarvas István az eredmény(telenség) bejelentését követő elnöki sajtótájékoztatón.

Nem hiszem, hogy ez befolyásolta volna a döntést. Ha igen, szomorú, hogy egy beszéd hatására történt. Baka minden szempontból megfelel a követelményeknek. Elkeserítőnek tartom a történteket ? felelte a köztársasági elnök.

Bajnainak sem tetszik az eredmény

A demokratikus rendszer lezüllesztésének újabb cinikus és hazug fejezete a Legfelsőbb Bíróság elnökéről szóló mai parlamenti szavazás. A magyar demokrácia és a jogbiztonság szempontjából kiemelt szerepet játszik a Legfelsőbb Bíróság és annak vezetése. Egy éve már, hogy a Legfelsőbb Bíróság elnök nélkül működik, és ez gyengíti a jogbiztonságot. A jogbiztonság és a demokratikus intézményrendszer erősítése érdekében, és azért, hogy végre lezáruljon az immár egy éve húzódó ügy, Bajnai Gordon miniszterelnök támogatta Baka András jelölését a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára. A miniszterelnök Baka Andrást szakmailag és emberileg is megfelelő jelöltnek tartja.

A jelöltről a kormányt támogató Magyar Szocialista Párt is egyértelmű döntést hozott, amelyet még a szavazás előtt, a nyilvánosság előtt ismertetett. A szavazás eredménytelensége azonban a magyar demokrácia lezüllésének egy újabb szomorú fejezete. Szomorú, mert bizonyos politikai erők cinikus, hazug játékká alacsonyították az elnökválasztást. Az ellenfelüket nyilvánosan megvádoló politikai erők nemcsak a nyilvánosság felé tartoznak elszámolással. El kell számolniuk saját lelkiismeretükkel is ? tudatta a Kormányszóvivői Iroda.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Főhajtás a mártírok előtt

Szóljon hozzá!